Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След преговорите в Джеда: Консултациите за постигане на мир в Украйна трябва да продължат

Срещата в Джеда се проведе без представител на Русия.
Снимка: АФП

Международните консултации за изграждане на обща основа за мир в Украйна трябва да продължат. Това е споразумение, до което са достигнали представителите на над 40 държави в саудитския град Джеда.

Ръководителят на украинската делегация Андрий Ермак каза, че разговорите са укрепили позицията на страната му. Въпреки изразените различия, всички страни са се ангажирали да зачитат Хартата на ООН, международното право и принципите на суверенитета и териториалната цялост.

Според някои дипломати Саудитска Арабия и още няколко страни са представили потенциален мирен план за Украйна, за който обаче не бе съобщено официално. Изразена е и широка подкрепа за продължаване на дискусиите по хуманитарната помощ, износа на храни и ядрени и екологични въпроси. Като особено важно бе оценено участието на Китай в разговорите.

Германският външен министър Аналена Бербок изтъкна, че срещата е показала, че последствията от руската агресия в Украйна се усещат извън пределите на Европа, засягайки бъдещето на световния ред, енергийната и продоволствената сигурност.

В момента няма основа за споразумение с Украйна, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред "Ню Йорк таймс" като добави, че руските военни операции ще продължат.

През изминалата седмица Русия е използвала над 60 ракети и близо 180 дрона, посочи украинският президент Володимир Зеленски и увери, че Украйна ще направи всичко възможно, за да укрепи защитата на небето си.

България участва за първи път в този формат както виртуално, така и на място в Джеда, съобщиха от МВнР. Включването на страната ни е признание за ясната и последователна политика на правителството в подкрепа на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници, както и неотменимия ангажимент за търсене на мирно решение на започната от Русия непредизвикана война срещу народа на Украйна.

От българска страна бе подчертано, че възможно най-широкото международно сътрудничество е необходима предпоставка за спиране на военните действия, както и за предотвратяване на стагнация на конфликта във вреда на международното право, международната и регионалната сигурност. Страната ни е готова да работи активно в рамките на Формулата за мир.

България осъжда решението на Москва да се оттегли от т.нар. Зърнена сделка, като използва продоволствената сигурност и хранителните доставки като оръжие за постигане на имперски амбиции. Целенасоченото разрушаване на цивилна инфраструктура, включително пристанищни съоръжения по река Дунав, създава сериозен риск от ескалация в региона. Навлизането на руски военни кораби в изключителната икономическа зона на черноморски държави, включително в тази на България, както и обявяването на предупредителни райони в тях, опасни за корабоплаване, е недопустимо и вреди на икономическите и финансовите интереси на страната ни и на българските граждани.

България остава ангажирана по различните опции за оказване на съдействие за износа на украинско зърно, вкл. през територията на страната, както и с оказването на допълнителна материална и техническа помощ на Киев, включително в области като възстановяване на енергийната система и екологичната сигурност.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Джо Байдън подготвя пакет оръжейна помощ за Украйна в размер на 375 милиона долара

Съединените щати подготвят пакет военна помощ за Украйна в размер на 375 милиона долара, нарушавайки продължилата месеци тенденция към по-малки пакети за Киев за военните му операции срещу Русия, заявиха за Ройтерс двама американски служители. Последният пакет идва в решаващ момент от войната, тъй като Русия се опитва да унищожи енергийната..

публикувано на 20.09.24 в 21:28

Иранското посолство в Ливан осъди нападението на Израел срещу Бейрут

Иранското посолство в Ливан осъди нападението на Израел срещу Бейрут в петък, което доведе до най-малко 12 убити и 66 други ранени. Най-малко 12 убити и десетки ранени при израелския въздушен удар срещу Бейрут "Ние осъждаме най-категорично израелската лудост и арогантност, които преминаха всички граници, като се насочиха към жилищни..

публикувано на 20.09.24 в 21:19

Планинските спасители осигуряват постоянно дежурство през почивните дни на Седемте рилски езера

Планинските спасители ще осигурят постоянно дежурство на Седемте рилски езера през почивните дни до вторник заради очаквания наплив от туристи и планинари, казаха за БНР от отряда в Дупница. От това лято спасителната служба има и своя вече оборудвана база на циркуса, което съкращава доста времето при акциите в планината при възникнала..

публикувано на 20.09.24 в 20:27

АПИ с обществена поръчка за 600 хил. лв. за укрепването на участък от пътя между две берковски села

Агенция "Пътна инфраструктура" обяви обществена поръчка за 600 000   лева за укрепването на участък от 70 метра от път между берковските села Замфирово и Пърличево. От 2017 г. отсечката е в лошо състояние Обществената поръчка е за избор на изпълнител за изготвяне на технически проект и строителство за възстановяването и укрепването..

публикувано на 20.09.24 в 20:23
Сливенски митрополит Арсений

Митрополит Арсений: В Сливенска епархия няма разделение и напрежение

В Сливенска епархия няма разделение и напрежение, обяви новоизбрания Сливенски митрополит Арсений по време на първата среща с медиите в града, в отговор на въпрос на БНР за скандалите около епархийските избори през пролетта. Митрополитът обяви, че започва ремонт на емблематичната за града сграда на митрополията, защото от години не е правен..

публикувано на 20.09.24 в 20:18

Трамвай е блъснал жена в центъра на София

Трамвай е блъснал жена в центъра на София. От МВР уточниха, че инцидентът е станал на улица "Алабин" малко преди 18.00 часа. Жената е около 30 годишна. Откарана е в болница без видими тежки наранявания. Заради инцидента движението на трамваите по ул. "Алабин" беше спряно за кратко, но вече е възстановено.

публикувано на 20.09.24 в 20:11

Вдовицата на майор Терзиев: Ако прокуратурата си беше си свършила работата, може би нямаше да се стигне до инцидента край "Граф Игнатиево"

" Ако не бъдат взети мерки, следващият инцидент във ВВС няма да е след три години, а по-скоро ". Това заяви пред БНР Димитрина Попова, вдовица на загиналия през 2021-ва година пилот на МиГ-29 майор Валентин Терзиев.  Тя отправи призив за оставки във висшето военно ръководство , след като край "Граф Игнатиево" живота си загубиха още двама военни..

публикувано на 20.09.24 в 20:00