Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От печат излезе новата книга на Боян Чуков - „Матрицата 2"

Боян Чуков: Няма сериозен анализатор, който да твърди, че Украйна ще обърне ситуацията и ще победи

| Интервю
Боян Чуков
Снимка: Ани Петрова
Няма сериозен анализатор, който да твърди, че Украйна ще обърне ситуацията и ще  победи. Това заяви пред БНР анализаторът Боян Чуков. 
а самата линия на съприкосновение между двете армии не се случва кой знае какво. Зад кулисите обаче вървят различни процеси, които не са в полза на Украйна. Експертната общност в САЩ и Западна Европа не смята ,че Украйна може да обърне ситуацията. Повечето експерти твърдят, че Украйна вече практически е загубила войната. Те виждат в действията на САЩ, предвид приближаващите избори, че се опитват да излязат от този конфликт, като го прехвърлят на европейците".

Бихме могли да говорим за някакъв хоризонт, в който се очертава краят на въоръжения конфликт, едва когато имаме по-ясна развръзка на бойното поле, посочи още анализаторът.

Той коментира и срещата в Джеда. 

"Украйна е инструмент, не е субект на тази среща. САЩ имаха за задача да покажат, че целият свят се обеднява.

Около тази среща се вдигна страшен шум, а там нивото беше ниско. Това беше една среща на шерпите. 

Оказа се, че никой не разглежда мирния план на Зеленски. Самият домакин – Саудитска Арабия, предложи свой план. Африканските държави също имат свой план. На практика няма финален документ"

Боян Чуков насочи поглед и към случващото се в Западна Африка.

"Африканските журналисти виждат в тези събития антинеоколониални революции, т.е. освобождаване на тези държави от неоколониалния гнет. Те са предимно във френската зона. Благополучието на Франция  се дължи на това, че тя жестоко експлоатира тези народи. Нигер не е най-големият производител на уран, но Франция си беше заплюла тази страна и я експлоатираше по всички правила на модерния неоколониализъм".

Чуков смята ,че ролята на „Вагнер“ на африканския континент е хиперболизирана.

"Руското знаме в Нигер е символ на промяната, не че някой от тези хора очаква Путин да отиде и да реши въпроса".  

Американците в момента унищожават икономически Европа, отбеляза той друг щрих, който вижда в международната картина.  

Управляващите у нас искат да обяснят, че ако ги няма, България няма да влезе в Шенген, отбеляза още той.

От печат излезе и новата книга на Боян Чуков - „Матрицата 2".   В нея той разглежда основните  вътрешно и външнополитически събития.

"Тя е продължение на книгата „Матрицата отвътре“. Опитвам се да вляза в един задочен разговор с читателя относно интерпретацията на случващото се на международната арена. Позволил съм си да правя и прогнози".

Не се вживявам в ролята на камертон на истината, отбеляза още Чуков. 

Цялото интервю на Петър Волгин с Боян Чуков може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руската армия е превзела село в Луганска област

Руската армия е превзела село Белогоровка в украинската Луганска област, съобщи министерството на отбраната в Москва, цитирано от "Франс прес." Селището е едно от малкото в областта, които все още се намираха под украински контрол.   В същото време Украйна съобщи, че контролира около 60% от граничния град Вовчанск в Харковска област на фона на..

публикувано на 20.05.24 в 14:53

На "Московска" 33 си прехвърлят топката и се обвиняват за лифтовете на Витоша

Спирането на Симеоновския лифт е недопустимо и дава право на Общината да си върне лифтовете на Витоша, твърдят общинските съветници от ГЕРБ-СДС.  Столична община веднага трябва да наложи на собственика предвидената по договор неустойка от над 8 млн. лева. Нямаме нито един работещ лифт, което е фрапиращо неизпълнение на договора. Това е..

публикувано на 20.05.24 в 14:38

Проблеми с матурата по английски език във В. Търново

Във Велико Търново е имало закъснение с началото на матурата по английски език и затруднения с аудиотехниката за възпроизводство на текстовете. За това сигнализираха в БНР зрелостници, които днес се явиха на държавния зрелостен изпит.  От Регионалното управление на образованието заявиха, че не са получили писмен сигнал за проблема от училището...

публикувано на 20.05.24 в 14:33
Горан Благоев

Горан Благоев: Новият Сливенски митрополит ще е много важен за лобитата при избор на патриарх

Светият синод има голям интерес да избере нов Сливенски митрополит, той е много важен на коя страна ще се наклонят везните при избора на патриарх.  Това мнение изказа пред БНР журналистът и историк Горан Благоев и коментира: "Опасявам се, че този нов митрополит, в зависимост от това накъде ще се наклонят везните, ще премине към едно от двете..

публикувано на 20.05.24 в 14:33

Миляна Велева: Има политическо нежелание и бойкот да се реши проблемът на Витоша

Лифтовете на Витоша са юридически батак, а проблемът е елементарен и може да се реши , коментира журналистът Миляна Велева в интервю пред БНР. Според нея "има юридически батак, защото лифтовете са продадени, не са на концесия". Решението е възможно, ако Планът за управление на Витоша се промени, защото в момента, ако се строи,..

публикувано на 20.05.24 в 14:28
Йоав Галант

Израел възнамерява да разшири операцията си в Рафах

Израел възнамерява да разшири военната си операция в град Рафах в южната част на Газа. Това е казал израелският министър на отбраната Йоав Галант на съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, който е на посещение в страната. "Ангажирали сме се да разширим сухопътната операция в Рафах, докато не бъде ликвидирана..

публикувано на 20.05.24 в 14:27
Щаб за изборите сформираха в Монтана

В Монтана няма сигнали за купуване на гласове, сформиран е областен щаб

В област Монтана няма постъпили сигнали за купуване на гласове за изборите на 9 юни. Към момента обстановката е спокойна, потвърдиха и от прокуратурата.  Организацията за вота обсъдиха на среща при областния управител представители на полицията, ДАНС, прокуратурата и Районната избирателна комисия.  Сформиран е областен щаб.  Поръчани са по..

публикувано на 20.05.24 в 14:06