Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Стоянов: Смяната на областни началници на МВР не е свързана с изборите

Снимка: БГНЕС

Смяната на областни началници на МВР поискана от вътрешния министър Калин Стоянов не е свързана с предстоящите местни избори. Така Стоянов отговори в Пловдив на неговия предшественик Иван Демерджиев, който в телевизионно интервю нарече случващото се политическа чистка. Вчера Стоянов поиска смяната на 17 от областните МВР-шефове.

Днес стана ясно, че началникът в Бургас напуска системата на МВР, а в Пловдив начело на областната дирекция застава Георги Чергов.

"Категорично заявявам, че в МВР няма политическа чистка", заяви в Пловдив вътрешният министър Калин Стоянов. Той припомни думите на премиера Николай Денков, че министърът има право да си подбере екип, с който да работи.

"В МВР кадрува министърът на вътрешните работи", заяви Стоянов в отговор на въпроса на бившия служебен министър на МВР Иван Демерджиев кой кадрува във вътрешното ведомство.

"Там, където ще  има смени, поставям хора, на които имам доверие  и които смятам, че ще се справят по-добре. Това е избор на екипа, с който аз ще работя по-добре", каза министър Стоянов и отрече смените да са свързани с предстоящите местни избори.

На въпрос защо не е избрал пловдивски кадър да оглави ОД на МВР – Пловдив, министър Стоянов заяви:

"Считам, че понякога да дойде човек отвън, за да се избегнат някои зависимости, които евентуално има тук. Затова предпочетох да дойде човек от София, с когото съм работил в ГДБОП".

Припомняме, че след убийството на Димитър Малинов в Цалапица и възникналото недоволство от разследването на случая министър Стоянов уволни и досегашният титуляр на поста ст. комисар Васил Костадинов. Временно задълженията му бяха поети от неговия заместник комисар Радослав Начев.

Министър  Стоянов коментира в Пловдив и напрежението в Цалапица. Той каза, че засиленото присъствие на жандармерията в селото днес е по повод належащото извършване на процесуално-следствени действия, които се правят на терен.

"Ще се извършва следствен експеримент, за който повече информация ще дадат от прокуратурата". Продължават да текат проверките в РУ-Стамболийски, след убийството на 24-годишния Димитър Малинов, допълни министър Стоянов:

"Има тотално скъсана връзка между областната дирекция на МВР - Пловдив и РУ - Стамболийски. След като са готови резултатите от проверките, всички служители, които са бездействали или не са работили както трябва, ще понесат своята отговорност, включително наказателна. Според мен нарушенията на началника на РУ - Стамболийски Ангел Керпиев са много и той вероятно няма да се върне на работа", коментира министърът.

Стоянов допълни:

"Работим в тясно взаимодействие с партньорските служби, на територията на която предполагаме, че се намира извършителят на убийството Рангел Бизюрев. В ежедневна комуникация сме и се надяваме в най-скоро време той да бъде задържан и доведен тук".



По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Областният съвет на ДПС – Силистра застава зад решението на Ахмед Доган

Областният съвет на ДПС – Силистра подкрепя единството в партията и застава зад решението на почетния председател на ДПС – г-н Ахмед Доган. Декларацията е подписана, както от областната и общински структури, така и от кметове и председатели на Общински съвети по места, издигнати от ДПС. Бивши политически фигури съобщават, че членове на..

публикувано на 05.07.24 в 13:05
Илияна Йотова

Йотова препоръча: Скопие да чете внимателно документите на ЕС

Вицепрезидентът Илияна Йотова препоръча на Скопие внимателно да чете документите на Евросъюза и решенията на Европейският съвет. Така тя отговори на новия президент на РСМ Гордана Силяновска, според която никъде в договора за добросъседство с България няма условие за промяна на конституцията. В първото си интервю, след като беше избрана на..

публикувано на 05.07.24 в 12:54

Риши Сунак поема отговорността за поражението на Консервативната партия на общите избори

Британският премиер Риши Сунак каза, че поема отговорността за историческото поражение на Консервативната партия на общите избори в Обединеното кралство. Киър Стармър изведе Лейбъристката партия до убедителна победа и ще поеме поста от Риши Сунак като следващ министър-председател на страната. "Британският народ произнесе отрезвяваща присъда, има..

публикувано на 05.07.24 в 12:32
Димитър Главчев

България може да предостави 80 млн. евро на Украйна

В позицията, с която България отива на срещата на върха на НАТО, е посочено, че страната ни може да предостави 80 млн. евро на Украйна. Това съобщи в кулоарите на парламента служебният премиер Димитър Главчев. Той обаче опроверга твърдението на президента, че България се превръща в безсрочен донор на Украйна.  Главчев: Подкрепата за Киев..

публикувано на 05.07.24 в 12:10

Удължено е частичното бедствено положение заради безводието в Рила, Кочериново и Бобошево

Частичното бедствено положение за общините Рила, Кочериново и Бобошево, въведено първоначално заради безводието за 7 дни, ще бъде удължено, каза за БНР областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски. Днес след обяд се очаква да бъде сключен договор с фирма, която да ремонтира съоръженията при водохващането "Робовица", откъдето се..

публикувано на 05.07.24 в 11:56

4 пистолета са открити близо до мястото на стрелбата в "Модерно предградие"

Четири пистолета са намерени близо до мястото на стрелбата вчера в столичния квартал "Модерно предградие".  Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов.  Три от оръжията са законни, а едно - незаконно. Продължават следствените действия в столичния кв. "Модерно предградие", където беше убит 48-годишен мъж Стрелбата се разрази вчера около..

публикувано на 05.07.24 в 11:26
Калин Стоянов

Калин Стоянов за празника на МВР: Това не е просто една от професиите, това е кауза

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов поздрави бившите и настоящи служители на МВР по случай 145 -тата годишнина от създаването на министерството. Днес сутринта ръководството на МВР поднесе цветя пред паметника на Незнайния войн в София. "Нека да бъдат здрави, успешни. Предизвикателствата са много. Всеки ден има такива. Това е..

публикувано на 05.07.24 в 11:23