Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Сабах": Турция може да посредничи между Москва и Киев за "зърнената сделка"

Снимка: Ройтерс

Турция работи с ООН по проекти за възобновяване на "зърнения коридор" през Черно море и е възможно Истанбул да бъде домакин на технически преговори между Москва и Киев, целящи да възстановят функционирането на коридора, пише турският в. "Сабах".

Анкара се опитва да възроди Черноморската инициатива възможно най-скоро, вместо да бъдат използвани алтернативни маршрути, отбелязва изданието.

След като Русия се оттегли от 17 юли от споразумението за безопасен пренос на зърно от украински пристанища, Украйна обяви миналата седмица обособяването на "хуманитарен коридор" в Черно море, за да освободи товарните кораби, които са блокирани на пристанищата ѝ.

Преминаването през този коридор обаче се извършва на собствен риск от търговските кораби, тъй като Москва не е дала уверения дали ще зачита коридора, отворен от Украйна.

Преди това доставките на зърно се извършваха съгласно споразумение, подписано в Истанбул на 22 юли миналата година между Турция, Руската федерация, Украйна и ООН. То предвиждаше безопасен коридор за износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към