Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дни на индийската култура в България

Световноизвестната Шармила Мукерджи за своята единствена страст ‒ танца

Танцът Одиси известен с уникалната си поза с три извивки, наречена трибханги, е една от най-популярните форми на индийския класически танц

2
Шармила Мукерджи
Снимка: Личен архив
По повод Дните на индийската култура в България пристигна Шармила Мукерджи, една от най-изявените изпълнителки на Одиси. Одиси е класическа танцова форма, възникнала в храмовете на Ориса, Източна Индия.

Жените танцьорки, наречени махари, се молели на божеството на Ориса ‒ бог Джаганатх, чрез танца в храмовете. Този вид танц се отличава с лиричност, чувственост и акцент върху бхакти бхава (отношението на богоотдаденост и предаване). Изпълнителите пресъздават митични истории за индуистки богове и предават духовни послания, като използват сложни движения на тялото, богати костюми, украшения и грим.

Танцът Одиси е известен с уникалната си поза ‒ позата с три извивки, наречена трибханги. Той е една от най-популярните форми на индийския класически танц днес.
Шармила Мукерджи
Шармила Мукерджи е основател и артистичен директор на "Санджали", център за танц Одиси в Бангалор, Индия. Санджали означава, че поздравяваме всички заедно.

В "Нощен Хоризонт" тя разказа за историята на индийския класически танц и за спецификата на Одиси, за това как е осъвремен, за пътя си като артист, за своите хореографски виждания (една от продукциите е вариант на "Лебедово езеро", изсвирен с индийски инструменти и хореография в Одиси стил), както и за индийския класически танц в България:

"От една седмица съм България, вече посетихме Велико Търново, Бургас, Варна и София. Качихме се на и Витоша.

Аз намирам публиката тук и хората много приятелски настроени и гостоприемни, като оценяват много високо моето изкуство и танците, като някои от тях те ги виждат за първи път, каза в "Нощен Хоризонт" Шармила Мукерджи.

"Името ми означава "Срамежлива жена". Когато бях дете наистина бях много срамежлива, но вече мисля, че не съм...

А танцът Одиси, както всеки друг класически танц, започва с изпълнение пред огледало. Това е от гледна точка на техническата част. По отношение на емоционалната част на танца - трябва да знаете историята, която се разказва и да сте запознати с нея и да можете да извадите тези емоции чрез танца, сподели още Шармила Мукерджи.

Съществуват 8 класически индийски танци. Всеки един е много различен и идва от различен край на Индия. Танците са мъжки и женски.

Езикът, музиката, техниката, облеклото, произходът - всичко е различно в тези танци. Някои от тези танци идват от далечното минало - това е древна култура, която е показана и в древни скулптури и изображения, доказателство за нейното далечно минало преди новата ера.

Музиката и танците са били съществена част от живота на хората в древни времена. Индия означава земя на музика и танци.

Танцът е преклонение пред боговете. Текстове, с които са се почитали боговете, разказа още Шармила Мукерджи.

При колонизацията през 13 - 14 век от братниците тази традиция започва да запада, допълни тя. Танците биват забранени в храмовете. Традицията се завръща през 1945 година и танците се възраждат благодарение на цялата индийска общност.
Танците стават официални класически танци след 1956 година, специално Одиси танцът.
Катя Тошева, Шармила Мукерджи и Мирослава Иванова (отляво - надясно)
След като завършва своето образование в Калкута, Шармила следва своята единствена страст ‒ танца. На шестнадесетгодишна възраст изиграва главната роля на Чандалика в едноименната танцова драма на Рабиндранат Тагор - по време на честванията на годишнина от рождението на поета в Калкута, и привлича вниманието на критиците, които пишат за нейната вродена грация и невероятното ѝ сценично присъствие.

Артист от клас А на Дурдаршан (Индийска правителствена телевизия) и утвърден артист на Индийския съвет за културни връзки, Шармила е изнасяла представления на някои от най-престижните фестивали в Индия и по света - във Фиджи, Малайзия, Австралия, Нова Зеландия, Италия, САЩ, Индонезия, Обединените Арабски Емирства, Тунис и Сейшелските острови.

 Катя Тошева е ученичка на Шармила и основател у нас на школа за индийски танци. Тя се запознава с Шармила чрез своя приятелка, също танцьор на индийски класически танци. 
"Тя ме срещна преди 7 години с Шармила, за да ме учи да танцувам нейният стил и танц.
Бях много въодушевена и развълнувала тогава, каза за "Хоризонт" Катя Тошева.
Шармила Мукерджи
Последното представление в рамките на Дните на индийската култура в България е от 19 часа на 24 август в Пловдив, в Градската художествена галерия, зала "2019" на ул. "Уилям Гладстон", 32.

Още по темата слушайте в разговора на Кармен Манукян с Шармила Мукерджи и Катя Тошева, в превод на Мирослава Иванова.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Таня Стоянова

Доц. Таня Стоянова - българката, обявила война на рака

Д-р Таня Стоянова, доцент по молекулярна и медицинска фармакология и урология в Медицинския факултет  на  Калифорнийския университет в Лос Анджелис е гост в 54-ти епизод на рубриката "Америка - илюзии и реалности" . Нейното хоби са това, което обичат децата ѝ, но понякога рисува и обича да слуша кънтри музика. "Ние се занимаваме да..

публикувано на 30.09.24 в 10:45
Иван Кръстев

Иван Кръстев – маестрото на музиката, литературата и театралното изкуство

В "Нощен хоризонт" ви срещаме с маестрото на българската музика – композитора и диригент Иван Кръстев .  В откровен разговор той сподели за началото на своя път в музиката, когато започва да учи пиано и цигулка на едва 4 годин и. Кръстев разказа за своето творческо израстване, водено от вдъхновението да съчетава музика и литература.  Още..

публикувано на 24.09.24 в 15:34

Гюлсерен Исмаилова: Любовта спасява

Никой родител не си представя да чуе от лекар диагноза за детето си, според която то няма да живее повече от осем години. Първо не вярва на това, което се случва, но после придобива сила и прави невъзможното, за да спаси не просто човешки живот, а живота на сина си. Той е Ервин и е вече на 32 години - със Синдром на Уест...

публикувано на 22.09.24 в 10:51
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за патриарх Неофит, за киното, чудесата и творческия процес

"Това, което ме впечатли при всички разговори беше, че тези хора благоговееха към личността на патриарх Неофит и казаха, че това е била неговата изключителна сила, че той е бил много благ , някои са го упреквали, че е бил прекалено благ, че това не било добре за ръководител на Българската църква.  "Казват, че като ръководител той не е..

публикувано на 17.09.24 в 09:24
 Проф. Даниела Дженева

Проф. Даниела Дженева - 50 години ансамбъл "Тракия" с етика, морал и любов

С концерти и специално подготвена изложба ансамбъл "Тракия" отбеляза своята 50 годишнина . Гости на спектакъла на Античния театър в Пловдив са и част от хората, които с талант и сърце са допринесли през годините трупата да има водещата си роля на новатор в музикалните и танцовите форми във фолклорното изкуство. Другият концерт на древната..

публикувано на 15.09.24 в 09:10

Изпълнение на български композитор в предварителната селекция за "Грами"

Изпълнение от нов албум на български композитор, познат със създаването на творби за емблематични български естрадни артисти от 80-те, бе допуснато до съревнованието за наградите "Грами". Димитър Ковачев е сред емблематичните композитори в България през 80-те години. Мнозина го свързват с песента "Тишина", първоначално изпълнена от Васил..

публикувано на 12.09.24 в 10:25
Д-р Калин Поповски

Д-р Калин Поповски: В медицината не всичко е заплати. Моралът трябва да бъде на първо ниво

Д-р Калин Поповски е един от най-известните акушер-гинеколози в Плевен.  Завежда Клиниката по акушерство и гинекология към Университетската болница "Д-р Георги Странски". Д-р Поповски е потомствен лекар, в неговите ръце през над 30-годишната му практика са изплакали за първи път при раждането хиляди деца от цялата страна. "В медицината не..

публикувано на 08.09.24 в 06:57