Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЗОК предлага промени в Националния рамков договор

Михаил Околийски, заместник-министър на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК
Снимка: БГНЕС

Болниците да имат шестмесечен гратисен период, в който да осигурят заплащане за персонала си по минималните прагове, заложени в колективния трудов договор в сектор "Здравеопазване". Това допълнение в новия Национален рамков договор предлагат от Надзорния съвет на Здравната каса, съобщи председателят му и заместник-здравен министър Михаил Околийски. Предлага се и текст, който да гарантира намаляване на разликите в заплатите на отделните медицински професии, допълни Околийски.

Допълненията са обсъдени по време на заседание на Надзорния съвет днес и ще бъдат изпратени до управителния съвет на Българския лекарски съюз, който трябва да ги разгледа преди подписването на Националния рамков договор 2023-2025 година. Според Михаил Околийски това трябва да се случи в най-кратки срокове и договорът да влезе в сила от 1 септември.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Световна здравна организация

Първи потвърден случай на холера в Ливан, СЗО изрази притеснение

Световната здравна организация изрази безпокойство от първия потвърден случай на холера в Ливан, работи се за предотвратяване на по-голям епидемичен взрив, предаде ДПА. В началото на август започна кампания за ваксиниране срещу холера, но тя беше прекъсната поради ескалацията на бойните действия между "Хизбула" и Израел. Повече от 1..

публикувано на 18.10.24 в 09:18
На мястото на ракетна атака в град Покровск, Донецка област, 8 август 2023 г.,

Продължават руските атаки в Донецка област

Продължават активните руски атаки по посока на градовете Покровск и Курахово в Донецка област, съобщиха от украинския Генерален щаб. От руското министерство на отбраната заявиха, че руските сили са наложили контрол над още едно село в този район. През последното денонощие украинската отбрана е отблъснала 36 нападения близо до Курахово...

публикувано на 18.10.24 в 08:57

"Нощ на индустрията" в Габрово

Габрово е домакин на инициативата "Нощ на индустрията". Тази вечер в нея се включват шест компании, чийто бази са на територията на града.  В основата на инициативата стои индустрията като важен икономически фактор за развитието на района и популяризиране на възможностите за работа и кариерно ориентиране сред младите хора. Регистрираните..

публикувано на 18.10.24 в 08:37
Кириакос Мицотакис

Мицотакис е скептичен относно миграционното споразумение между Италия и Албания

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис изрази скептицизъм относно миграционното споразумение между Италия и Албания в интервю за "Файненшъл таймс" Първите мигранти, изпратени в приемните центрове на базата на този договор , пристигнаха в Албания тази седмица. "Тези хора са обработвани според италианското законодателство за убежище и каквото и да се случи..

публикувано на 18.10.24 в 08:27
Александър Стоянов

Гражданско сдружение ще наблюдава изборите в рискови секции чрез ИИ

"Демократичен център" е гражданска инициатива, която ще се бори за повече доверие между гражданите и институциите.  На предстоящия вот сдружението ще се стреми да се освети с по-различен подход – чрез изкуствен интелект, изборния процес и нарушенията в него. Чрез ИИ ще се наблюдава процесът в рискови секции и видеозаснемането , уточни за БНР..

публикувано на 18.10.24 в 08:08

Стоян Михов: Надяваме се до края на 2024 г. басейнови дирекции да завършат плановете за водата

Струва ми се цинично да казваме на хората да пестят водата, да не поливат, да спират водата, докато мият, след като от години знаем за сериозните загуби в преносната мрежа - 50 -70%. И цинично е да кажеш да се ограничи, а 79% вода, която се плаща, изчезва. Това е сериозен проблем, говорим за безводие, а губим ресурса без да имаме обяснение..

публикувано на 18.10.24 в 08:05
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън на среща с лидерите на Германия, Франция и Великобритания в Берлин

Американският президент Джо Байдън ще се срещне днес в Берлин с лидерите на Германия, Франция и Великобритания. Очаква се водеща тема за бъде войната в Украйна, но да бъде обсъден също конфликтът в Близкия изток. Преди срещата им Байдън ще проведе също двустранни разговори с президента и канцлера на Германия. Визитата на Байдън идва..

публикувано на 18.10.24 в 07:57