Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сребърни медали за Боряна Калейн във финалите с бухалки и с лента на СП в Испания (обновена)

Боряна Калейн
Снимка: Анна Недкова - БФХГ

Боряна Калейн спечели два медала във финалите с бухалки и с лента на световното първенство по художествена гимнастика, което се провежда във Валенсия. За българката това са първи индивидуални отличия от шампионати на планетата, въпреки че е участвала на четири форума.

Състезателката на "Левски-Триадица" днес изигра изключително артистично испанските си, огнени бухалки, за който съдиите й вдигнаха незаслужено  33.350 точки. Публиката, изпълнила до краен предел зала "Феерия Валенсия", бурно подкрепяща българските гимнастички,  освирка решението на представителките на Темида. От българският щаб подадоха контестация, която беше одобрена и резултата на европейската шампионка от Баку 2023 беше променен - 33.550 точки (16.500 - трудност, 8.600 - артистичност, 8.450 - изпълнение), а това й осигури и второто място в този финал.

За съжаление другата ни представителка Стилияна Николова не успя да изпълни по същия безапелационен начин съчетанието си, както го направи в квалификацията. Допусна неточности и оценката от 32.050 точки (15.800 - трудност, 8.300 - артистичност, 7.950 - изпълнение) я изпрати на  шестата позиция. От българският щаб пак подадоха контестация, но тя този път беше отхвърлена.

Боряна Калейн

Във финала с лента възпитаничката на Марияна Памукова отново се поздрави със сребърно отличие, след като  показа много танц, техника и артистичност в композицията си и беше оценена с 31.850 точки (15.300 - трудност, 8.450 - артистичност, 8.100 - изпълнение).

Така България вече има три отличия от шампионата, след като Стилияна Николова взе бронз във финала с топка.

Представителката на Германия Дария Варфоломеев спечели златото и в двата финала днес и така в сметката си до момента  вече има 4 световни титли. Състеателката на олимпийската вицешампионка от Игрите в Сидни през 2000 година грабна победата в изпълненията с бухалки с резултат от  34.350 точки, а в тези с лента оценката от  33.350 точки й гарантира първата позиция.

Бронзовото отличие във финала с бухалки, след подадена контестация, стана притежание на украинката Виктория Оноприенко - 33.550 точки, а в този с лента на Екатерина Веденеева (Словения) - 31.100 точки

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фернандо Алонсо

Фернандо Алонсо спечели втората тренировка в Канада

Пилотът на Астън Мартин Фернандо Алонсо спечели втората свободна тренировка преди състезанието от Формула 1 за Голямата награда на Канада. Тренировката, както и първата, премина при дъжд, но в първия половин час пилотите имаха възможност да карат със сликовете и да запишат сравнително добри времена. В тази серия от обиколки Алонсо успя да..

публикувано на 08.06.24 в 07:43
Рони О'Съливан

Рони О'Съливан победи Джон Хигинс в Пловдив

Рони О'Съливан победи Джон Хигинс в демонстративен мач по снукър, игран пред над 1000 зрители в зала "Колодрума" в Пловдив. 7-кратният световен шампион О'Съливан надделя с 5:3 фрейма.  Преди двамата да се изправят един срещу друг, те изиграха и един фрейм на двойки, като Велиан Димитров партнираше на О'Съливан, а Максим Костов бе в отбор с..

публикувано на 08.06.24 в 07:41
Хари Кейн и съотборниците му в английския национален отбор загубиха на

Англия загуби от Исландия на „Уембли“

Националният отбор на Англия загуби с 0:1 от Исландия на „Уембли“ в последната си проверка преди старта на европейското първенство по футбол. Единственото попадение отбеляза Йон Торстейнсон в 12-ата минута. За исландците това беше втори успех над Англия в историята след този на Евро 2016. Румъния не успя да победи един от най-слабите..

публикувано на 08.06.24 в 07:39

Световни и европейски шампиони и медалисти идват за Открития Балкански военен шампионат по ориентиране в Боровец

Елитът на балканските държави и на още няколко европейски страни във военното ориентиране пристига в Боровец за провеждането на Открития Балкански военен шампионат от 10 до 15 юни. В родния курорт ще се състезават над 90 участници в 10 представителни мъжки военни отбора и 7 женски, индивидуално и щафетно. Те са от България, Босна и..

публикувано на 07.06.24 в 18:43
Ига Швьонтек

Ига Швьонтек и Жасмин Паолини ще си оспорват титлата на Откритото първенство на Франция

Полякинята Ига Швьонтек и италианката Жасмин Паолиини се класираха за финала на Откритото първенство на Франция по тенис при жените. Жазмин Паолини надигра категорично Мира Андреева с 6:3, 6:1 на полуфиналите и за първи път в кариерата си ще играе на финал в турнир от Големия шлем.  В спора за трофея 28-годишната италианка ще срещне трикратната..

публикувано на 06.06.24 в 19:57

НСА и общините Столична, Кюстендил и Банско с инфраструктурен проект за над 58 милиона лева

Проект за над  58 800 000 лева  за развитие на спортна инфраструктура представиха днес ръководството на Национална спортна академия "Васил Левски" и общините - Столична, Кюстендил и Банско.  Близо 49 милиона от средствата са безвъзмездни по европейско финансиране по програма за развитие на регионите, а останалите 10 милиона  са съфинансиране осигурено от..

публикувано на 06.06.24 в 19:50

Лудогорец започва лятната си подготовка на 10 юни

Лудогорец започва лятната си подготовка на 10 юни.  Същия ден футболистите се събират на режим в София, като в следващите три дни шампионите ще тренират в столицата, като междувременно ще минат на медицински изследвания и фитнес тестове. На 12 юни в 14,00 ч. в хотел "Зу" в София Лудогорец ще даде пресконференция.  На 14 юни отборът заминава за..

публикувано на 06.06.24 в 18:38