Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва 80-ото издание на кинофестивала във Венеция

Венеция
Снимка: EPA/БГНЕС

Днес започва кинофестивалът във Венеция. Това е 80-ото му издание, което ще приключи на 9-и септември.

Фестивалът ще започне с италианския филм от конкурсната програма "Comandante" ("Командир") на режисьора Едоардо Де Анджелис. В главната роля е известният актьор Пиерфранческо Фавино. Водеща на откриването и закриването на 80-ия венециански кинофест ще е италианската актриса Катерина Мурино. 

По време на откриването почетната награда "Златен лъв" за кариера ще бъде връчена на италианската режисьорка Лилиана Кавани и на хонконгския актьор Тони Люн Чу Вай. 

Във фестивалната надпревара са включени 23 филма, от които 6 са италиански и 7 американски. Ще ги оценява жури, на което председател е американският режисьор и продуцент Деймиън Шазел. Всички филми са с изненадващи сюжети, звездни актьорски състави и с изключително качествена продукция. 

Поради стачките в Холивуд много от представителите на филмовата индустрия, включително и актьори, е възможно да не присъстват на фестивала. 

Победителят ще бъде излъчен на девети септември и отличен с наградата "Златен лъв". 

По публикацията работи: Мария Петрова-Гълъбова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ЮНЕСКО: Венеция трябва да бъде в списъка с обекти, изложени на опасност

Венеция трябва да бъде добавена в списъка с обекти на световното наследство, изложени на опасност, обяви ЮНЕСКО. Италианският град рискува да му бъдат нанесени "необратими" щети заради прекомерния туризъм, презастрояването и повишаващото се..

публикувано на 01.08.23 в 07:36
Туристи на пл.

"Висока вода" във Венеция, площад "Сан Марко" се оказа под вода

През изминалата нощ във Венеция отново беше наблюдаван феноменът "висока вода". През лятото това се случва за трети път от XIX век досега. "Висока вода" през август във Венеция е изключителен феномен. Наблюдава се за трети път откакто през..

публикувано на 02.08.23 в 13:11

Българският павилион на биеналето във Венеция - успешен и ефектен

Българският павилион на Венецианско архитектурно биенале 2023 е класиран в Топ 10 на най-впечатляващите експозиции на световния форум . Селекцията е изготвена от Artribune - най-голямата и популярна медийна платформа за култура и съвременно изкуство..

публикувано на 01.06.23 в 15:08
ВИЖТЕ ОЩЕ

Dafa trio - едно истинско отражение на мултикултурализма, ще зарадва публиката в "София лайв клуб"

Dafa trio е истинско отражение на мултикултурализма.  То събира една пианистка от Хонконг  - Тин Сиу Чи, един кларинетист от Сирия - Гет Алмагуут, и eдин испански перкусионист – Ерик Лареа.  Тази вечер (6 юни) музикантите ще зарадват с..

публикувано на 06.06.24 в 11:32

Поети и писатели от РСМ на "Македонска книжовна визита" в София

С участие на 11 поетеси, поети и писатели от Северна Македония от днес до 8 юни в София ще се състои 15-ото издание на "Македонската книжовна визита". Целта е популяризиране на македонската литература и задълбочаване на македонско-българските..

публикувано на 06.06.24 в 11:08

Фестивал на сръчните ръце в с. Бусинци в края на месеца

Фестивал на сръчните ръце ще се проведе в трънското село Бусинци от 28 до 30 юни. За втора поредна година в продължение на три дни майстори ще демонстрират занаяти и сръчности, а посетителите ще могат да се включат в ателиета по интереси. В..

публикувано на 06.06.24 в 10:25
Вълчин Даскалов -

Вълчин Даскалов - между видимия и невидимия свят на "Силата"

Вълчин Даскалов ще представи днес - 05.06, новата си книга "Силата". Премиерата на сборника с разкази ще се състои в кино "Влайкова". Даскалов е преподавател по Търговско право в УНСС и по Международно стопанско право в Икономическия университет..

публикувано на 05.06.24 в 19:08

Соня Йончева: Грижата за културата и изкуството е инвестиция в новото поколение

Световна оперна звезда на върха на своята кариера и избраница на слушателите на БНР за български музикант на 2023 година, Соня Йончева присъства все по-често и категорично на родна сцена – с нови изяви и проекти като музикален продуцент и издател...

публикувано на 04.06.24 в 18:17
Надежда Георгиева

Надежда Георгиева и танцът с препятствията, които животът ни сервира

Изложбата "Невротичният балет на красотата и разрухата" в Гьоте институт ще продължи до 16 юни. В нея Надежда Георгиева, художник и визуален артист от Берлин, показва три творби. Те изобразяват цветя в различни фази на техния живот . "Винаги..

публикувано на 04.06.24 в 11:34
Петър Мичев-Педро

Почина художникът Петър Мичев-Педро

Тази нощ ни напусна плевенският художник Петър Мичев-Педро. Тъжната вест съобщиха от семейството му. Плевенските художници се прекланят пред паметта му. Петър Мичев-Педро е роден в Плевен, той е един от най-успешните български художници. Негови..

публикувано на 04.06.24 в 09:55