Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Царево набира доброволци

Снимка: БГНЕС

Община Царево набира доброволци, които да помагат за възстановяването на района след водното бедствие. Те могат да се записват на телефон 0590 55018. На същия телефон могат да се подават и сигнали за бедстващи хора.

Три са потвърдените жертви на наводненията в общината. 

На юг изолирани заради повреден мост остават Синеморец и Резово. Очаква се на компрометираното място да бъде поставен временен понтонен мост, който най-напред трябва да бъде доставен. Пред БНТ от Агенция Пътна инфраструктура заявиха, че пътят към Синеморец ще бъде отворен най-рано утре. По-рано беше съобщено, че Ахтопол и Варвара вече са достъпни. Затруднен е достъпът до странджанското село Кости.

Властите имат нужната готовност и техника да доставят храна и помощ, ако получат сигнали от тези места или от наводнените къмпинги около Царево. 

Междувременно в Царево пристигнаха доброволци от София и Пловдив.

"Предстои да обходим с пожарната районите на "Арапя" и Кости и да видим какво е положението и съответно да видим какво се случва с пътищата и евентуално с хора, които имат нужда от доставка на храни, медикаменти или евакуация.- Разполагаме с три офроуд-джипа, разполагаме с четири "Амфибии", разполагаме с офроуд-линейка, екипи парамедици и лекари, ако се наложи някой да бъде евакуиран", каза Георги Боенков от пловдивския екип на Центъра за аварийно спасяване.

"650 пакета сме предоставили към общината. В момента имаме готовност и за още. Очакваме осигурени чрез дарители 10 тона минерална вода. Днес чакаме първия ТИР. Утре ще бъде другата доставка. Разбира се, след бедствието хората са доста стресирани. Ще преодставим екипи за първа психологична помощ - психолози обучени към нашата организация, които да предоставят такава помощ при нужда", посочи Виолета Радева - областен ръководител на БЧК в Бургас.

Най-тежка остава ситуацията на къмпинг "Арапя". Там приливна вълна от дерето е заляла каравани, бунгала и коли. Наноси, тиня, големи дънери и клони са останали след оттичането на водата. Доброволци тази сутрин почистваха плажната ивица. Продължават опитите от морето да се извадят две коли и една каравана. Повечето хора чакат "Пътна помощ", за да се разчистят затъналите автомобили. Щетите са големи, покъщнината е унищожена. Приливната вълна е изненадала хората. Те буквално са се спасявали с деца на раменете, придвижвайки се в близо два метра вода. Много от тях имат и наранявания. 

"Щабът реши на обяд като се съберем отново, да преценим необходимостта за аварийни екипи в Синеморец, във Фазаново. Главно ще ги насочим в отдалечените населени места, които и към момента продължават да са откъснати като Синеморец и Фазаново. Бедстващи в смисъла на хора с крайни нужди няма. Няма хора за денонощието, които да са подали сигнал и на които да не е оказана помощ. Главно се нуждаят в момента от храна и от питейна вода, тъй като от РЗИ забраниха да се използва водата от водопровода. В момента тече спасителна операция на "Арапя". Там са концентрирани голяма част от силите на служба "Пожарна безопасност" със специализирани автомобили, така, че "Арапя" действително е една от критичните зони. Там се оказа, че има доста незаконни постройки, незаконно поставени каравани върху дерета, върху плажа и така нататък. Навсякъде се работи по въстановяване на тока. Няма ток включително в град Царево в някои от кварталите, в Синеморец все още, на "Арапя" няма", обясни заместник-кметът на Царево Марин Киров.

Започнало е изваждане на автомобили от водата на плаж Арапя. Предстои изваждане и на много животни от морето.
По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху: Иран ще си плати

Над 50 души са били убити, а повече от 150 са били ранени при израелски атаки в Ливан през вчерашния ден, съобщиха от здравното министерство в Бейрут: На среща на израелския кабинет по сигурността премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че който атакува страната му, може да очаква отговор, след като Иран предприе ракетно нападение по израелската..

публикувано на 02.10.24 в 02:26

Цената на петрола на международните пазари се повиши с 5 процента

Цената на петрола на международните пазари се повиши с 5 процента след ракетното нападение на Иран срещу Израел тази вечер. Инвеститорите бяха притеснени от вероятността за широкомащабна война в Близкия изток, в близост до основните находища на черното злато. Високопоставен ирански служител, пожелал анонимност, сподели за Ройтерс, че Русия и Съединените..

публикувано на 01.10.24 в 22:21
Рустем Умеров

Руската армия е окупирала град Вугледар в Донецка област

Руската армия е окупирала украинския град Вугледар в Донецка област, съобщи блогът Deep State, който следи хода на бойните действия.  Депутатът от Върховната рада Алексей Гончаренко потвърди информацията за превземането на града от руснаците и поиска оставката на министъра на отбраната Рустем Умеров.  "Загубихме града, който удържахме повече от две..

публикувано на 01.10.24 в 22:11

Случайни минувачи са застреляли двамата нападатели, които извършиха терористично нападение в Тел Авив

Случайни минувачи са застреляли с личните си оръжия двамата нападатели, които извършиха тази вечер терористично нападение в Тел Авив, твърди агенция Ройтерс. Нападателите са стреляли и намушквали хората на трамвайна спирка, преди да бъдат неутрализирани. Най-малко шест са жертвите, а ранените - девет. До момента никой не е поел отговорност за..

публикувано на 01.10.24 в 22:04

Румен Радев: ЦЕРН е вдъхновение за нашите млади учени и модел за развитие на науката

България остава посветена на споделената мисия да развива потенциала на науката в подкрепа на мира в свят на ожесточена конкуренция и за позитивното развитие на нашите общества. Това заяви държавният глава Румен Радев на церемонията в Женева по случай отбелязването на 70-ата годишнина от основаването на Европейската организация за ядрени изследвания -..

публикувано на 01.10.24 в 21:50

Близо 200 ракети са били изстреляни по Израел, няма данни за поражения и жертви

За втори път за последните шест месеца Иран извърши масирано ракетно нападение над Израел. Въздушната тревога над Израел продължи по-малко от час.  Близо 200 ракети са били изстреляни по Израел, твърди армейското радио.  Част от тях, по непотвърдена информация, са били прехванати в небето над съседните Сирия и Йордания. Няма данни за поражения и..

публикувано на 01.10.24 в 21:15

Ожесточени престрелки в Бейрут

За ожесточени престрелки в Бейрут съобщават тази вечер очевидци, цитирани от Ройтерс. Израелската армия предприе сухопътна операция в южните покрайнини на Ливан като декларира, че иска да унищожи тунелите и други инфраструктурни обекти на групировката "Хизбула", за да предотврати нейни атаки през границата. Израелски военен говорител бе категоричен, че..

публикувано на 01.10.24 в 20:46