Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредна вечер на протест в столицата срещу войната по пътищата

Снимка: БГНЕС

Поредна вечер на протест в София. Граждани се събират пред сградата на МВР.

Те ще почетат паметта на загиналото в събота на пешеходна пътека в центъра на столицата 15-годишно момче, което беше блъснато от пиян шофьор, карал с 88 км в час.

Протестът не е пред сградата на МВР, а е точно на мястото, на което загина 15-годишният Филип - това е кръставощето на улица "Гурко" с улица "Шишман".

Автомобилното движение е ограничено. По пешеходната пътека, на която загина момчето, вече не преминават автомобили.

На това кръстовище, където пресичат изключително много хора, много ученици в учебно време, защото в близост са няколко училища, загина Филип, блъснат от шофьор, който има предишно наказание за шофиране в нетрезво състояние през 2006 г. Той е рецидивист, возил в колата си 4-годишно дете.

И тази вечер хората се събраха на бдение. Ето какво каза братовчедка на семейството:

"Всеки ден сме тук. Днес на пешеходната пътека, утре по всяка вероятност пак сме тук. За неделя се готви протест на всички, които са засегнати, всички, които са активни и искат да се променят нещата. В триъгълника на

властта е обявен от 18 ч. След което ще има шествие до злополучното кръстовище".

Хората нямат сили да говорят, но разговорите с тях става ясно, че ще бъдат постоянни в протестните си действия, за да с епроменят много неща.

Наясно са, че процесът ще е много дълъг и никак не е достатъчна само промяна в законите, а е необходим строг контрол за спазването им и сериозно обучение на шофьорите.

С минута мълчание почете паметта на загиналия в катастрофа Филип множеството, събрало се на лобното му място в столицата.
Въпреки празничния ден тук дойдоха близки, съученици и приятели на семейството, които донесоха цветя и не допускат коли да преминават през пътеката. 
Затворена за движение е улица "Гурко", посока улица "Раковски", но автомобилното движение не е съвсем ограничено през кръстовището.
Хората от протеста настояват за строги санкции при шофиране от пияни и дрогирани шофьори. Протести ще има всеки ден.
По данни на МВР при проверки на пътната полиция в цялата страна през изминалото денонощие са установени 17 водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол и 12 употребили наркотични вещества.
22 са тежките катастрофи за отминалите 24 часа, като при тези инциденти са пострадали 26 души.

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама кандидат-депутати от Монтана се отказаха от 50-то НС

Двама кандидати за народни представители от 12 МИР Монтана се отказаха от борбата за 50-ия парламент. Цеко Маринов и Ангел Ангелов са заявили, че желаят да им бъде заличена регистрацията, съобщи говорителят на РИК Монтана Петко Петков. Районната избирателна комисия в Монтана излезе с решения и заличи регистрацията на Цеко Маринов като..

публикувано на 20.05.24 в 10:38

5-годишно дете почина напът за болницата в Благоевград

Дете на 5 години от село Стоб, община Кочериново, е починало в линейката, докато е транспортирано към Спешното приемно отделение на областната болница в Благоевград. От няколко дни детето не се е чувствало добре, но вчера състоянието му се влошава и родителите му отишли до спешния център в град Рила. По непотвърдена информация, след като е..

публикувано на 20.05.24 в 10:29
Лодка с нелегални мигранти на пристанището на град Палеохора, о-в Крит.

Атина и Кайро обсъждат мигрантския наплив към Гърция

Египетският външен министър Самех Шукри пристига днес в Атина. Основна тема в разговорите е настояването на гръцките власти за мерки за овладяване на мигрантския наплив. 30 жени и деца от са спасени тази нощ от лодки с мигранти в Егейско море. Гърция отчита поредно засилване на потока от незаконно пристигащи. Властите и жителите на..

публикувано на 20.05.24 в 10:20
Емилия Лазарова

МОН обещава: Без ощетени ученици на матурата по БЕЛ заради липсващите диаграми

Оценките на учениците от матурата по български език и литература (БЕЛ), провела се в петък, категорично няма да бъдат повлияни от техническата грешка при провеждането на изпита, заради която някои ученици получиха тестове с липсваща диаграма. Това увери заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова. "Това е технически..

публикувано на 20.05.24 в 10:08
Фериботи на пристанището в Дувър, Великобритания, архив, 2022 г.

470 млн. паунда годишно за гранични проверки след Брекзит на Острова

Граничните проверки след Брекзит ще струват на бизнеса в Обединеното кралство милиона 470 милиона паунда годишно, се казва в доклад на Сметната палата. Правителственият орган за наблюдение на обществените разходи посочва, че плановете за въвеждане на гранични проверки на стоки, идващи от ЕС, са изправени пред големи проблеми, включително..

публикувано на 20.05.24 в 09:42

Форум за сеизмично инженерство организира УАСГ

Университетът по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) чрез Националния център по сеизмично инженерство организира международен форум за актуални проблеми на сеизмичното инженерство, който започва в 13:30 ч. в столицата. Форумът включва научен семинар, научна конференция, национална дискусия и популярни образователни беседи с ученици от..

публикувано на 20.05.24 в 09:42
Кирил Набутов

Кирил Набутов: Днешна Русия с бързи темпове се връща към времената на хановете от Златната орда

Миналата седмица президентът на Русия Владимир Путин подписа указа за назначаване на новото правителство на премиера Михаил Мишустин. След 12 години начело на министерството на отбраната Сергей Шойгу беше сменен от икономиста и доскорошен вицепремиер Андрей Белоусов. Самият Шойгу беше назначен на поста секретар на Съвета за сигурност на Русия на..

публикувано на 20.05.24 в 09:38