Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БИПИ представи резултатите от тестването на своя Индекс на корупционния риск при обществените поръчки

БИПИ: 34% от обществените поръчки, възложени от общините - с критерии, даващи поле за субективизъм

Директорът на "Глобал Метрикс" д-р Радостина Ангелова на пресконференцията за представяне на индекса - 11 септември.
Снимка: БТА

Една трета или 34% от обществените поръчки, възложени от общините, съдържат критерии, които дават възможност за субективизъм при избора на победител.

Това показва изследване на Българския институт за правни инициативи, който днес представи резултатите от пилотно тестване от разработен от тях Индекс на корупционния риск при обществените поръчки.

Проверени са 166 поръчки, избрани на случаен принцип, в сферата на строителните дейности и чийто възложител са общини – административни центрове на области.

Методологът Радостина Ангелова коментира:

"Оставено е поле за субективна преценка от страна на комисията. Около 17% от протоколите от работата на комисията не са разгърнати, не са отразени мотиви за присъждане на оценката, което също оставя възможност за субективизъм, тъй като комисията не е се постарала да разгърне своите мотиви и да аргументира своите оценки".

На пресконференцията за представяне на Индекса на корупционния риск при обществените поръчки и резултатите от пилотното му тестване. На снимката (отляво надясно): Радостина Ангелова, Биляна Гяурова-Вегертседер, Теодор Славев, 11 септември 2023 г./Снимка: БТА

Друго често срещано нарушение е липсата на конкуренция. В една трета от обявените процедури има само един участник, в още толкова – завършва само един след отстраняване на останалите конкуренти.

Едва 3 % от обществените поръчки са отстранени на основание липсата на конкуренция.

 "Имаме сериозни основания да смятаме, че по един или друг начин се стеснява конкуренцията и възможността за състезаване на отделните субекти", коментира Радостина Ангелова.

Проучването ще продължи. То е част от международен международен проект, който освен у нас се изпълнява в Босна и Херцеговина, Румъния и Черна гора. Финансирането е осигурено от Държавния департамент на САЩ.

"Такива анализи трябва да се правят, защото показват нещо, което съществува от много време, от десетилетия. И от десетилетия съществува необходимостта от въвеждане на такъв мониторингов инструмент за оценка на риска от корупция при обществените поръчки, какъвто има в повечето европейски държави, включително и в Румъния. За съжаление в България все още липсва такъв инструмент. Дано най-накрая политиците да разберат, че и в България трябва да бъде въведен такъв инструмент, който да се ползва от Министерството на финансите, Агенцията за обществени поръчки, Агенцията за финансов надзор и всички други контролни органи. Силно скептичен съм дали ще се случи". Това коментира пред БНР експертът от Центъра за изследване на демокрацията Тодор Галев. 

Репортаж на Мария Филева и интервю на Диана Янкулова с Тодор Галев от ЦИД в предаването ''Нещо повече'' можете да чуете от звуковите файлове.

Тодор Галев, ЦИД

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Волфганг Шюсел: Реалистично е до края на годината Австрия да вдигне шенгенското вето

До края на годината е напълно реалистично Австрия да вдигне шенгенското вето, прогнозира в интервю за БНР бившият канцлер на Австрия Волфганг Шюсел.  По негова идея от печат излезе първото специализирано издание за външна политика European Voices с фокус върху бившите социалистически страни.  Австрия няма да бърза с решение за пълноправното..

публикувано на 16.05.24 в 16:48

Учени: България не знае с какви стратегически суровини разполага! Няма дори геоложка служба

Учени настойчиво призовават за приемането на Националната научна програма за критичните и стратегическите суровини . Идеята беше лансирана от БАН и университети миналата година, но няма развитие. Със сигурност в България има от съвременните суровини, необходими за развитието на новите технологии , твърди проф. Ирена Пейчева от Геологическия..

публикувано на 16.05.24 в 12:06

Какво искат негласуващите?

"Ние проучваме системно, по време на всички избори, психологическите профили, начина на живот, емоционалното състояние, психично-здравния статус на хората, които не гласуват. Последното голямо изследване беше 2023 г ., след поредните избори за парламент. Тогава обхванахме 1836 икономически активни българи , без пенсионери, студенти и..

публикувано на 16.05.24 в 08:42
Роберт Фицо

Очакват се подробности за покушението срещу Фицо. Без опасност за живота е

Словашката полиция днес ще съобщи подробности за покушението срещу премиера Роберт Фицо.  Той беше прострелян вчера в град Х а ндлова и опериран в болницата в Банска Бистрица. Вицепремиерът То маш Та раба съобщи, че операцията е минала добре и за момента няма опасност за живота му. Робърт Фицо е дошъл в съзнание след продължилата три..

публикувано на 16.05.24 в 07:23

Прогноза на ЕК: 3,1 на сто е очакваната инфлация за България

3,1 на сто е очакваната инфлация за България за тази и 2,6 на сто за следващата година, сочат данните от огласената пролетна икономическа прогноза на Еврокомисията за 2024-та година. Низходящата тенденция на външните цени се очаква да ограничи инфлацията на цените на енергийните и неенергийните индустриални стоки, се казва в прогнозата...

публикувано на 15.05.24 в 13:36

Атанас Василев: Лозята в България намаляват драстично

От днес започва прием на документи за подпомагане застраховането на реколтата при лозарите . Интервенцията е с бюджет от 800 хил. лв., съобщи преди дни зам.-министърът на земеделието Деян Стратев.  " Тази програма за застраховане на реколта има определен лимит. В момента се застраховат до 400 лв. насажденията ", посочи пред БНР Атанас Василев -..

публикувано на 15.05.24 в 10:19

Прогноза: Летният туристически сезон ще е по-добър от миналогодишния

Първите туристи у нас за летния сезон пристигнаха на 2 май и са от Великобритания. На 17 май ще се състои официално откриване на летния сезон в Несебър. Прогнозите са този сезон да бъде по-добър от миналогодишния.  От ефира на БНР председателят на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм Иван Грошев апелира към всички в туристическия бизнес..

публикувано на 15.05.24 в 09:15