Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания с нов посланик в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новоназначеният британски посланик в Украйна Мартин Харис встъпи официално в длъжност като връчи копия от акредитивните си писма на заместник-министъра на външните работи на страната Евгени Перебинис. 

Съобщението дойде от британското посолство в Киев. Предишният посланик Мелинда Симънс, приключи 4-годишния си мандат на 1 септември. Преди да си тръгне Симънс  записа видео обръщение  към украинците, в което благодари на нейните поддръжници. 

При назначаването си Мартин Харис каза, че се радва да се завърне в Украйна, за да ръководи жизненоважната работа на британското посолство в подкрепа на украинското правителство и народа, докато те защитават своята страна и общите ценности.

„Отношенията на Обединеното кралство с Украйна  никога не са били по-силни и ние ще продължим да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо“, добави новият посланик. 

Харис е работил в Украйна в периода 2003-2008 година като заместник-ръководител на мисията и генерален консул. От 2010 до 2014 година той беше посланик на Обединеното кралство в Румъния и прекара следващите три години като заместник-ръководител на мисията в Москва. През последните пет години беше директор за Източна Европа и Централна Азия в Министерството на външните работи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ваня Григорова

Ваня Григорова: Нинова няма да си тръгне

" Това, което вероятно ще се случи, е да се състави правителство, като отделни представители на партиите ще бъдат в управлението, но няма да носят отговорност за последиците от решенията, които ще взимат. Това няма да спомогне за това да се провежда политика в интерес на гражданите". Това мнение изказа пред БНР лидерът на "Солидарна България"..

публикувано на 13.06.24 в 14:48

Къде е Агенцията за борба с градушките, недоволстват хората и бизнесът във Великотърновско

В област Велико Търново общинските комисии започнаха огледите и оценката на щетите на пострадалите от снощната буря с градушка, която на места е била с големина на юмрук. Пострадали са много частни, общински и държавни имоти. Унищожена е земеделска продукция, повредени са стотици автомобили. Много са семействата, чиито къщи са с потрошени..

публикувано на 13.06.24 в 14:47

Доц. Л. Киров: Все повече млади хора търсят специализация по обща медицина

Хората, които желаят да сменят личния си лекар през юни, могат да проверят списъка с действащите в тяхното населено място медицински практики на сайта на Здравната каса (НЗОК). От там съветват здравноосигурените да потърсят информация за лекарите, записващи нови пациенти, в съответната Районна каса.  Чрез сайта на Здравната каса могат да се открият..

публикувано на 13.06.24 в 14:32

Бедствено положение за Лясковец и село Драгижево след бурята през изминалата нощ

Кметът на община Лясковец Васил Христов обяви бедствено положение за града и село Драгижево след бурята снощи, която нанесе значителни материални щети в цялата Великотърновска област. Нанесените щети от градушката и бурята снощи са по-големи и общината не може да се справи със собствени сили. Има изтръгнати дограми, много съборени..

публикувано на 13.06.24 в 14:11
Виктория Василева

Виктория Василева, "Величие": Няма как да участваме в управление с ГЕРБ и ДПС

Не сме в ситуация да се оправдаваме, защото няма за какво. Ние сме си пробългарска партия и си обичаме родината и народа. Това заяви пред БНР Виктория Василева от партия "Величие". Тя декларира, че партията няма как да участва в управление с ГЕРБ и ДПС . Ще направим всичко възможно да оправдаем доверието, с което сме изпратени в НС,..

публикувано на 13.06.24 в 14:04
Тончо Краевски

Тончо Краевски: Залогът не е евроатлантизъм, а оцеляване на парламентарната система

"Очаквам да се сформира правителство, защото този път залогът не е евроатлантизъм, а оцеляването на парламентарната система. Всички партии знаят, че ако президентът Румен Радев, например, направи партия, ще остави поне половината от тях извън парламента и вероятно всички от тях извън властта ". Коментара направи пред БНР политологът Тончо Краевски...

публикувано на 13.06.24 в 13:54

Болницата в Монтана започва строителство на хеликоптерна площадка

Областната болница в Монтана приключи с печалба миналата година, а до дни стартира строителството на площадка за хеликоптери.  Площадка за медицински хеликоптери ще има в болницата в Монтана Многопрофилната болница за активно лечение "Д-р Стамен Илиев" в Монтана отново е на печалба. "За изминалата година тя е в размер на 20 000 лева, с 4000 в..

публикувано на 13.06.24 в 13:49