Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книга за историята на рода Рефетови беше представена в Русе

Книгата „История на рода Рефетови“ на русенския историк д-р Веселина Антонова беше представена в Националния пресклуб на БТА в Русе
Снимка: БТА

Тази седмица в Русе бе представена книгата за историята на рода Рефетови. Книгата -  „История на рода Рефетови“ e на русенския историк д-р Веселина Антонова.

Известният учен проф. Самуил Рефетов е от еврейски произход, роден през 1937 година в Русе. Проф. Рефетов е откривател на синдрома на резистентност към тиреоидните хормони, който е наречен на негово име. За откритието си през 2015 г. професорът беше номиниран за Нобелова награда.

"Никой не знаеше, че съм българин от Русе, казва преди повече от 10 години в интервю световният учен проф. Самуил Рефетов и така почти повтаря репликата на друг нобелист - писателят Елиас Канети, също Русчук.

Точно тези думи карат докторът по история Веселина Антонова да се разрови из архивите и да започне да събира парченце по парченце семейния портрет на Рефетови.

Заради желязната завеса и пълната забрана да се контактува с останалия свят, Рефетови от Щатите губят връзката си с България. След падането на комунистическия режим и развитието на технологиите, нещата се променят, обясни в "Рано в неделя" друга русенка - проф. Олга Петкова, дългогодишен преподавател в Кънектикът по информационни системи.

В годината, когато проф.Рефетов е номиниран за Нобел, се възстановява и връзката му с родния град, който той е напуснал на 12-годишна възраст. И въпреки това е съхранил езика ни с колорита на онова време.

Всъщност дядото на проф.Рефетов е второ поколение уважаван адвокат, доктор по право от Брюкселския университет, и благодарение на неговата прецизност в плащането на данъци и такси, запазени в русенския архив, става ясно точно кога фамилията напуска града - през май 1949 г. За цели 65 години.

Самата книга разказва не просто за членовете на семейството, а рисува пъстра картина на живота в Русе векове назад.

Проф.Рефетов бе отново в Русе и отнесе към Америка книгата за фамилията си - томчето, което за него е мост между поколенията.

Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден на траур за жертвите от наводненията в Босна и Херцеговина

Днес е ден на траур в Босна и Херцеговина в памет на жертвите на наводненията в страната от нощта срещу 4 октомври. Поредица от внезапни наводнения унищожиха инфраструктурата и множество сгради в пет общини в Босна и Херцеговина - Ябланица, Конич, Крешево, Фойница и Киселяк. В допълнение към тежките наводнения, община Ябланица беше..

публикувано на 08.10.24 в 07:36

Две нови атаки са били извършени снощи срещу южните предградия на Бейрут

Израел и "Хизбула" водят сражения в Южен Ливан на фона на продължавашата сухопътна офанзива на израелската армия през границата. Израелският премиер Бенямин Нетаняху изрази увереност в победата в деня на годишнината от смъртоносното нападение на "Хамас" в Израел. Пропалестински протести се проведоха в редица градове по света.  Хизбула обяви,..

публикувано на 08.10.24 в 07:33

ЦИК провежда консултации с политическите сили в НС за съставите на СИК в чужбина

Централната избирателна комисия ще проведе консултации с парламентарно представените партии и коалиции за съставите на Секционните избирателни комисии извън страната.  В консултациите могат да участват и други партии и коалиции, регистрирали кандидати. Членовете на секционните избирателни комисии зад граница се назначават от ЦИК по предложение на..

публикувано на 08.10.24 в 07:30

Лауреатски дни "Катя Попова" в Плевен

В Плевен се открива  32 -р ото издание на Международния музикален  фестивал Лауреатски дни "Катя Попова".  Тази година музикалното  събитие ще включва 13 концерта с над 600 участници , сред които  43 лауреати от девет държави. Фестивалът ще продължи до 25 октомври , а не както обикновено 5-6 вечери,..

публикувано на 08.10.24 в 06:54

"Туризмът на преживяването е пъзел" - изложение за културен туризъм във Велико Търново

Във Велико Търново започва едно от емблематичните събития за туристическата ни индустрия - 19-ото издание на международното изложение „Културен туризъм“ . Как туризмът да стане индустрия на гостоприемството, какъв е музеят на бъдещето и как киноидустрията променя градовете са трите основни теми за дискусии. На изложението във Велико..

публикувано на 08.10.24 в 06:45

Планова профилактика на предаватели

На 8 октомври ще бъде извършена планова техническа профилактика от 9 до 17 часа на предавателите на ултракъси вълни ОРЯХОВО 4 на честота  99.8  MHz и ПАНАГЮРИЩЕ 4 на честота 100.1 MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg. Също днес, 8 октомври,..

публикувано на 08.10.24 в 06:00

Лошо време в Италия с проливни дъждове в 13 области

В Италия Гражданска защита предупреди за лошо време с проливни дъждове и силен вятър през нощта и през целия ден на 8 октомври. Обявени са червени, оранжеви и жълти кодове в 13 области. Червен код за Лигурия и Ломбардия, оранжев за 7 области също с хидрогеоложки риск като Тоскана, Емилия-Романя, Венетои др. Жълт е кодът в още редица области като..

публикувано на 08.10.24 в 05:21