Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ракетен удар на Украйна по щаба на Черноморския флот на Русия в Севастопол

Украински ракетен удар по Севастопол
Снимка: t.me/s/ssternenko

Най-малко една украинска ракета е ударила в петък щаба на руския черноморски флот в кримското пристанище Севастопол, причинявайки пожар, написа местният губернатор Михаил Развожаев в приложението за съобщения Telegram, предаде Ройтерс.

"Врагът нанесе ракетен удар по щаба на флота. Парче от шрапнел падна близо до театър "Луначарски", посочи той.

Развожаев каза, че нападението е предизвикало пожар и хората са призовани да избягват центъра на града, където се намира сградата на военноморския флот, като пожарникарите работят и някои пътища са затворени.

Руското министерство на отбраната съобщи, че един военнослужещ е изчезнал след атаката, като преразгледа предишното си изявление, че мъжът е бил убит. Противовъздушната отбрана е свалила общо пет ракети, каза министерството.

Украинската армия потвърди, че е атакувала щаба на руския Черноморски флот, но даде малко подробности.

"На 22 септември около 12.00 часа местно време силите за отбрана на Украйна успешно удариха щаба на командването на руския Черноморски флот във временно окупирания Севастопол", се казва в приложението за съобщения Telegram.

Установените от Русия власти съобщиха, че противовъздушната отбрана е свалила друга ракета в петък близо до град Бахчисарай. Ръководителят на Крим Сергей Аксьонов каза, че над полуострова са били свалени "крилати ракети".
Крим, който Русия заграби и анексира от Украйна през 2014 г., беше честа цел на украински атаки в хода на продължаващата вече 19 месеца война, напомня Ройтерс.

Отделно Олег Крючков, помощник на ръководителя на Крим Сергей Аксьонов, каза, че доставчиците на интернет услуги на полуострова са били под "безпрецедентна кибератака", водеща до прекъсвания в интернета.

"Безпрецедентна кибератака срещу кримските доставчици на интернет услуги. Регистрираме прекъсвания в интернета на полуострова. Всички служби работят за отстраняване на заплахата", написа той в Telegram.

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

България запазва едно от най-високите нива на енергийна бедност в ЕС

България запазва едно от най-високите нива на енергийна бедност в Европейския съюз и въпреки това изостава с въвеждането на защитен механизъм за енергийно бедните домакинства.  Това сочи доклад Института за икономически изследвания на БАН за миналата година. Ниските доходи и високите разходи за енергия поставят в България на дъното -  сред..

публикувано на 20.05.24 в 19:36

ГДБОП арестува служители на телекомуникационна компания за фалшиви договори и присвояване

Трима мъже представители на телекомуникационна компания са арестувани при операция на ГДБОП в София и Ихтиман. Те са изготвяли фалшиви договори и са присвоили голям брой мобилни устройства. Трима служители на телекомуникационна компания са арестувани при операция на Главна Дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) в София и..

публикувано на 20.05.24 в 19:27
Държавен фонд

Фонд "Земеделие” преведе над 186 млн лв. на земеделските производители

Държавен фонд „Земеделие” преведе над 186 млн  лв. на земеделските производители – съобщават от Фонда. Сумата е доплащане по интервенцията „Основно подпомагане на доходите за устойчивост“ от тазгодишната кампания . С това общата сума на получената по тази интервенция субсидия е почти 737 млн лв.  Доплащането е получено днес  от 47 780..

публикувано на 20.05.24 в 19:05

200 години от издаването на Рибния буквар - изложба на открито пред Народния театър "Иван Вазов"

Изложба, посветена на 200 години от издаването на Рибния буквар, беше открита в градската градина пред Народния театър. Експозицията е подготвена от Централната библиотека на Българската академия на науките и е двуезична - плакатите са на български и на английски език.  На 14 табла са представени предисловието и отделните раздели на Рибния..

публикувано на 20.05.24 в 19:02

МОН публикува верните отговори от втората задължителна матура

Министерството на образованието и науката публикува верните отговори от втората задължителна матура по профилиращ предмет и по теория на професията, която се проведе днес и на която се явиха близо 46 хиляди зрелостници. Верните отговори са на сайта на МОН в раздел "Общо образование" . Вариант номер 1 и тема номер 10 на матурите днес..

публикувано на 20.05.24 в 18:45
Емил Кошлуков, Кирил Вълчев и Милен Митев.

БНР, БНТ и БТА със съвместна инициатива "14 века България в Европа"

Трите обществени медии обявиха съвместна инициатива, наречена "14 века България в Европа" - БНТ, БНР и БТА ще създадат Инициативен комитет по повод предстоящата през 2031-ва 1350-годишнина от основаването на Първата българска държава. Инициативата е възможност да се говори за приноса на България в Европа. Според споразумението, което се..

публикувано на 20.05.24 в 18:17

Кметът на Ловеч с предложение за терена на бившата казарма в центъра на града

Кметът на Ловеч Страцимир Петков внесе ново  предложение в местния Общински съвет  бившата казарма в централната част на града да бъде обявена от публична в частна общинска собственост, както и за връщането на имота на държавата,  за да може на по-късен етап да  бъде реализиран проектът за превръщането на имота в парк. Имотът е с площ над 65 декара..

публикувано на 20.05.24 в 17:37