Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Маринов: Можехме да вземем още две или три квоти

Семьон Новиков спечели бронзов медал и олимпийска квота
Снимка: БТА

Семьон Новиков е много класен състезател и го е доказвал неведнъж, заяви президентът на Българска федерация по борба Христо Маринов след края на световното първенство в Белград. Националът до 87 кг надви в малкия финал Ислам Абасов от Азербайджан с 6:3 и спечели не само медал, а и олимпийска квота.

"Новиков е много класен състезател и го е доказвал неведнъж. Вчера той претърпя сериозна контузия, но стисна зъби и взе медал и квота. Всичко е добре, когато свършва добре", каза президентът на родната федерация.

Маринов добави, че родните национали можеха да вземат още две или три квоти, но това е поправимо в предстоящите квалификации. Изминалото световно първенство бе напълно непредвидимо и гиганти като Риза Каяалп и Артур Алексанян бяха елиминирани от сравнително непознати широката публика съперници.

"Стана тежко състезание, в което имаше много изненади. Видяхте колко фаворити загубиха и финали, и първи срещи. Стана добро, зрелищно състезание. Ние можехме да се представим една идея по-добре и да вземем минимум още 2-3 квоти според мен. За жалост, така се получи, че сме с една и с три медала. Ще пробваме да вземем още квоти на квалификациите", заяви Маринов след края на световния шампионат в Сърбия.

В класическия стил националите се надяваха на още отличия, но различни фактори ги спряха. Кирил Милов, който от година и половина не е излизал извън топ 2 в Европа и света на 97 кг, получи фрактура в стъпалото в навечерието на шампионата. Действащият европейски шампион Едмонд Назарян пък отпадна още в квалификациите на 60 кг, което бе голяма изненада за привържениците на българската борба.

"Еди, за жалост, отпадна още в първия кръг. Не го очаквахме, но това е спортът. Има и такива моменти, но съм сигурен, че той ще се завърне съвсем скоро същият Едмонд Назарян, който познаваме. Кирил Милов е с гипс на крака. Разбира се, че е разочарован, защото (контузията) се случи буквално седмица преди състезанието. Той беше почти сигурен медалист, но така се е случило. Надяваме се да си вземе квотата в квалификациите", продължи Маринов.

Мими Христова спечели бронзов медал при дамите на 65 кг, въпреки че в ранните схватки от турнира получи жесток удар в носа. Маринов обясни смелостта й да стигне до отличие с това, че борбата просто го изисква от теб – стискаш зъби и излизаш за победа на всяка цена.

"Само я поздравих след състезанието, не сме имали време да говорим. Знам, че носът й е бил ударен. Такъв е нашият спорт – превъзмогваме травми, стискаме зъби и излизаме за победа с цената на всичко", добави той.

Турнирът в Белград започна с отличие за Рамазан Рамазанов на 70 кг, като това бе първи медал за България в свободния стил от осем години насам. За последно Владимир Дубов бе трети на 61 кг в Лас Вегас и заради това постижението на Рамазанов вдъхва надежди за предстоящите европейски и олимпийски квалификации.

"От 2015 не сме имали медал на световно първенство и това е добър признак. Мисля, че те (борците в свободния стил) трябва да поработят доста сериозно, ако искат олимпийска квота", завърши Маринов.

Квалификациите в олимпийската борба продължават с турнир на европейската зона в Баку  между 4 и 7 април. На 9 май пък стартират световните квалификации в Истанбул.


По публикацията работи: Антони Йорданов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спартак Плевен победи Рилски спортист и изравни резултата в полуфиналната серия

Отборът на Спартак Плевен победи Рилски спортист с 83:81 (19:22, 19:20, 26:21, 19:18) като домакин в зала „Балканстрой“ в Плевен в четвъртия мач от полуфиналния плейоф между двата тима в Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ) и изравни резултата в серията на 2:2 успеха. Решителният пети двубой ще се играе на 17 май в Самоков. Талиб Занна бе..

публикувано на 14.05.24 в 21:32
Фернандо Каранга

Каранга и Текпетей с общо 10 мача наказание от Дисциплинарната комисия на БФС

Дисциплинарна комисия към Българския футболен съюз наложи солидни санкции за футболистите на ЦСКА-София Луис Фернандо Да Силва Монте-Каранга и Бърнард Текпетей от Лудогорец след срещата между двата тима от 32-ия кръг на Първа професионална лига. Каранга бе санкциониран със спиране на състезателни права за общо шест мача, а Текпетей - за четири...

публикувано на 14.05.24 в 20:06

Волейболистките на България загубиха от Нидерландия в Лигата на нациите

Представителният тим на България по волейбол за жени отстъпи пред Нидерландия с 0:3 (14:25, 20:25, 22:25) в турския курорт Анталия в първа среща от първата седмица във волейболната Лига на нациите (VNL) за 2024 година.  Следващият двубой на българските националки ще бъде на 16 май срещу Япония от 17:00 часа. В Анталия следват мачове срещу Италия на 17..

публикувано на 14.05.24 в 18:46
Георги Дерменджиев

Георги Дерменджиев: Трябва да се помни, че трофеят се решава в един мач

Старши треньорът на Лудогорец (Разград) Георги Дерменджиев демонстрира спокойствие и увереност на днешната пресконференция преди финала за Купата на България срещу Ботев (Пловдив). От думите му стана ясно, че е наясно със състава, всички елементи от играта са тренирани, а също така и неговите футболисти имат достатъчно опит в такива мачове. Единствено..

публикувано на 14.05.24 в 17:02
Адриан Андреев

Адриан Андреев приключи участието си на турнира в Оейраш

Адриан Андреев отпадна в първия кръг на турнира по тенис от сериите "Чалънджър" Оейраш (Португалия) с награден фонд 74825 евро. Преминалият през квалификациите българин загуби от поставения под номер 6 в основната схема Роман Андрес Буручага (Аржентина) с 6:7(6), 3:6 след малко повече от два часа игра. 

публикувано на 14.05.24 в 15:35
Григор Димитров

Григор Димитров отпадна на осминафиналите на тенис турнира в Рим

Григор Димитров загуби от американеца Тейлър Фриц с 2:6, 7:6 (11), 1:6 на осминафиналите на тенис турнира от сериите Мастърс 1000 в Рим с награден фонд почти 7,9 милиона евро. Мачът продължи 2 часа и 43 минути. Българинът подобри постижението си от миналата година, когато отпадна в третия кръг в Рим от Новак Джокович.  Димитров спечели 88 440 евро от..

публикувано на 14.05.24 в 15:13

ЦСКА София внесе 21 373 500 лева за реконструкцията на стадион „Българска армия“

От ЦСКА съобщиха, че днес бяха внесени 21 373 500 лева в „Спортни имоти Българска армия“ (СИБА) - съвместното дружество между държавата и „армейците“. “С това изпълнихме законовия си ангажимент да инвестираме общо 28 498 000 лв. в дружеството. Средствата ще бъдат използвани за реконструкция и модернизация както на стадион „Българска армия“, така и..

публикувано на 14.05.24 в 15:04