Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тоска на Уго де Ана на 100-то издание на Арена ди Верона

10
Снимка: Ennevi Foto

Да посетиш за първи път оперен спектакъл на Арена ди Верона е изключително вълнуващо преживяване! Най-напред, стъпвайки на това място, човек се чувства специално, защото то носи дълга история, заредено е с много енергия. Защото се е превърнало в един от най-големите храмове на оперното изкуство и защото в този храм се помнят изяви на най-големите български оперни певци. Първият спектакъл, който предстоеше да гледам, беше Тоска – на 1-и септември, а вторият – Мадам Бътерфлай на 2-и септември. Българската оперна дива Райна Кабаиванска е направила емблематични роли и в двата пучиниеви шедьовъра, а в “Тоска“ на юбилейното 100-тно издание на фестивала в августовския състав солисти отново блестеше световноизвестен български сопран – Соня Йончева, и точно с нея беше филмиран спектакъл, който е наличен за безплатно гледане в интернет до 12-и ноември. Аз го гледах веднага след като излезе на 15-и август и затова познавах красивата продукция на Уго де Ана, която ми предстоеше да гледам и на живо на самата Арена, в септемврийския състав с Анна Пироци в заглавната роля, Фреди де Томазо в ролята на Марио Каварадоси и Лука Салси като Барон Скарпия. Филмираният спектакъл ни дава възможност да се вгледаме в изражението на артистите и в детайли от сценичните костюми, но аз се бях подготвила и с театрален бинокъл. За щастие, оказа се, че Фондация Арена ди Верона посреща великолепно своите гости журналисти. Бях настанена на първия ред виненочервени кожени седалки над партера отдясно и имах прекрасна видимост както към сцената, така и към оркестъра и диригента.

Постановката на “Тоска“, избрана за стотното издание на оперния фестивал на Арена ди Верона, е създадена от Уго де Ана през 2006 г. и е сред най-много обичаните и пресъздавани продукции на тази престижна сцена през новия век – 39 изпълнения в 7 сезона. Неслучайно! Режисьорът и художник на сценографията, костюмите и осветлението, чийто почерк българската публика познава от “Аида“, “Самсон и Далила“, “Норма“ и “Дон Жуан“ на сцената на Софийската национална опера, в “Тоска“ поднася на публиката решение, визуално вярно във всеки детайл на времето и мястото на разгръщане на сценичното действие в пучиниевия шедьовър – Рим от 19 век. Сюжетът е чисто и ясно разбираемо изведен, без добавени препратки или самоцелни режисьорски внушения. Фокусът е върху героите и техните взаимоотношения. Наистина тази човешка драма би могла да бъде успешно пренесена и в друго време и на друго място, но най-добре е, когато се развива в точния исторически контекст, както в спектакъла на Уго Де Ана. Сценичното пространство е доминирано от бронзовата статуя на Архангел Михаил, размахващ меча си, която увенчава терасата на замъка Сант Анджело, където се развива последното действие.В декорите ще разпознаете и прекрасната картина на Антонио Кореджо Noli me tangere, известна и като “Христос се явява на Мария Магдалена в градината“, която се съхранява в Музея Прадо в Мадрид.

Костюмите са великолепни. В сайта на БНР можете да разгледате десетте официално предоставени ни от Фондацията Арена ди Верона професионални снимки. Тоалетите на Тоска в първо и във второ действие са разкошни, в наситени цветове и богато украсени с бродерии и скъпоценности. В трето действие везбата липсва, но и тази рокля е впечатляваща и запомняща се, като в ренесансова картина. Българската оперна дива Соня Йончева беше споделила с колегата журналист и опероман Ивайло Спасов, че всеки от костюмите е много тежък. Както ще видите във филмирания спектакъл, тя ги носи с подчертано достойнство като в същото време пресъздава убедително и спонтанността на темпераментната млада героиня. Спомняте си, изпълнителите на ролите на Тоска и Каварадоси в юлския състав Александра Кужак и Роберто Аланя гостуваха на българска сцена в края на сезон 2022/2023 г. и имахме привилегията да ги слушаме в пучиниевия репертоар, в който им предстоеше да се изявяват на Арена ди Верона през летния сезон. Както отбелязах, до 12-и ноември имате възможност да гледате августовския състав – Соня Йончева и Виторио Григоло в ролите на Тоска и Каварадоси, прекрасни! И макар и септемврийските интерпретатори на влюбените млади хора на изкуството – Анна Пироци и Фреди де Томазо, да отстъпва малко визуално и артистично на другите двойки, те бяха завладяващи вокално. И за мен беше много интересно да слушам на живо стремително изгряващия тенор, който предстои да гостува на българска сцена на 18-и ноември в концертния цикъл на Соня Йончева “Съкровени гласове“ в зала “България“. Във филмирания спектакъл в ролята на Барон Скарпия ще гледате Роман Бурденко, а в първия и в третия състав, който гледах аз на Арена ди Верона, силно въздействащ беше Лука Салси.

Вероятно няма нужда да казвам, че Арена ди Верона е единият от театрите, които предлагат най-високо качество на своята публика – такова, каквото сме гледали и слушали в прожекциите от киносезоните на Метрополитън и “Ковънт Гардън“. Сега имах възможност да се убедя в това лично на живо. Както подобава в Родината на оперното изкуство, нямаше компромиси и в нито една от по-малките роли. Оркестърът и хорът под диригентството на Франческо Иван Чампа бяха отлични. Заслужени бурни аплодисменти получи и детският хор “Адамус“ с диригент Елизабета Дзука. Отново ще кажа, че “Тоска“ на Уго де Ана е една от най-любимите продукции на италианската публика и гостите на фестивала от цял свят. Неслучайно и на последния спектакъл на 1-и септември интересът беше огромен, Арената беше пълна с публика и финалните аплодисменти бяха нестихващи. Разказвала съм как в Унгария бурните аплодисменти тип скандиране се изграждат на ритмични вълни с ачелерандо, т.е. постепенно забързване. На Арена ди Верона при скандирането ръкоплясканията се съпровождат от тропане с крака, което, направено от 20 000 души е много впечатляващо! И, отново ще повторя, сега след пандемията съвместното приятно музикално-театрално изживяване с толкова много хора от цял свят има скъпоценна стойност!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

14 постановки на Националния фестивал на малките театрални форми във Враца

Със спектакъла "Кралицата майка" на Театър "Българска армия" беше открит на 10 юни Националният фестивал на малките театрални форми във Враца. Той е най-старият театрален форум в България и тази година е 34-тото му издание. В седемте фестивални дни до 16 юни зрителите ще имат възможност да видят 14 постановки, избрани от селекционерите..

публикувано на 12.06.24 в 17:56
Цветан Казанджиев

Цветан Казанджиев: Пътят, по който вървя, е с една посока – изкуството

Ецването е част от работата на графиците, свързана с обработката на метал с азотна киселина, с която върху плоча се създава неповторим и непроменим образ. Впоследствие той се отпечатва. Правят го малкото художници, посветили се на тежката метална техника. А тя наистина си тежи на мястото. Буквално.  Малцина днес ползват метал, за да..

публикувано на 12.06.24 в 06:49

Петър Димитров, A to Jazz Festival: Успяхме, защото преопаковахме джаза в атрактивен продукт

Успяхме, защото преопаковахме джаза в много атрактивен краен продукт . Това каза пред БНР създателят, вдъхновител и директор на A to Jazz Festival Петър Димитров преди 13-ото издание на фестивала от 4-ти до 7-и юли в София. " Младите хора осъзнаха, че те винаги са слушали джаз, но не са знаели ", добави той. Димитров подчерта, че почти винаги..

публикувано на 11.06.24 в 19:03
Любен Спасов

За живота на "Лейди Смърт" в романа "Диамантеното око" на Кейт Куин

"Диамантеното око" е още един от историческите романи на авторката Кейт Куин, този път, посветен на най-смъртоносната снайперистка от Втората Световна война – Людмила Павличенко. Тя отнема живота на 309 свои врагове, а романът си поставя за цел да представи за съвременната аудитория динамиката на нейната съдба. "Людмила е супер интересен персонаж,..

публикувано на 11.06.24 в 11:40
Иван Петров, StarBoy AYVON

Старбой Айвън: Във всеки от нас се крие по един Супергерой!

"Аз към много емоционален човек, въздействат ми много неща - като музика, спектакли и не само магични, гледам спектакли по целия свят и се вдъхновявам от моите идоли - Дейвид Копърфилд, Ханс Клок. Старая се да черпя вдъхновение от всяко едно място, от всяко едно красиво нещо, което ни заобикаля. Аз (...) искам да се поставя на мястото на зрителите..

публикувано на 11.06.24 в 10:57
Зорница Иларионова

Зорница Иларионова: Колкото пораствах, осъзнавах, че все по-голямо става удоволствието от свиренето

Днешната среща е с младата и талантлива цигуларка Зорница Иларионова. Родена е в Плевен. В света на музиката от малка я води нейната майка-Благородна Танева, известен музикален педагог, създала школа от именити цигулари.  Цигуларката Зорница Иларионова ще свири в концерта "Колекция Класика - от Бах до Мориконе" След националното музикално..

публикувано на 10.06.24 в 12:42
Вили Николов

Вили Николов за най-новата си самостоятелна изложба - "Полифония и техника. Динамичен диалог"

Светът е дуален и контрастен. В него паралелно съществуват доброто и злото, тъмното и светлото, красивото и грозното. Ние живеем в този свят със задачата да даваме оценки, именно на тези опозиции. За да приемем нещо, то трябва непременно да го сложим в някоя от изброените категории и като че ли да вземем страната на съдник, който дава..

публикувано на 10.06.24 в 09:43