Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергана Димитрова: Работя и с международни финансиращи програми, но никой в света не е чувал за подобно нещо

С какви аргументи НФК иска връщане на 185 хил. лв. от Организацията за съвременно алтернативно изкуство и култура?

Сава Драгунчев: Поставянето на логото на НФК е един от механизмите, с който не се допуска двойно финансиране

| Интервю
Снимка: личен архив

Национален фонд "Култура" заведе иск за 185 хиляди лева срещу Организацията за съвременно алтернативно изкуство и култура "36 маймуни". Средствата трябва да бъдат върнати на фонда. Сред посочените мотиви е липсата на логото му в медийните публикация по проекта, осъществен от организацията. 

"Това, което прави НФК, се отразява на целия сектор. Целесъобразното  и законосъобразно използване на средства, предоставени от публичния ресурс, следва да бъде комуникирано с обществото. Не е наша приумица да се публикува логото ни. Прави се с цел обществото да знае какво се случва с парите му. Това е един от механизмите, с който НФК може да проследява да не се допуска двойно финансиране", обясни пред БНР директорът на НФК Сава Драгунчев. 

Според него има неизпълнение на договор от страна на театралната компания. 

"Не са изпълнили член 9. Не са представили логото на НФК и не са декларирали, че това се е случва с публични средства. Има проблем и със съдържателната част на един от проекта, финансиран от НФК. Една от основните задачи на тази програма е да се осигурява широк достъп до публики, както е заложено в проектното предложение на организацията. А едно от основните действия на тази организация се е случило в тесен кръг". 

Става въпрос за поведение при боравенето с публични средства, което е недопустимо, заяви Драгунчев. Той обясни в предаването "Хоризонт до обед", че за последните 20 години са заведени 5 дела от НФК и всички те са спечелени. От встъпването в длъжност на Драгунчев – през юли миналата година, до момента са заведи 18 дела от НФК. Въпросният казус е сред тях.

"Върнатите средства се преразпределят към следващи конкурси". 

Той уточни, че и при публикации в социалните мрежи на театралната формация липсва логото на НФК.

"Казусът се развива от февруари. НФК е извървял целия път въпроса да бъде уреден по друг начин и грешката да бъде изправена. Организацията имаше на разположение два месеца и нещо. Проведохме две срещи. На 7 април фондът е изпратил т.нар. възлагателно писмо за завеждане на дело". 

36 маймуни.jpg

Гергана Димитрова, режисьор и създател на "36 маймуни", обясни, че организацията й е с нестопанска цел и разчитаме на конкурсни програми.

"На грантови организации, включително и НФК. Винаги публикуваме финансиращите организации. Работим вече 16 години. Знаем, че това е важно. Това означава и печат за качество, защото ти си минал през конкурс. Всеки може да отвори нашия уебсайт, да види нашия канал във Фейсук и Инстаграм, и да се увери, че там има всички лога на финансиращите ни организации, включително и на НФК. В исковата молба има публикации, които са на обществени медии, на автори на интервюта и онлайн сайтове. Тях не можем да ги контролираме". 

Драгунчев обаче възрази и посочи, че има установени нарушения също на плакати и на други рекламни материали. 

Парите, които са получени от организацията, включват заплащането на над 30 артиста, обясни Гергана Димитрова. 

"Тази година ние ангажираме над 65 човека, които се занимават с култура и изкуство – автори, преводачи, художници, музиканти, актьори. Когато се въвежда този иск, част от средствата са вече изразходвани. Разноските по съдебния иск са толкова големи, че нашата организация не може да ги поеме". 

Тя посочи, че работи и с международни финансиращи програми, но "никой в света не е чувал за подобно нещо". 

Драгунчев заяви, че се оказва натиск върху НФК и лично върху него.

"За две организации от 18-те, срещу които се водят дела, ние едва ли не да влезем в споразумение. Как да се споразумеем, когато интересът на държавата е накърнен?". 

Цялото интервю на Ирина Недева с Гергана Димитрова и Сава Драгунчев може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разширяват "синята зона" в Кюстендил

Обхватът на "синя зона" в централната част на Кюстендил се разширява с на още 10 улици по решение на Общинския съвет. Мотивите са недостиг на паркоместата, особено за преминаващи и посетители от други райони. В разширяване на зоната за платено кратковременно паркиране се добавят още 113 паркоместа в центъра на града - така те стават близо..

публикувано на 01.06.24 в 21:15

Децата на Кюстендил празнуваха 1 юни с Крисия Тодорова

С много музика, спортни игри, танци, арт работилници и ателиета, театралната постановка, конкурси, а и с неповторимите изпълнения и срещата с Крисия Тодорова, децата на Кюстендил празнуваха 1 юни. Програмата - парти продължи целия ден в парка пред Общинския театър. Организатори са Общината и Обединеният детски комплекс. Включи се и..

публикувано на 01.06.24 в 20:21

Българска фондация купи 2/3 от родната къща на Димитър Талев

Две трети от родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп беше закупена от частна българска фондация. Това е станало срещу близо 84 хиляди евро, събрани от дарители. Останалата една трета е собственост на човек, който няма желание да я продава.  Това съобщиха БГНЕС и Нова телевизия. Рухна домът на Димитър Талев в Прилеп На 26 май..

публикувано на 01.06.24 в 20:00

Градушка удари части от Великотърновско, затворени са много пътища

Буря с градушка премина тази вечер над части от област Велико Търново. Временно са затворени много пътища, заради нападали дървета и клони.  Екипи на Пожарната и Областното пътно управление разчистват нападалите дървета и клони, които са блокирали много пътни отсечки във Великотърновска област. Частично затворени са главният път Русе- Велико..

публикувано на 01.06.24 в 19:54

Започва фестивалът "Варненско лято"

Голямата българска актриса Цветана  Манева, председател на настоятелството на фондация "Виа фест" и проф. Николай Йорданов - директор на фондацията, ще открият 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято" в Драматичния театър "Стоян Бъчваров" във Варна.  Театралният фестивал "Варненско лято" започва на 1 юни В програмата на..

публикувано на 01.06.24 в 19:30

Районът на ул. "Дойран" във Варна е отцепен заради туби със задушлива течност

От областната дирекция на МВР във Варна съобщиха, че районът на улица "Дойран" е отцепен заради намерени две туби със задушлива течност, очаква се от общината да решат къде ще се депонират те, няма опасност за околната среда. Извършено е изследване на течността, тя съдържа 30 процента хлор, но какво е останалото съдържание, предстои да бъде..

публикувано на 01.06.24 в 19:27
Димитър Главчев

Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри по изграждането на детската болница

Служебният премиер Димитър Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри относно изграждането на Националната детска болница, съобщиха от правителствената пресслужба. Главчев възложи на служебния министър на здравеопазването Галя Кондева и служебния министър на регионалното развитие Виолета Коритарова да изготвят график с максималмо съкратени..

публикувано на 01.06.24 в 18:54