Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Върбицалиев мечтае да се състезава на „Льо Ман“

Калоян Върбицалиев
Снимка: Личен архив

Да се състезава на легендарната писта „Льо Ман“ – това е мечтата на Калоян Върбицалиев, който е един от най-обещаващите български автомобилни състезатели. Тази година талантът записа своя първи сезон  в марковия пистов шампионат Мазда MX-5 Cup в Нидерландия.

„Този сезон беше най-трудният в кариерата ми до момента. Това беше първият сезон, в който карам кола, професионално. Ако трябва да променя едно нещо, то може би ще е ….не късметът, а това да се уча по-бързо от грешките на другите, защото аз мога да се науча и да променя моите грешки, но виждайки грешките на другите, не успях да ги асимилирам и да се променям достатъчно бързо спрямо тях. Всички останали пилоти карат в този шампионат между 2 и 5 години, а това прави нещата доста по-тегави, защото те имат много повече опит с колите и с пистите. Добро предизвикателство е, ако успея да премина през него ще бъде доста приятно. Любимата ми писта тази година е "Спа". Там бях най-бърз и се борих за победа в първото състезание. "Спа" за мен е най-добрата писта, на която някога съм карал“, това сподели специално за БНР Калоян Върбицалиев.


Зад гърба на Калоян винаги е неговото семейство – баща му Йордан, който е бивш президент на федерацията по картинг и неговият брат Николай, който е откривател на българската надежда за първи пилот във Формула 1 Никола Цолов.

„Баща ме е строг с мен за нещата от живота. Брат ми ме научава много за самия спорт и за начина, по който трябва да вървиш по пътя към успеха в този спорт“, добави пилотът.

Именно с Никола Цолов в края на седмицата Калоян ще кара във в картинг състезанието “ЕКО 24 часа на България“. Домакин на надпреварата в неделя ще е  обновената картинг писта край Враца. Двамата ще имат за съперници многократният шампион по мотоциклетизъм на България и Европа Мартин Чой, младата картинг надежда Любослав Руйков в тандем със своя механик - Станислав Каваримов, професионалният тенисист Александър Лазаров, реалити звездата Виктор Стоянов, Михаела Тодорова от „Игри на волята“ и автовлогърите Иван Ванов и Дани Рангелов.


„Ще бъде сблъсък на това състезание. Макар Чой да не кара картинг, той е истински спортист и много сериозен атлет. Той е малко или много е мой ментор. Много е успешен като човек и може да те научи на много за спорта.  Може да те научи на много за начина на мислене и начина, по който се минава по този път. Винаги е с много хъс и е много отдаден към всичко, което кара. Със сигурност ще иска да ни се опълчи, но се съмнявам да успее.“, споделя още Върбицалиев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Весела Димитрова и ансамбъл (жени)

Весела Димитрова: Най-опасните ни конкуренти са всички участници в олимпийските игри

Националният ансамбъл по художествена гимнастика ще участва на Световната купа в Клуж-Напока (Румъния) от 12 до 14 юли и ще проведе едноседмичен лагер в Париж преди олимпийските игри, който ще започнат на 26 юли. Това обяви на пресконференция старши треньорът на тима Весела Димитрова. Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и..

публикувано на 13.06.24 в 15:01

Братислав Кръстев: След 10 години ще се мерим с Германия и Белгия в снукъра

На демонстративния турнир по снукър в Пловдив и София преди дни шампионът на България Братислав Кръстев имаше възможността да играе рамо до рамо с легендите Джон Хигинс и Рони О’Съливан. Нашият майстор, сега и треньор, разказа в интервю за БНР за впечатленията си и за развитието на играта у нас. След 10 години ще бъдем водеща сила на..

публикувано на 13.06.24 в 13:25
Лоренцо Музети

Лоренцо Музети на четвъртфинал в Щутгарт

Лоренцо Музети достигна до четвъртфиналите на турнира по тенис на трева в Щутгарт (Германия) с награден фонд 812 хиляди евро. Италианецът, номер 5 в схемата, се наложи с 6:7 (9), 7:6 (5), 6:3 срещу представителя на домакините Доминик Кьопфер. Музети пропусна пет сетбола в първата част и след това навакса изоставане от 3:5 във втория сет,..

публикувано на 13.06.24 в 07:50
Тиаго Мота

Тиаго Мота е новият треньор на Ювентус

Тиаго Мота беше назначен за старши треньор на футболния Ювентус, съобщават от италианския клуб. 41-годишният специалист заменя на поста Масимилиано Алегри. Договорът на Мота с гранда от Торино е до лятото на 2027 година. През последната кампания италиано-бразилският треньор за първи път изведе Болоня до участие в Шампионската лига. "Много съм..

публикувано на 13.06.24 в 07:43
Щафети 4 по 100 метра

Олимпийският шампион Италия с титлата в щафетата на 4 по 100 метра за мъже

Олимпийският шампион Италия спечели титлата в щафетата на 4 по 100 метра на Европейското първенство по лека атлетика, което приключи в Рим. "Адзурите" в състав Матео Мелуцо, Ламонт Джейкъбс, Лоренцо Пата и Филипо Торту завършиха за 37.82 секунди и не оставиха шансове за своите конкуренти. Нидерландия и Германия се класираха на второто и..

публикувано на 13.06.24 в 07:39
Пламена Миткова

Пламена Миткова с личен рекорд и 7-мо място в Рим

Пламена Миткова постигна личен рекорд и зае 7-ото място във финална в скока на дължина при жените на Европейското първенство по лека атлетика в Рим. Тя преодоля 6.80 метра при втория си опит. Миткова започна много лошо и при първия си опит записа фаул, но веднага след това демонстрира страхотна воля, която я нареди сред първите три във..

публикувано на 12.06.24 в 23:40
Станислав Генчев

Генчев: Левски има един почти готов трансфер, закъсняващ играч ще бъде глобен

Левски трябва да изгради собствен стил на игра, с който да се съобразяват неговите противници, а не обратното. Това заяви старши треньорът на 26-кратните футболни шампиони Станислав Генчев на пресконференция преди началото на лятната подготовка на "сините". В първото си интервю като нов треньор на Левски, Генчев заяви, че "сините" трябва да играят..

публикувано на 12.06.24 в 18:15