Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Манолов: Спасяваме енергийния баланс на системата

Никой не знае какво са предали в Брюксел, каза лидерът на КТ "Подкрепа"

| Интервю
Снимка: Савина Спасова

Спасяваме енергийния баланс на системата - така президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов обясни случващите се протести на енергетици и миньори. 

"В момента през тези ТЕЦ-ове се осигурява между 40 и 60% от производството на базова електроенергия. Докато не намерим техническо решение на този въпрос, всичко друго, което би било направено, ще е безумие. /.../ Ако в 6 часа вечерта ТЕЦ-овете не произвеждат ток, изключваме и спираме да си светим. И тези хора няма с какво да си включат телефончетата, да им се заредят таблетчетата и не могат да отидат в бара да пият смутита. Ако затворим въглищната енергетика, с какво ще светим нощно време? Това е големият въпрос. Понеже към момента той няма отговор, сме там, където сме. Предлагат се решения, които не само не отговарят на този въпрос, а задълбочават проблема", обясни той пред БНР.
За поканата за среща, отправена от премиера към синдикатите за този следобед, Манолов каза, че снощи нагласата е била категорично да не се отзоват на срещата. Тази сутрин не забелязах голям ентусиазъм по отношение на промяна на тази позиция, добави той и посочи, че това все пак още не е крайното решение. Според него да се води този разговор постфактум е нелепо.  

Не можеш да загубиш нещо, което не си имал - така той отговори на казаното от премиера Денков, че ако не се изпратят плановете в Брюксел, може да загубим 4 млрд. лв. 
"Това, което сега на нас ни се предлага, е - вземете едни дребни пари и съсипете това, което имате. Това е което ни се предлага - за 3 млрд. лв. да съсипем бъдещето за години напред, всъщност завинаги. /.../ Никой не знае какво са предали в Брюксел".

"Тези хора си дават сметка какво ще се случи. Въпросът е как ще се случи. Около това е целият разговор и напрежение", коментира синдикалистът в интервю за предаването "Неделя 150". Той е категоричен, че внасянето на плановете за справедлив преход трябва да се случат след широко обсъждане. Според него за 2 месеца тези обществени обсъждания е можело да се случат. 

Управляващите всячески бягаха от това да чуят гласа на хората, смята той. 

По думите му ТЕЦ-овете в България отговорят на всички технически изисквания. В сферата работят добре образовани и високо квалифицирани специалисти

"Хората, които добиват въглища, те не копаят с кирка и лопата под земята, не са хора с лампички на челата".

Манолов посочи, че пряко засегнатите биха били около 13-14 хил. души. Но около 120 хил. души ще пострадат от това, което ще се случи там, добави той. 

"Докато тези хора умуват какво да правят, всички знаем колко е къс пътят до самолета. Тази опасност не трябва да я пренебрегваме, а тя е опасност номер 1".

Димитър Манолов направи паралел с миналото:

"Нещо такова се случи и с "Кремиковци", но там беше по-брутален подходът. Разходете се в кварталите, където живееха хората, които работиха в "Кремиковци", и ще видите пустиня. Същото нещо ще се случи и тук".

Тук става въпрос за закриване на един цял отрасъл по държавна инициатива, подчерта още той. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл и вижте във видеото.

 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В област Монтана откриха жътвената кампания с ритуал по стар български обичай

В област Монтана откриха жътвената кампания - в ъв Вълчедръм това стана с ритуал по стар български обичай. Местни земеделци споделиха, че очакват малко по-слаби добиви пшеница от миналата година. Старт на жътвената кампания в Монтанско Между 500 и 600 килограма средно от декар пшеница и ечемик очакват земеделски производители тази..

публикувано на 17.06.24 в 22:13

Предлагат въвеждането на еднодневна винетка

С промени в  Закона за движение по пътищата се предлага въвеждането на еднодневна винетка. Проектът за промени е публикуван за обществено обсъждане от вносителя - Министерството на регионалното развитие и благоустройството.  Цели се въвеждане на задължително диференциране на пътните такси според екологичните характеристики на превозните средства...

публикувано на 17.06.24 в 21:48

За лозарите: По 5 млн. лв. годишно до 2029-та финансова помощ за растителна защита

Производителите на винено и десертно грозде ще получат финансова подкрепа от 5 милиона лева за борба с вредители по лозята, реши Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие". В следващите 5 години лозарите ще получат по тази схема 30 млн. лева. Схемата за подпомагане е нотифицирана пред Европейската комисия преди дни, срокът ѝ на прилагане е до..

публикувано на 17.06.24 в 21:31

Земетресение от 4,3 по Рихтер разтърси Пловдив и Асеновград

Земетресение с магнитуд 4,3 по скалата на Рихтер разтърси Пловдив и Асеновград. Земен трус бе усетен в Пловдив Земният трус е регистриран в 20:24 ч., с епицентър на около 6 км северно от Асеновград и на около 16 км югоизточно от Пловдив, с дълбочина 12,5 км по последни данни  (първоначалните бяха за 5 км). Данните са на Националния институт..

публикувано на 17.06.24 в 20:52

Отменено е частичното бедствено положение в Казанлъшко

Отменено е частичното бедствено положение в Казанлък, Шипка и селата Хаджидимитрово и Шейново, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. То беше обявено в края на миналата седмица след силната буря, която причини значителни материални щети. "За половин час всичко се помля." Погром от градушката в град Шипка Рядко явление подобно..

публикувано на 17.06.24 в 20:35
Владимир Малинов

Малинов: Водородната електромобилност ще осигури нови перспективи за българския енергиен сектор

Подземното газово хранилище "Чирен" ще позволи използване на зелен водород за собствени нужди. Това каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, който откри започващите тази седмица "Български водородни дни‘".  Автобус, задвижван с произведен у нас водород, ще се движи безплатно по тролейбусна линия номер 9 в София. Той ще е по улиците..

публикувано на 17.06.24 в 20:28
Руският президент Владимир Путин разговаря с Анна Цивильова, която е председател на държавния фонд

Москва: Трима зам.-министри на отбраната, близки до Шойгу, са отстранени

Руският президент Владимир Путин назначи племенницата си Анна Цивильова, по баща Путина, за заместник-министър на отбраната. Това е само част от кадровите промени във военното ведомство: С указ на президента са отстранени трима от досегашните заместник-министри, приближените до бившия министър на отбраната Сергей Шойгу Николай..

публикувано на 17.06.24 в 20:13