Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засега блокадите остават, протестиращите не отидоха при Денков

Премиерът: Така няма да решим проблемите

Снимка: БГНЕС

Заради неразбирателство между протестиращите Проходът на републиката остава затворен. Слушатели на БНР съобщиха, че все още не е освободено движението там.

По-рано полиция и протестиращи енергетици се договориха да пропускат превозни средства след 16 часа, но преди минути полиция все още отклоняваше автомобили. Очаква се блокадата да бъде вдигната до 20 часа днес.

Остава блокирано движението на магистрала "Тракия" при Стара Загора.


Никой от протестиращите енергетици и миньори, нито от синдикатите не отиде на срещата с премиера Николай Денков в Министерския съвет. 

Министърът на енергетиката Румен Радев влезе с екипа си в сградата и каза, че се надява срещата да се състои. По-рано протестиращите, както и синдикатите, заявиха, че очакват представители на властта на място, при блокадите, и че няма да отидат в Министерския съвет.

КНСБ няма да участва в преговорите за въглищните региони при премиера. Това стана ясно от официална позиция, разпространена на интернет страницата на синдиката.

"Президентът на КНСБ, лидерите на миньорската и енергийната федерации към конфедерацията не приемат отправената покана от премиера акад. Николай Денков за преговори този следобед. Причината е ясно изразеният отказ от страна на протестиращите миньори и енергетици за разговори при премиера днес, 1 октомври, се казва в позицията.

"Имаме реални факти и прогнози, а не политически измислици. За да има съгласие, трябва да има разговор, за да бъде чут всеки и да се намери най-доброто решение. Това заяви премиерът Николай Денков, след като среща между него и енергетиците не се състоя.

Днес поканихме синдикалните организации, те засега отказват да дойдат. Така няма да решим проблемите в енергетиката, всички трябва да са готови за откровен разговор. Териториалните планове не затварят мини и ТЕЦ-ове", заяви от своя страна министър-председателят.

Премиерът Николай Денков.

Той посочи, че с предаването на документите преговорите с Европейската комисия тепърва започват, като отбеляза, че ще се водят преговори в частна "Енергетика" в ПВУ.

Премиерът отбеляза, че териториалните планове очертават какво България ще направи с европейското финансиране, за да осигури бъдеще на хората в тези региони.

Той отново подчерта, че ние сме последни в тази дейност по предаване на Териториалните планове и имаме точно 2 месеца преговори с ЕК.

"Няма да има решение с протести или блокади и волно или неволно подкладване на политически амбиции, да започнем преговори, за да работим заедно по въпросите. Никой освен правителството и синдикатите заедно не може да се справи с тази дълго отлагана задача", добави още Денков.

Той посочи, че тези 4 млрд. лв. са предназначени за развитие на съответните региони, те могат да ги преобразят, те са налични, но трябва да ги поискаме по подходящия начин, спазвайки европейските правила.

„С Териториалните планове България не поема ангажимент да закрие определени мощности, свързвани с производството на ток от въглища“, каза още министър-председателят.

Денков добави, че сме предали Териториалните планове на последната възможна дата. 

„Те трябва да получат одобрение от ЕК и от всички държави-членки до 31 декември т.г.“, каза още той и отбеляза, че имаме точно 2 месеца преговори с ЕК.

Премиерът допълни и че 2038 е годината, преди която няма да спре производството на ток от въглищни централи.

„Имаше искания от протестиращи да отпадне датата 2026 г. по отношение на ТЕЦ Бобов дол – да, тя е премахната от предадените Териториалните планове в ЕК. Няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи, които имаше в предишни версии. Ще подсигурим необходимите базови мощности от въглищни централи поне до 2038 г., за да гарантираме националната сигурност“, каза още той.

"Ние в момента работим за тези региони, а те рабоятт срещу себе си. Моля ви, чуйте какво казваме, защото иначе няма как да стартираме самите преговори"

Според премиера исканията на протестиращите непрекъснато ескалират и се променят. 

"Нямам усещането, че другата страна е готова да седне на масата за преговори", каза още министър-председателят..



По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Австрийският президент Александър Ван дер Белен

След изборите в Австрия: Президентът дава време на партиите

Австрийският президент Александър ван дер Белен дава време на партиите, които влизат в новия парламент да потърсят мнозинство преди да възложи съставянето на следващото правителство. "Водещо за мен като президент ще бъде дали следващото австрийско правителство ще се ръководи от основните демократични принципи“, заяви в първа реакция след..

публикувано на 29.09.24 в 22:11

За нови жертви на израелските бомбардировки съобщават властите в Ливан

За нови десетки жертви на израелските бомбардировки съобщават властите в Ливан, цитирани от АФП. Израелската армия: 20 високопоставени членове на "Хизбула" са убити заедно с лидера Хасан Насрала 21 души са загинали, а други 47 са били ранени при удари в района на град Балбек, в североизточната част на страната. Малко по-рано бе съобщено за..

публикувано на 29.09.24 в 20:36
Фридрих Мерц

Мерц: Трябва да направим всичко възможно, за да стане продължаването на войната безнадеждно за Русия

Западът не си поставя за цел да победи Русия в конфликта с Украйна. Това заяви кандидатът за канцлер на Християндемократическия съюз Фридрих Мерц в интервю за германския таблоид "Билд".  Според него Украйна трябва да възстанови суверенитета над територията си, а Русия трябва да престане да я напада.  "Трябва да направим всичко възможно, за да стане..

публикувано на 29.09.24 в 19:58

Украйна потвърди удар във Волгоградска област на Русия

От украинската армия потвърдиха информацията за нанесен удар през изминалата по руски ракетно-артилерийски арсенал край селището Котлубан във Волгоградска област.  "Ден преди удара в арсенала е пристигнал ешелон с ирански ракети. Военният обект е бил плътно прикрит със средства на радиоелектронната борба и противовъздушната отбрана. Впрочем нашите..

публикувано на 29.09.24 в 19:22
Петролни резервоари горят на пристанището в Ходейда, Йемен, архив, 20 юли 2024

Израелската авиация нанесе масирани удари в Йемен

Израелската авиация нанесе масирани удари в Йемен. Под ударите на израелските бомбардировачи се оказа пристанището на Червено море Ходейда, което е под контрола на йеменските хути. Според местни източници на агенция Ройтерс са били поразени цистерни с гориво и други обекти. Израелските военни твърдят, че сред мишените са били петролен..

публикувано на 29.09.24 в 19:20
Членове на Партията на свободата на Австрия (FPOe) празнуват, след като са научили, че според първите  прогнозни резултати печелят парламентарните избори в Австрия, 29 септември 2024 г.

Прогнозни резултати: Партията на свободата (FPÖ) печели парламентарните избори в Австрия

За първи път крайнодясната популистка "Партия на свободата“ печели парламентарните избори в Австрия. Според първите прогнозни резултати тя получава 29,1% от гласовете. "Народната партия“ на канцлера Карл Нехамер остава втора с 26,3 %. В новия парламент влизат още социалдемократическата партия с малко над 20 на сто от гласовете,..

публикувано на 29.09.24 в 18:52

30 филма ще бъдат показани на Sofia DocuMental

30 филма ще бъдат показани в петото издание на международния фестивал за документални филми, посветени на човешките права, Sofia DocuMental. За втори път ще има и онлайн издание, достъпно в една от най-големите български платформи за видеосъдържание. Голяма част от лентите са носители на престижни международни награди, разказа за БНР фестивалният..

публикувано на 29.09.24 в 18:37