Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. д-р Димитър Димитров: Когато Бог благослови, плодът е многократен

Доц. д-р Димитър Димитров
Снимка: Личен архив

На 1 октомври почетохме Покрова на Пресвета Богородица и отбелязахме Международния или Световния ден на музиката. В България честването му започва през 1980 г. по повод 700 години от рождението на Преподобния Йоан Кукузел. 

Доц. д-р Димитър Димитров, един от създателите на камерния ансамбъл "Йоан Кукузел", е гост на рубриката "Духовен поглед" на предаването "Рано в неделя" по "Хоризонт"

Вече 45 години той е диригент на хора на патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски". Доц. Димитров е роден брат на Българския патриарх Неофит. И двамата са завършили семинария, Духовна академия. Цял живот пеят и служат на Бога. Доц. Димитров е завършил също музикалното училище в София и Консерваторията. Тази година той навърши 80 г., а поводът да бъде гост в "Рано в неделя" е Преподобния Йоан Кукузел, чиято памет честваме на 1 октомври. 

Преподобният Йоан Кукузел живял през XII век. Родил се в Дуръс, на брега на Адриатическо море. За изключителните си певчески способности бил изпратен да изучава Свещеното писание в дворцовото певческо училище в Константинопол. Когато отишъл в Магнаурската школа и чули, че той е прекрасен певец, искали да го издигнат, но той бил много скромен и отишъл в Света гора. Там започва духовният му подвиг, отказва се от света. Той имал прекрасен глас и още там го нарекли Агелофонус, Ангелогласният Йоан Кукузел. Някои наричат Йоан Кукузел православният Бах. Той е един от корифеите на източноцърковното пеене. 

Кога и как бе създаден камерният хор "Йоан Кукузел – Ангелогласният"?

През 1967 година се събрахме. Нашият режисьор Стефан Харитонов пое отговорността. Той искаше да направим рецитал "Старобългарски страници", да поканим една актриса, която да рецитира стихове на старобългарски и новобългарски и една малка групичка за източно пеене. Тогава се събрахме първите пет души. 

Доц. д-р Димитър Димитров

Кои бяхте?

Дядо Неофит, който тогава още не беше монах и с рожденото си име Симеон, аз, дядо Тихон, те са съученици с дядо Неофит. Светското у име е Христо Иванов, отец Борис Беров и проф. Иван Желев. Като отидохме да се представим, харесаха ни, обаче да се сложи едно име. Стефан Харитонов подхвърли за Йоан Кукузел, но аз не смеех. Тогава атеизма беше много силен, те ще ни изядат, като чуят име на светец на вокална група, малко неудобно. Аз предлагах неутрален термин, да речем - Унисон. 

В източното пеене той преобладава. Харитонов каза: Не, на моя отговорност. Той беше партиен член. 

И наистина след премиерата в Театър 199, на 29 януари 1968 г., ни спряха. Правели сме религиозна пропаганда. 

Но той каза, че нещата са свързани с нашата история. Текстовете са старобългарски. На сцената изнасяме старинни песнопения и старобългарски текст. Те се подразниха и от художничката. Тя беше казала: "Най-подходящото облекло е подрасник". Бяхме взели от киноцентъра подрасници, раса и излизахме на сцената със свещички. Бяха казали: "Тук много мирише на тамян". 

"Накараха ни да махнем расата и да направим цивилни костюми. Не искахме да ги дразним. В тях е властта, те са безскрупулни. Които са живели в този период, знаят и повече от мен. Решихме да сложим фракове. И пояса, да има нещо църковно. Решихме, кардиналския цвят – лилавия. И оттогава сме с тази форма. 

И сега ли е запазена, 55 години по-късно?

Да, вече няма такива проблеми.  

Доц. д-р Димитър Димитров
Откога сте главен диригент на хора при патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски"?

От 1 януари 1978 г. Тогава дядо Максим ми предложи да поема преподаването на църковна музика в Духовната академия и хора в катедралата. Ангел Попконстантинов, моят учител в Духовната академия, водеше и хора. Той се пенсионира и аз поех от него преподаването и хора. 

В Светото писание четем, че Бог обитава в хвалението на светиите. Имате ли чудеса и свидетества за Божието присъствие и действие през годините? 

То е невидимо, човек трябва да го усеща, да има интуиция, не мога да се оплача. Досега, Слава Богу, често са се случвали хубави неща без да ги очаквам, без да направя нещо, без никаква заслуга. Просто вратите се отварят. Когато Бог благослови, плодът е многократен.

Какво е цял живот да хвалиш Бога, да живееш живот на хвалител?

"Самият Христос казва: "Непрестанно се молете, за всичко благодарете". Да сме благодарни, че сме на този свят и да молим Бога да не ни оставя на себе си, защото човек е немощен, заяви още до. Димитър Димитров, един от създателите на камерния ансамбъл "Йоан Кукузел". 

Да се помолим: "Отче наш?!: Отче наш. Който си на небесата! Да се свети Твоето име; да дойде Твоето царство; да бъде Твоята воля, както на небето, тъй и на земята; насъщния ни хляб дай ни днес; и прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците си; и не въведи нас в изкушение, но избави ни от лукавия; защото Твое е царството, и силата, и славата вовеки. Амин". 

Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сдружение "Добро сърце" е създадено, за да помага на хората

В рубриката „Горещи сърца“ ви предлагаме среща с Борислав Павлов. Той е на 35 години, от Пазарджик, и е председател на сдружение „Добро сърце“, което е създадено, за да помага на хората в нужда.   Идеята за създаването на  благотворителната организация е на трима млади хора, които в годините на Ковид пандемията, решават, че трябва да бъдат..

обновено на 12.05.24 в 06:09
Нургюл Салимова

Нургюл Салимова иска да остане в България, а преди всяка партия се обажда на майка си

"Засега съм тук и се надявам, че ще остана. От най-ранна детска възраст съм казвала, че искам да стана световен шампион с българското знаме. Работя за това и се надявам, че няма да има пречки по пътя ми". Това заяви пред БНР шахматиската Нургюл Салимова и  призна, че е получавала покани да се състезава за друга държава. Важно е шахът да става..

публикувано на 10.05.24 в 19:45
Райна Кабаиванска

Райна Кабаиванска: Стремя се да има предаване на знанията между поколенията!

"Христос Воскресе! Макар че, нямам навика да казвам това, защото съм комунистическо дете, родена съм 1934 г., израснала съм в комунистически режим и нямах понятие от религиозните празници, сподели за БНР оперната прима Райна Кабаиванска, един от най-значимите сопранови гласове през втората половина на XX век, музикална педагожка и общественичка. Тя живее..

публикувано на 07.05.24 в 11:35

С инжекция, утеха и песнопение медицинската сестра и презвитера Калина Митева слави Бога

Калина Митева работи в Спешното отделение на Врачанската болница. Тя е хирургична медицинска сестра. От 25 години е презвитера. Тогава съпругът й Димитър е бил ръкоположен за свещеник. "Или както близките ме наричат - баба попадия". От малка е впечатлена от лекарите и медицинските сестри, които са я лекували, тъй като много е боледувала...

обновено на 05.05.24 в 17:30
Мария Антонова

Мария Антонова: Блага притежаваше най-ценното качество - да имаш дълг към близки, към приятели!

"Бъдете изобретатели, откриватели в любовта! Не бъдете епигони, чиновници и бюрократи в собствените си чувства!" Това е едно от завещанията на Блага Димитрова – една от изключително талантливите български поетеси , чиито творби носят необичайна дълбочина на прозренията и вдъхновяват поколения читатели.  Родена през 1922 г., тя от ранна..

публикувано на 29.04.24 в 15:00

Младен Мисана вълнува с поезията си

Младен Мисана започва да пише в ранна детска възраст. Когато бил на 4 години, на стиховете му се е радвала баба му Райна, която го е отгледала. Тя събудила и интереса му към математиката, и към литературата. Росица Копукова и Младен Мисана са неразделим поетичен дует Публикува творбите си през 2013 -та година, дотогава те..

публикувано на 28.04.24 в 06:15

Силвия Кацарова празнува 70-годишен юбилей

Любовта на публиката е най-големият дар , каза пред БНР любимата на поколения българи певица Силвия Кацарова, която днес празнува 70-годишен юбилей . По този повод тя подготвя нов албум, който скоро ще бъде готов. Нейното желание е хората да не я приемат само като човек на изкуството, а като човек от техните редици. "Всички сме еднакви,..

публикувано на 26.04.24 в 14:54