Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП - ДБ и ДПС

Заседание на парламентарната конституционна комисия
Снимка: БГНЕС

Шестчасовата дискусия в конституционната парламентарна комисия по предложения от ГЕРБ- СДС, ПП-ДБ и ДПС проект за промяна в Конституцията приключи с решение, с което на Народното събрание се предлага да го обсъди в пленарната зала на първо четене. Очаква се това да стане в петък.

По време на обсъждането преобладаваха критични становища, включително призиви проектът да бъде оттеглен. Критики имаше от президентската институция, прокуратурата, Висшия съдебен съвет, съсловните магистратски организации и неправителствения сектор.

Прокуратурата изрази критично становище към предложенията за промени в Конституцията в частта за съдебната власт по време на обсъжданията на първо четене на промените в ресорната парламентарна комисия.

Заместник-главният прокурор Мария Павлова посочи, че промяната относно Висшия съдебен съвет (ВСС) означава коренно различен модел в структурата на съдебната власт, а оттам и на държавното управление, което може да извърши само Велико народно събрание.

По думите ѝ главният прокурор, съгласно проекта ще се избира от Прокурорски съвет, а не от Пленума, като по този начин отговорността за избор се премества от най-представителния орган в съдебната власт в прокурорския, в който решителен превес имат членовете, избрани от парламента. Това ще доведе до излишно напрежение при избора на всеки нов парламент, добави Павлова. Тя посочи, че необмислена е и предлаганата промяна, с която на главния прокурор се ограничават правомощията да сезира Конституционния съд, предаде БТА.

Заместник-главният прокурор Елена Каракашева посочи, че с промените ще се стигне до закриване на Върховната административна прокуратура. По отношенията правомощието на административната прокуратура да предприема действия за отмяна на незаконосъобразни актове тя отбеляза решение на Конституционния съд, според което тези правомощия са средство за защита на обществения интерес. „Не отнемайте възможността на прокуратурата да бъде пазител на обществения интерес и да охранява обективната законност“, каза Каракашева.

Висшият съдебен съвет не приема по-голяма част от предложените промени в Конституцията, стана известно от изказването на представляващия съвета Боян Магдалинчев. Той допълни, че част от предложенията няма как да бъдат гласувани от обикновено Народно събрание. ВСС изразява и резерви и по отношение на предвиденото съкращаване на правомощията на главния прокурор.

„Изразяваме несъгласие с отмяната на текста на чл. 127, т. 5, който възлага на прокуратурата правомощието да предприема действия за отмяна на незаконосъобразни актове и изменянето му с предложената редакция, която овластява прокуратурата да участва в граждански и административни дела само когато се защитават „правата и законните интереси на малолетни и непълнолетни лица и за защита на значим обществен интерес на лица, които се нуждаят от закрила“, се посочва в становището. В него се допълва, че има съмнения дали промените относно структурата на ВСС могат да се направят от Обикновено народно събрание, а не от Велико народно събрание.

„Считаме, че е необходимо законодателят задълбочено да преосмисли същите, след провеждане на широка обществена дискусия“, се казва в становището.

Гости на заседанието са министърът на правосъдието Атанас Славов, представители на президентската институция, на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, членове на Висшия съдебен съвет и на Висшия адвокатски съвет, както и представители на съсловни организации, на академичните среди и гражданския сектор.

По-рано през деня ВСС призова за широка обществена дискусия за промените в Конституцията. 

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният премиер Димитър Главчев и здравният министър Галя Кондева в пленарната зала на парламента по време на опитите да бъде осигурен кворум - 2 юни 2024 г.

Днес парламентът няма за заседава

Извънредното заседание на Народното събрание не се състоя заради липса на кворум. В пленарната зала се проведоха две процедури за регистриране на кворум - при първата бяха отчетени едва 67 депутати в залата, а при втората - 69, при необходимите минимум 121 за начало на заседанието.  Извънредното заседание на НС не събра кворум при първата..

публикувано на 02.06.24 в 15:37
Петролна платформа в Бахрейн, архив.

Ройтерс: В ОПЕК+ вероятно ще има съгласие за съкращаване добива на петрол до 2024 г. и през 2025 г.

ОПЕК+ най-вероятно ще постигне съгласие за съкращаване на добива на петрол до 2024 г. и дори е възможно и през 2025 г., съобщи Ройтерс, като се позова на два източника от организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници. Цените на петрола се търгуват близо до 80 долара за барел - под това, от което много членове на ОПЕК+ се..

публикувано на 02.06.24 в 15:25

Извънредното заседание на НС не събра кворум при първата регистрация

Извънредното заседание на Народното събрание не събра кворум при първата регистрация. В пленарната зала се регистрираха едва 67 депутати при  необходими минимум 121 за начало на заседанието. В залата е служебният премиер Димитър Главчев. В предварително обявената програма е изслушване на Главчев около българската позиция в ООН за геноцида в..

публикувано на 02.06.24 в 15:08
Бенямин Нетаняху

Съветник на Нетаняху за плана на Байдън за Газа: Не е добра сделка, но Израел го приема

Съветник на израелския премиер Бенямин Нетаняху потвърди днес, че страната му е приела рамковото споразумение за прекратяване на войната в ивицата Газа, което беше предложено от американския президент Джо Байдън, но го определи като несъвършено и добави, че има нужда от още много работа, предаде Ройтерс. САЩ, Катар и Египет призоваха Израел да..

публикувано на 02.06.24 в 14:28

Оранжев код за дъжд в четири области

За утре, 3 юни е обявен оранжев код за гръмотевични бури и градушки в Монтана, Враца, Плевен и Ловеч. На места се очаква количеството на валежите да достигне 50 литра на квадратен метър. Жълт код е обавен за областите Видин, София - област, Пловдив, Габрово, Велико Търново, Пазарджик и Стара Загора. Днес се очакват интензивни валежи в почти цяла..

публикувано на 02.06.24 в 14:27

Сливен почете Деня на Ботев и падналите за свободата на България

Сливен отбеляза Деня на Ботев и падналите за свободата на България с общоградска церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметника на "Хаджи Димитър" и сливенските възрожденци. С двуминутно мълчание и вой на сирени във всички селища в областта бе почетена паметта им.  "Делото на Ботев продължава да живее, да вдъхновява поколения след него да се..

публикувано на 02.06.24 в 14:13

Перник се поклони пред подвига на Ботев

Перник се поклони пред подвига на Христо Ботев и на падналите в борбите за свободата и независимостта на България. В Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България, перничани отрупаха с цветя паметника на поета-революционер пред сградата на Професионалната гимназия по техника и енергетика, носеща неговото име.  Венци и цветя бяха..

публикувано на 02.06.24 в 13:59