Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търпението на протестиращите на АМ "Струма" вече се изчерпва

Снимка: БГНЕС

Протестиращите енергетици от ТЕЦ "Бобов дол", миньорите от "Открит въгледобив", както и групата от "Топлофикация - Перник", която за втори ден е на блокадата на пътен възел "Бинека", не крият, че търпението им вече се изчерпва, слушайки по устройствата и социалните мрежи разправиите и "номерата" в парламентарната зала при дебатите по постигнатото споразумение вчера. 

 Чуват се предложения и закани протестът да се пренесе в София - в понеделник, в "триъгълника на властта". 

Протестиращите от сутринта не губят бойкия си дух, дори напротив - непрекъснато се играят хора на асфалта, а в паузите се коментира споразумението, което се чете дума по дума, казва синдикалистът Йорданка Германова:

"Ще стоим тук до момента, докато нямаме решение на парламента. Ако се наложи и нощем, ние вече имаме опит. Все има дежурни, които в 7.00 часа ще излязат от работа, идват третата смяна и застават тук заедно с нас".

Някои вече губят търпение, сипят се и закани - миньор от мините в Перник:

"Има и група от Перник, втори ден, от Топлофикация и от мината. С частни коли сме тук и утре пак ще дойдем, и вдругиден ще дойдем, ако се налага".

А организаторите вече правят разчети за нощната смята на протеста на аутобана. 

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фондът на фондовете представя инвестиционната си програма на бизнеса и регионите до 2027 г.

Очаква се днес Фондът на фондовете ще представи програмата си за инвестиционната подкрепа на бизнеса и за развитието на регионите през финансовия период до 2027 година. Ще бъдат отчетени и резултатите по финансовата рамка 2014-2020 година. Фондът на фондовете управлява средства по оперативните програми на ЕС за финансова подкрепа на..

публикувано на 20.05.24 в 07:42

Без занятия в частни и държавни университети в знак на протест

Държавните и някои от частните висши учебни заведения (ВУЗ) днес няма да проведат учебни занятия. Целта е насочване на вниманието на политиците към проблемите на висшето образование у нас. Ще се провеждат неотложни дейности като изпити, но административни дейности за студентите няма да се извършват. Медицинският университет в Плевен..

публикувано на 20.05.24 в 07:39

Социалната комисия с извънредно заседание за вдигане на пенсиите

Парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика ще има извънредно заседание днес по точка единствена - разглеждане, обсъждане и гласуване на проекторешение за задължаване на представителите, определени от Министерския съвет в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) - да подкрепят решение за..

публикувано на 20.05.24 в 07:32

46 000 ученици се явяват на матурите по теория на професията и профилиращ предмет

Днес ще се състои втория задължителен зрелостен изпит, на които се очаква да се явят над 46 000 ученици. 25 000 от тях ще положат изпит по профилиращ предмет, изучаван в 11-ти и 12-ти клас, а останалите -  по теория на професията за придобиване на професионална квалификация. Изпитните варианти за двете матури ще бъдат изтеглени в..

публикувано на 20.05.24 в 07:26

Малките актьори от ДКТ “Иван Радоев“ще представят "Криворазбраната цивилизация"

В Плевен тази вечер е премиерата на Детската студия при Драматично-куклен театър "Иван Радоев". Под режисурата на Ива Николова малките актьори ще представят "Криворазбраната цивилизация" от Добри Войников.  "В началото децата трудно разбираха текста. Трябваше да си превеждаме някои думи. Написано е на доста архаичен език. Посвещаваме..

публикувано на 20.05.24 в 07:25
Президентът на Иран Ебрахим Раиси

Иранският президент е загинал в хеликоптерната катастрофа

Иранският президент Ебрахим Раиси е загинал при хеликоптерната катастрофа заедно с външния си министър, съобщиха местни медии, цитирани от Ройтерс. Вицепрезидентът на Ислямската република Мансури е потвърдил информацията в социалната мрежа Х. Продължава издирването на президента на Иран след катастрофата му с хеликоптер Ирански медии..

публикувано на 20.05.24 в 07:23
Благомир Коцев

Благомир Коцев: Важно е да информираме хората за пътните ремонти

Несвършващите ремонти във Варна преди летния туристически сезон провокираха недоволството на гражданите . Всеки четвъртък фирмите са в общината, за да дават отчет как вървят пътните ремонти в целия град, обясни пред БНР кметът Благомир Коцев. Той посочи, че има съвкупност от проблеми за гражданите, които живеят в района на "Христо..

публикувано на 20.05.24 в 06:49