Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изсъхват полезащитните пояси в област Добрич, които спират ерозията на почвата и приютяват много птици

| Репортаж
Полезащитни пояси в област Добрич
Снимка: Михаил Илиев, БДЗП

За масово изсъхване на полезащитните пояси в област Добрич алармират от години от Североизточното държавно предприятие. Първите сигнали за проблеми с ясеновите дървета бяха получени още през 2020 година, а днес тревогата на специалистите е още по-голяма, тъй като процесът вече се наблюдава и при цера. 

Причините според тях са комплексни, но една от водещите е променените метеорологични условия в Добруджа, характеризиращи се с все по-драстична суша, придружена от високи температури, които допринасят и за развитието на гъбни заболявания на дърветата, срещу които борбата е неефективна.  

Изграждането на полезащитните пояси в Добруджа започва през петдесетте години на миналия век и постепенно е създадена система, която опазва плодородието на региона. Те заемат не повече от 2-3% от общата обработваема площ, но в същото време спират ветровата ерозия на почвата и увеличават с между 15 и 30% добивите от земеделските култури, категоричен е зам.-директорът на Държавното ловно стопанство в Балчик инж. Радослав Радев. 

"Ако тези пояси бъдат премахнати, не само ще има по-малки добиви, а в дългосрочен план почвата ще ерозира. На тази възраст започват да съхнат". 

Инж. Радев посочва, че от юли месец досега количеството на падналите валежи е 32 литра на метър, като през август те са едва 4 литра, а през септември критичните 2 литра. Общото количество на валежите за последната селскостопанска година е от 340 мм, което е много под средното за страната. Сушата намалява и имунитета на дърветата и те биват засегнати много по-лесно от вредители.  

Ясеновите дървета, които съставляват около 20% от поясите, в огромната си част вече са засегнати от съхненето, допълва инж. Радев. 

"Това ни поставя пред едно голямо предизвикателство след това да ги залесим, което значи доста средства, работна ръка и транспорт. Проблемът с работната ръка е сериозен".

Заболяване запушва проводящите съдове ва дърветата и води до тяхната смърт, разясни още той. 


В поясите на Добруджа живеят и около 35 вида птици, затова и тяхното опазване е от изключително значение и за биоразнообразието тук, посочва Михаил Илиев от Българското дружество за защита на птиците. 

"Поясите са незаменим елемент в ландшафта на Добруджа. Те са оазис на биоразнообразието. В тях гнездят значителен брой птици. Става въпрос за около 35 вида. Някои от тези птици не са горски видове и няма как автоматично да се прехвърлят в съществуващи широколистни гори. По-скоро ще изчезнат от тези райони, ако поясите изсъхнат". 

Едно от големите предизвикателства за възстановяването на съхнещите пояси, според инж. Радев, е ограничеността от видове, които те могат да използват при залесяването. Затова от СИДП ще настояват поясите да бъдат извадени от сертификацията на България. 

"Целта на поясите не е да се произвежда дървесина. Те са вид ограда. Не е толкова важно да бъдат сертифицирани. По-важно е да можем да ги възобновим и след нас да не остане пустиня".

Климатът в Добруджа върви към опустиняване, категоричен е инж. Радев и мерките трябва да бъдат предприети незабавно, за да се минимализират негативните последствия от продължителната суша. Според него е необяснимо и защо се отпускат държавни субсидии за всички обработваеми площи в страната, но не и за поясите, които всъщност спомагат за по-добрите добиви и се борят срещу ерозията на почвата. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Софийска опера

Софийската опера и балет открива Вагнеровия фестивал

Софийската опера и балет открива тазгодишния Вагнеров фестивал довечера с премиерния спектакъл "Лоенгрин". Режисьор е директорът на трупата – маестро акад. Пламен Карталов. В постановката ще участва и мъжкият хор на Българското национално радио. Това е осмото заглавие на Вагнер, което се поставя на сцената на Софийската опера и балет през..

публикувано на 13.06.24 в 15:23

Какви са местата на памет в съвременния голям град? А на забравата?

"Днес повече от всякога кризите се превръщат в новото нормално, което нарушава градската среда, преобръщайки наличното и третирайки го не като среда на развитие, а като средство за печалба. Зад споровете за различните видове наследство често се крият по-дълбоки политически несъгласия за настоящето, а и за бъдещото развитие на съвместния ни..

публикувано на 13.06.24 в 15:16

Част от реколтата в Сливенско е унищожена след градушката

Град с големината на орех унищожи част от прасковената реколта в Сливенско. Бурята удари селата западно от Сливен и самия град. Най-големите щети са нанесени в село Мечкарево. Там 100% от овощните и земеделските площи са унищожени. Днес стопаните започнаха и първите огледи на унищожените трайни насаждения и посевите. Буря с градушка..

публикувано на 13.06.24 в 15:03
Ваня Григорова

Ваня Григорова: Нинова няма да си тръгне

" Това, което вероятно ще се случи, е да се състави правителство, като отделни представители на партиите ще бъдат в управлението, но няма да носят отговорност за последиците от решенията, които ще взимат. Това няма да спомогне за това да се провежда политика в интерес на гражданите". Това мнение изказа пред БНР лидерът на "Солидарна България"..

публикувано на 13.06.24 в 14:48

Къде е Агенцията за борба с градушките, недоволстват хората и бизнесът във Великотърновско

В област Велико Търново общинските комисии започнаха огледите и оценката на щетите на пострадалите от снощната буря с градушка, която на места е била с големина на юмрук. Пострадали са много частни, общински и държавни имоти. Унищожена е земеделска продукция, повредени са стотици автомобили. Много са семействата, чиито къщи са с потрошени..

публикувано на 13.06.24 в 14:47

Доц. Л. Киров: Все повече млади хора търсят специализация по обща медицина

Хората, които желаят да сменят личния си лекар през юни, могат да проверят списъка с действащите в тяхното населено място медицински практики на сайта на Здравната каса (НЗОК). От там съветват здравноосигурените да потърсят информация за лекарите, записващи нови пациенти, в съответната Районна каса.  Чрез сайта на Здравната каса могат да се открият..

публикувано на 13.06.24 в 14:32

Бедствено положение за Лясковец и село Драгижево след бурята през изминалата нощ

Кметът на община Лясковец Васил Христов обяви бедствено положение за града и село Драгижево след бурята снощи, която нанесе значителни материални щети в цялата Великотърновска област. Нанесените щети от градушката и бурята снощи са по-големи и общината не може да се справи със собствени сили. Има изтръгнати дограми, много съборени..

публикувано на 13.06.24 в 14:11