Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланикът на Азербайджан Н. Пр. Хюсейн Хюсейнов: Най-важното е да бъде подписан мирен договор с Армения

Ако арменците искат да се завърнат в Карабах, вратата е отворена, декларира дипломатът

| Интервю

"Най-важното в момента е да бъде подписан мирен договор. Президентът на Азербайджан и министър-председателят на Армения да сложат подписите си под този договор. Ние признаваме суверенитета и интегрирета на Армения, независимостта ѝ и искаме те да имат същото отношение към нас. Трябва да подпишем този мирен договор, да се уточни демаркацията на границата и да започнат нормални процеси като добри съседи."

Това заяви пред БНР в право на отговор д-р Хюсейн Хюсейнов, извънреден и пълномощен посланик на Азербайджан у нас.

"Защо бягат тези хора от Карабах? Много от тях при преминаване на границата казват – всички бягат, и ние бягаме. Лидерите на сепаратисткия режим са им промили мозъците, за да тръгнат в паническо бягство от тях. Много години това беше една пропагандна политика, за да се демонизира Азербайджан", коментира дипломатът в предаването "Преди всички".

Според него става дума за "идеология на арменските лидери" да акцентират върху етническата несъвместимост, докато от страна на Азербайджан няма пречки арменците да живеят в мултиетнически Азербайджан.

Има обявен реинтеграционен план за арменските граждани в Карабах, съобщи посланикът на Азербайджан. По думите му този план съдържа гаранции за правата на арменците, останали на територията на Нагорни Карабах.  

"Ако те искат да се завърнат в Карабах, вратата е отворена", декларира Хюсейнов.

"Азербайджан покани международни наблюдатели. На 1 октомври те са посетили региона и в своя доклад отбелязват, че няма нанесена никаква вреда на обществените и културните структури", посочи още Н. Пр. Хюсейн Хюсейнов.

"Терминологията "етническо прочистване" носи след себе си законова отговорност. Ако няма доказателства за това, това е нещо фалшиво, обвинение без всякакви основания. За съжаление, арменците и в българското общество използват ситуацията там за политически цели – да окажат натиск върху Азербайджан", подчерта посланикът на Азербайджан.

"През 80-те години беше проведено етническо прочистване на азербайджанци в Армения. В историята на СССР тогава имаше такова прочистване. В началото на 90-те години арменците населяваха 20% от територията на Азербайджан и тогава от ООН имаше призив да се освободят тези територии, но от страна на Армения не беше направено нищо. След следващите военни провокации, след 44-дневната война тогава Азербайджан успя да освободи своите територии. След този период, за около 3 години се водиха преговори под егидата на ЕС и Съвета на Европа, но през 2019 г. министър-председателят на Армения публично обяви, че Карабах е арменски. Публично суверенитетът и интегритетът на Азербайджан беше отречен. След следващата военна провокация Азербайджан започна нова военна операция и беше подписано тристранно споразумение през ноември 2020 г., в което се посочва, че арменските части трябва напълно да се изтеглят от района на Карабах. Но в този район останаха 10 000 арменски военни и започнаха редовни провокации", каза Хюсейнов.

По думите му ответната реакция от страна на Баку този септември е дошла след убийството на шестима граждани на Азербайджан.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Роботите стават все по-достъпни в българската икономика

Роботиката представлява голяма планина, която участниците се учат да изкачват заедно . По време на това изкачване те учат много за екипната работа, за реалния свят – как когато свържем две жички, напишем малко код и натиснем един бутон, виждаме как това, което сме направили, може да помогне на останалите около нас. Това обясни в интервю за..

публикувано на 27.09.24 в 11:32

Румяна Киризиева: В по-малките населени места са по-отворени към спорта

Последният петък на септември е Европейски ден на спорта в училище. Идеята е да се съчетаят физическа активност и забавление . Това е десето, юбилейно издание на кампанията у нас, в която се включват все повече училища и спортни клубове, отбеляза пред БНР  Румяна Киризиева от пловдивското сдружение "Бъди активен". По техни данни близо 800..

публикувано на 27.09.24 в 11:00
Петко Стоев

Петко Стоев за ролята на технологиите в съвременния свят

За ролята на технологиите в съвременния свят има много какво да се каже. Те стават все по-важна част от нашето ежедневие.  "В момента технологиите се развиват като симбиоза между човека и иновацията , защото винаги целта е технологията да помага на човека да се справя по-добре, да работи по-комфортно, по-удобно, каза за "Нощен Хоризонт"..

публикувано на 26.09.24 в 15:11
 Владислав Николов

На 28 септември във Варна ще се проведе 11-то събитие за събиране на капачки

"Ние никога не сме си мислили, че ще превземем по такъм сърцат начин хората, идеята ни беше да направим нещо от себе си, което да бъде чисто, същевременно полезно, каза за БНР Владислав Николов, създателят на първата в България благотворителна кампания за събиране на капачки в помощ на недоносени бебета "Аз Вярвам и Помагам" .  Всичко започва през..

публикувано на 26.09.24 в 11:45

Студенти от Стопанския факултет на СУ, доброволци и общинари обновиха подлеза на спирка „жк. Изток“

Мръсен, тъмен и издраскан, сборно място на футболни агитки – така доскоро е изглеждал подлеза под бул. "Цариградско шосе" в близост до кръговото на четвърти километър. Случайни минувачи разказват, че подлезът от години е оставен без поддръжка. „Беше ужасно мръсен, всичко беше нарисувано“, каза случен минувач. „Не съм минавала много често..

публикувано на 25.09.24 в 12:02
Ели Маринова

Ели Маринова за суеверията български и мъченичеството на Йоан Кръстител

Искаме или не, есента ще напомня все повече за себе си и нощите ще стават студени . С идването на новия месец ще дойде и края на отпуските и ще трябва да се върнем отново в познатия ритъм. Есента е хубаво време, прибират се плодовете, прави се вино. Подготвя се къщата за по-хладните и къси дни. Това е времето на приказките, на митовете,..

публикувано на 25.09.24 в 11:00

Асаф Кенан е създал електронно приложение, което ограничава ползването на мобилни телефони

В Европа в много държави е забранено ползването на телефон в училище. В Израел възразяват срещу толкова категорична забрана. Преди войната дори имаше ученически демонстрации. На тях средношколците искаха изцяло смяна на концепцията за образование. Смятаха, че е отминало времето, когато учителят по хуманитарни науки да запознава възпитаниците..

публикувано на 22.09.24 в 10:33