Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орбан в Гранада: Нито днес, нито в други години

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан (вляво) и върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел - Гранада, Испания - 6 октомври 2023
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Противопоставянето на Полша и Унгария на пакта на Европейския съюз за миграцията и убежището попречи на приемането на заключителна декларация за миграцията, подкрепена от всички държави-членки на неформалната среща на върха в Гренада. Вместо това лидерите на 27-те одобриха общ текст по останалите въпроси, разгледани на срещата в андалусийския град.

"Адаптирахме декларацията от Гранада, която е важна отправна точка за продължаване на работата през следващите месеци", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в края на срещата на върха на съвместна пресконференция с премиера Педро Санчес и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. 

"Днешната среща на върха служи за подготовка на бъдещето", каза от своя страна и Урсула фон дер Лайен. Според нея „добрата новина“ е, че в сряда беше одобрен регламентът за извънредни ситуации, последната част от Европейския пакт за миграцията и убежището. 

Полша и Унгария обаче не са съгласни с преразпределянето на мигрантите, а унгарският премиер Виктор Орбан категорично заяви преди заседанието, че няма да има ангажимент по този въпрос „нито днес, нито в следващите години“. 

Френският президент Еманюел Макрон омаловажи липсата на консенсус сред европейските лидери за миграцията, като заяви, че "е възможно да се продължи напред с квалифицирани мнозинства". 

"Срещата ни позволи да се консолидираме и да се поздравим за споразумението, постигнато от вътрешните министри, което ни позволява да имаме текст, по който да организираме по-добре приема и процедурите", каза той. 

На срещата е обсъждано и разширяването на ЕС с още 10 страни до 2030 година, но преди това според Жозеф Борел Съюзът трябва да се реформира. 

"Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването и показа, че е геополитическа необходимост", но изисква "размисъл", каза и испанският външен министър Хосе Мануел Албарес .


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разширяват "синята зона" в Кюстендил

Обхватът на "синя зона" в централната част на Кюстендил се разширява с на още 10 улици по решение на Общинския съвет. Мотивите са недостиг на паркоместата, особено за преминаващи и посетители от други райони. В разширяване на зоната за платено кратковременно паркиране се добавят още 113 паркоместа в центъра на града - така те стават близо..

публикувано на 01.06.24 в 21:15

Децата на Кюстендил празнуваха 1 юни с Крисия Тодорова

С много музика, спортни игри, танци, арт работилници и ателиета, театралната постановка, конкурси, а и с неповторимите изпълнения и срещата с Крисия Тодорова, децата на Кюстендил празнуваха 1 юни. Програмата - парти продължи целия ден в парка пред Общинския театър. Организатори са Общината и Обединеният детски комплекс. Включи се и..

публикувано на 01.06.24 в 20:21

Българска фондация купи 2/3 от родната къща на Димитър Талев

Две трети от родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп беше закупена от частна българска фондация. Това е станало срещу близо 84 хиляди евро, събрани от дарители. Останалата една трета е собственост на човек, който няма желание да я продава.  Това съобщиха БГНЕС и Нова телевизия. Рухна домът на Димитър Талев в Прилеп На 26 май..

публикувано на 01.06.24 в 20:00

Градушка удари части от Великотърновско, затворени са много пътища

Буря с градушка премина тази вечер над части от област Велико Търново. Временно са затворени много пътища, заради нападали дървета и клони.  Екипи на Пожарната и Областното пътно управление разчистват нападалите дървета и клони, които са блокирали много пътни отсечки във Великотърновска област. Частично затворени са главният път Русе- Велико..

публикувано на 01.06.24 в 19:54

Започва фестивалът "Варненско лято"

Голямата българска актриса Цветана  Манева, председател на настоятелството на фондация "Виа фест" и проф. Николай Йорданов - директор на фондацията, ще открият 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято" в Драматичния театър "Стоян Бъчваров" във Варна.  Театралният фестивал "Варненско лято" започва на 1 юни В програмата на..

публикувано на 01.06.24 в 19:30

Районът на ул. "Дойран" във Варна е отцепен заради туби със задушлива течност

От областната дирекция на МВР във Варна съобщиха, че районът на улица "Дойран" е отцепен заради намерени две туби със задушлива течност, очаква се от общината да решат къде ще се депонират те, няма опасност за околната среда. Извършено е изследване на течността, тя съдържа 30 процента хлор, но какво е останалото съдържание, предстои да бъде..

публикувано на 01.06.24 в 19:27
Димитър Главчев

Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри по изграждането на детската болница

Служебният премиер Димитър Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри относно изграждането на Националната детска болница, съобщиха от правителствената пресслужба. Главчев възложи на служебния министър на здравеопазването Галя Кондева и служебния министър на регионалното развитие Виолета Коритарова да изготвят график с максималмо съкратени..

публикувано на 01.06.24 в 18:54