Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Група "Сигнал" - вече 45 години на сцената

Йордан Караджов: Радиото е моят втори дом

Йордан Караджов
Снимка: Калин Дацов

"Беше в далечната 1972 г., когато за първи път влязох в Първо студио на БНР и изпях "Дилмано, Дилберо" по аранжимент на Найден Андреев. Тогава бяхме още "Златни струни", също така легендарна група за българския рок. И когато идвам тук, изникват невероятни спомени от целия ми личен и професионален живот, който съм извървял до ден-днешен тук, в радиото. И затова казвам - това е моят втори дом". 

Това сподели Йордан Караджов, фронтменът на група "Сигнал", специален гост на "Нощен Хоризонт".

"Рок група в България през 1978 г. как се прави ли? Много лесно. Събираме се 4-5 момчета в едно мазе и започваме да си измисляме наши парчета или кавъри на известни тогава рок групи по света. Отиваме след това пред комисиите за текстове и музика в радиото и не мога да кажа, че е имало кой знае каква цензура. Връщаха някоя и друга песен за пренаписване, но навремето много се държеше на чистия български език, защото сега младите пеят на български, но това не е български. Това е някакъв много странен български език. Затова мисля, че тези комисии днес липсват, защото тази малка цензурка доведе до хитове, които живеят вече 40 - 50 години", каза още Караджов. 


Да припомним, че през далечната 1978 година по радиото прозвучава песента "Любов" в изпълнение на неизвестна до тогава група. И ако съдбата на много групи по света е в краткотрайна слава, то авторите на "Любов" дават ясен сигнал, че на родната ни сцена тяхната звезда ще блести дълго. 

Още през следващата 1979-а са продадени 320 хиляди копия на албума "Вечен кръстопът". Следват хиляди концерти у нас и в чужбина. Над половин милион продадени плочи, 18 албума. Безброй почитатели. И група "Сигнал" наистина се сдобиват със звезда там - горе в небето, която носи тяхното име. Творческата им енергия ги задържа заедно вече 45 години. 

Йордан Георгиев, по известен като Данчо Стълбицата, излъчва за първи път в ефира на радиото първата песен на групата "Любов" по текст на Адриана Башева.

"Кирил Иванов ни предложи да запише песента в Първо студио на БНР. Записахме песента и отидохме при Дора Поборникова, която беше музикален редактор на "Музикална стълбица" заедно с Данчо Георгиев и така един четвъртък България разбра за една нова българска банда с име "Сигнал". 

По думите му сътрудничеството с Данчо Георгиев продължава с пълна сила и през 1979 г., когато в зала "Фестивална" на два концерта се събира почти цяла София, идват 8-9 хиляди души на живите изпълнения:

"Ние приехме, че Данчо Георгиев беше нашият щастлив късмет в прощъпулника в старта на групата... Името "Сигнал" дойде много интересно през един мой сън... на басиста на унгарската група "Генерал", която преди този сън беше на турне в София. Румен Спасов, басиста на групата измисли името, държейки в ръката си паста за зъби "Сигнал". 

Това име на групата ни донесе много слава, много успехи, сподели още Караджов.

"Ролята на радиото за нашата популярност е безценна, в истинския смисъл на думата. Защото всъщност радиото беше единствената институция, която излъчваше песните и на нашите колеги, известните рок групи и поп изпълнители. Ако ги нямаше по онова време музикалните редактори, които така подреждаха музикалната листа, че тя да бъде в услуга на творците, нищо нямаше да излезе... Посредством това, което правеше радиото, то пък се прехвърляше на "Сан Стефано" - в БНТ. Двете институции работеха за културата на България, даваха своя безценен опит принос една група да стане популярна"


На 7 декември в зала 1 на НДК "Сигнал" предстои голям концерт, като на сцената ще има 45 музиканти. Заедно с групата ще свири Русенската филхармония с диригент Димитър Косев.

Цялото интервю на Мая Данчева с Йордан Караджов слушайте звуковия файл. 

Йордан Караджов и Мая Данчева

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Кръстев

Иван Кръстев – маестрото на музиката, литературата и театралното изкуство

В "Нощен хоризонт" ви срещаме с маестрото на българската музика – композитора и диригент Иван Кръстев .  В откровен разговор той сподели за началото на своя път в музиката, когато започва да учи пиано и цигулка на едва 4 годин и. Кръстев разказа за своето творческо израстване, водено от вдъхновението да съчетава музика и литература.  Още..

публикувано на 24.09.24 в 15:34

Гюлсерен Исмаилова: Любовта спасява

Никой родител не си представя да чуе от лекар диагноза за детето си, според която то няма да живее повече от осем години. Първо не вярва на това, което се случва, но после придобива сила и прави невъзможното, за да спаси не просто човешки живот, а живота на сина си. Той е Ервин и е вече на 32 години - със Синдром на Уест...

публикувано на 22.09.24 в 10:51
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за патриарх Неофит, за киното, чудесата и творческия процес

"Това, което ме впечатли при всички разговори беше, че тези хора благоговееха към личността на патриарх Неофит и казаха, че това е била неговата изключителна сила, че той е бил много благ , някои са го упреквали, че е бил прекалено благ, че това не било добре за ръководител на Българската църква.  "Казват, че като ръководител той не е..

публикувано на 17.09.24 в 09:24
 Проф. Даниела Дженева

Проф. Даниела Дженева - 50 години ансамбъл "Тракия" с етика, морал и любов

С концерти и специално подготвена изложба ансамбъл "Тракия" отбеляза своята 50 годишнина . Гости на спектакъла на Античния театър в Пловдив са и част от хората, които с талант и сърце са допринесли през годините трупата да има водещата си роля на новатор в музикалните и танцовите форми във фолклорното изкуство. Другият концерт на древната..

публикувано на 15.09.24 в 09:10

Изпълнение на български композитор в предварителната селекция за "Грами"

Изпълнение от нов албум на български композитор, познат със създаването на творби за емблематични български естрадни артисти от 80-те, бе допуснато до съревнованието за наградите "Грами". Димитър Ковачев е сред емблематичните композитори в България през 80-те години. Мнозина го свързват с песента "Тишина", първоначално изпълнена от Васил..

публикувано на 12.09.24 в 10:25
Д-р Калин Поповски

Д-р Калин Поповски: В медицината не всичко е заплати. Моралът трябва да бъде на първо ниво

Д-р Калин Поповски е един от най-известните акушер-гинеколози в Плевен.  Завежда Клиниката по акушерство и гинекология към Университетската болница "Д-р Георги Странски". Д-р Поповски е потомствен лекар, в неговите ръце през над 30-годишната му практика са изплакали за първи път при раждането хиляди деца от цялата страна. "В медицината не..

публикувано на 08.09.24 в 06:57

Художникът Стойко Гъгъмов увековечава известни личности на морски скали и училищни фасади

Художникът Стойко Гъгъмов оставя ярка следа след себе си с портретите на известни личности, които рисува на морските скали, на фасадите на обществени сгради и училища. Гугутка вече има Стена на родолюбието и двама почетни граждани Нарича изкуството си "скално - концептуално", което му е на сърце. "Аз го открих когато бях в Тенерифе. Там също..

обновено на 01.09.24 в 06:38