Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гражданските летища на Дамаск и Алепо са извадени от строя след израелски въздушни удари

Щети се виждат на международното летище на Алепо след израелски въздушен удар, архив, 1 септември 2022 г.
Снимка: АП/БТА

Главните летища на сирийската столица Дамаск и най-многолюдния град в страната Алепо са извадени от строя след израелски въздушни удари днес, предаде Ройтерс, като се позова на сирийската официална новинарска агенция САНА.

По-рано държавната телевизия на Сирия съобщи за атаките, без да даде подробности. Сирийската противовъздушна отбрана се е задействала в отговор на нападенията.

Израел до момента не е коментирал тези съобщения. Той обаче нанесе стотици въздушни удари в Сирия след началото на гражданската война в съседната държава през 2011 г.

Израел от години нанася удари по, според него, свързани с Иран цели в Сирия, включително срещу летищата на Алепо и Дамаск, припомня Ройтерс.

Днешните атаки бяха извършени ден преди посещение на иранския министър на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан в Сирия.

Абдолахиан обвини днес Израел, че извършва геноцид, като обсажда ивицата Газа.

"Войната, на която ставаме свидетели днес в ивицата Газа, не е просто война на ционистите срещу "Хамас", това е война на ционистите срещу всички палестинци", каза иранският външен министър.

Междувременно американският държавен секретар Антъни Блинкън беше на посещение в Израел:

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И авиомузеят в Бургас се включва в Европейската нощ на музеите

Авиомузей - Бургас ще се включи в Европейската нощ на музеите с вход свободен. Разнообразие от прожекторни светлини ще създадат визуален ефект върху самолетите, сред които има представители на селскостопанската, гражданската и военната авиация, съобщиха от музея.  Сред десетте самолетни експоната са Ту-154 и Ан-12, които са единствените, останали в..

публикувано на 18.05.24 в 11:17

С двудневен празник в Кипър отбелязват Европейския ден на "Натура 2000"

С двудневен празник - днес и в следващата събота в Кипър се отбелязва Европейският ден на екомрежата "Натура 2000", за какъвто е определен 21 май. Инициативите са организирани от Министерството на околната среда, Фондацията за опазване на Кипър, Кипърския център за екологични изследвания и други неправителствени организации. Програмата за деня..

публикувано на 18.05.24 в 11:08

Кола се преобърна до АМ "Тракия", водачът загина

Тежка катастрофа на магистрала "Тракия". Кола излетя от аутобана и се обърна в полето.  Инцидентът е станал около 9:30 часа в събота сутринта на 74-ия км в платното в посока Бургас. Загинал е водачът на автомобила "Фолксваген" – млад мъж. Той е бил сам във возилото.  Мъжът вероятно е изгубил контрол над него, то е преминало през мантинелата,..

публикувано на 18.05.24 в 10:54

Експерт: Светът няма надеждна защита срещу опасностите от изкуствения интелект

В момента светът няма "надеждна" защита срещу опасностите от изкуствения интелект, предупреди в интервю за вестник "Таймс" един от авторите на специален доклад по темата. Панел от 75 експерти от 30 страни е стигнал до заключението, че разработващите системите на изкуствения интелект, "разбират малко за това как работят техните системи" и..

публикувано на 18.05.24 в 10:42

Държавата отпуска парични награди за 135 култури дейци

Държавата отпуска парични награди за 135 култури дейци и творци. Те бяха отпуснати по Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нация с решение на парламента от 1 март тази година.  135 български културни дейци са наградени пожизнено за изключителните им постижения и за цялостния им принос в областта на..

публикувано на 18.05.24 в 10:28
Илияна Йотова

Йотова открива 4-ия Български събор "Нишка от корен" в Мюнстер

В германския град Мюнстер вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие четвъртото издание на Българския народен събор "Нишка от корен". Съборът се организира от Българско културно сдружение "Малката България" и ще събере участници от цяла Германия, съседни държави и България. В рамките на посещението си в Мюнстер вицепрезидентът ще проведе срещи с..

публикувано на 18.05.24 в 10:08
Летището в Мюнхен

Климатични активисти нахлуха в международното летище в Мюнхен

Възможни са закъснения на полети от международното летище в Мюнхен. Причината - нахлуване на пистата на климатични активисти, предаде БТА. Една от двете писти след тази акция беше отворена, но ще има закъснения на полетите, заяви говорител на аеропорта. Протестът беше организиран от "Последно поколение". Две групи активисти на движението..

публикувано на 18.05.24 в 10:05