Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН и редица държави призоваха Израел да избегне хуманитарна катастрофа в Ивицата Газа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

ООН и редица държави призоваха Израел да избегне хуманитарна катастрофа в Ивицата Газа. Израелски пехотни подразделения са навлезли там за първи път от началото на войната с "Хамас", премиерът Бенямин Нетаняху се зарече да унищожи групировката.

Американският президент Джо Байдън увери, че преодоляването на хуманитарната криза в Газа е приоритет за Вашингтон.

"Не можем да игнорираме факта, че повечето палестинци нямат нищо общо с "Хамас"", каза Байдън.

Много палестинци бягат от северната част на ивицата Газа след заповедта на израелската армия да се евакуират. Очаква се сухопътна операция в отговор на най-смъртоносната атака в историята на Израел, започнала миналата събота. Продължават и масираните бомбардировки. Много жилища в Газа са разрушени.

Според израелската армия Хамас пречи на изтеглянето, а е ключово хората да изпълняват инструкциите, макар 24-часовият срок да бъде спазен точно. Военните вече извършват акции на територията на Газа, при една от тях са открити тела на заложници. Групировката държи в плен над 120 души. Силите за отбрана съобщиха, че при въздушен удар е бил убит високопоставен командир на Хамас, ръководил операции при нападението миналата седмица.

Контраофанзивата от последната седмица в Газа е само началото, заяви в телевизионно обръщение израелският премиер.

Нетаняху обеща, че Израел ще унищожи Хамас и ще приключи войната по-силен от всякога.

Светът се е провалил ужасно в усилията за решение с две държави - за израелци и палестинци, смята върховният европейски външнополитически представител Жозеп Борел.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш подчерта относно ситуацията в Газа, че е изключително опасно преместването на повече от един милион души през гъсто населена военна зона на място без храна, вода и подслон, когато цялата територия е под обсада.

"Дори войните имат правила. Международното хуманитарно право и правата на човека трябва да се зачитат и спазват. Цивилните трябва да бъдат защитени и никога да не бъдат използвани като щит", каза той.

Русия внесе в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция с призив за незабавно примирие и изрази готовност да посредничи в конфликта.  А американския държавен секретар Антъни Блинкен днес е в Саудитска Арабия, която остро критикува дайствията на израелската армия. 

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

3 км нов водопровод ще бъде пуснат от утре във Варна

Нов водопровод с дължина над 3 км ще бъде пуснат от утре във Варна. Това съобщи Веселин Русев - управител на ВИК дружеството. Водопроводът е от местността "Пчелина" до стадион Варна в морската столица и решава до голяма степен проблема с честите аварии в града. През следващата седмица ще бъде положен  и асфалтът. ВиК превключва нов ключов водопровод,..

публикувано на 30.09.24 в 16:21

В област Ловеч през миналата седмица са станали 10 тежки катастрофи с 13 пострадали

В област Ловеч за изминалата седмица са станали десет тежки катастрофи, а пътните полицаи са съставилинад 450 акта и глоби с фиш за нарушение на Закона за движение по пътищата. Общо 26 пътно транспортни произшествия са регистрирани в област Ловеч за седмица, като при десетте тежки катастрофи са пострадали 13 души. За изминалата седмица пътните полицаи..

публикувано на 30.09.24 в 16:20

Удължава се срокът за съхранение на машините за гласуване в помещението под наем

От утре се удължава срокът за съхранение на машините за гласуване в помещението под наем, съобщиха от правителствената информационна служба. Днес е крайният срок по договора, а новите условия предвиждат срокът за съхранение да е до неповече от три години.  МС решава за обезпечаване на съхранението на машините за гласуване Правителството: Не..

публикувано на 30.09.24 в 16:00
Заседание на общинския съвет в Плевен

Отложиха делото за избора на Общинския съвет в Плевен

В Плевен отложиха делото за избора на Общински съвет. Причината са технически грешки в тройната съдебно-техническа експертиза. Грешките  са установени от вещото лице при изготвянето на последващата математическа експертиза. За да няма некоректни изчисления, съдия Даниела Дилова даде срок за изчистването им. В началото на заседанието съдия..

публикувано на 30.09.24 в 15:59

Петима души са загинали при катастрофи в Силистренско от началото на годината

Петима загинали и 60 ранени е равносметката на сектор "Пътна полиция" в Силистра от началото на годината до началото на месец септември. Сравнено със същия период на миналата година няма съществена промяна в пътнотранспортната обстановка. Трима от загиналите тази година и 12 от пострадалите са били пешеходци. Най-честата причина за..

публикувано на 30.09.24 в 15:47

Пробегът на мира мина през Габрово

Бегачи от различни европейски страни, участници в глобалната инициатива Пробег на мира преминаха през Габрово. На входа на града факела на мира от тях пое габровският лекоатлет, параолимпиецът Християн Стоянов. В центъра на Габрово ученици посрещнаха бегачите от Пробега на мира. Младите хора чуха посланията им и всеки, който пожела, задържа в..

публикувано на 30.09.24 в 15:42

Наводненията са извънредната ситуация, от която българите се чувстват най-застрашени

Наводненията са извънредната ситуация, от която българите се чувстват най-застрашени в целия Европейски съюз, според оповестено проучване на Евробарометър. То е посветено на информираността на хората от ЕС за опасността от бедствия и подготовката за тях. 34 на сто от анкетираните у нас са отговорили, че най-много се опасяват от наводнения,..

публикувано на 30.09.24 в 15:31