Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гимнастичката Татяна Воложанина спира с активния спорт

Татяна Воложанина
Снимка: БФХГ - Анна Недкова

Националката Татяна Воложанина прекратява спортната си кариера, но не приключва с художествената гимнастика, обяви тя в социалните мрежи.

За последно грацията участва на Държавното клубно първенство в края на месец септември и спечели титлата с отбора на "Илиана". Сега 20-годишната Воложанина учи в НСА "Васил Левски" и иска да се развива като треньор.

"Прекратявам спортната си кариера, но не напускам гимнастиката. 15 години тренирах с най-добрите треньори. Пътят ми като гимнастичка започна в Сибир, в град Иркутск, в клуб Динамо. Оттам започна любовта ми към гимнастиката.  Когато бях на 7 години се преместихме в град Дмитров в Московска област, където тренирах при една от най-добрите треньорки Людмила Владимировна Попова. Именно тя възпита в мен чистотата на изпълнение на всеки елемент. Но най-интересният път минах в българския национален отбор. Благодаря на тази страна, че ми се довери да защитавам честта й на международни състезания. Благодаря на Българската федерация по художествена гимнастика за възможността да разкрия таланта си. Специални благодарности на Илиана Раева, президент на БФХГ, че повярва в мен и ме покани в националния отбор", написа Воложанина в Инстаграм.

"Имах възможността да работя с най-добрите треньори, получих огромен опит и знания. Благодаря ви, г-жо Илиана Раева за всичко, което сте направила за мен, благодаря на личния си треньор Силвия Стойнева-Русева и на всички хора, които са изминали този път заедно с мен, вярваха в мен и ме подкрепяха. Това беше един невероятен етап в живота ми. Сега започвам нов, интересен и професионален етап като треньор. Готова съм да предам своите знания и умения. Имам много планове и не казвам довиждане", беше съобщението на Татяна Воложанина във Фейсбук.

Коментар в социалните мрежи написа и президентът на федерацията Илиана Раева.

"Много, много ще ми липсват класата и талантът ти, Татяна Воложанина . . . Най-близките ми колеги от гимнастиката знаят, че аз трудно харесвам гимнастички. Още от дете е така. Но същите тези мои колеги знаят, че Таня е една от тези малко, много малко гимнастички, които са ми от любимите. Таня е класа! Таня е талант! Много обичам да я гледам. Ще ми липсва страшно много! И на състезания, и в тренировките", написа Раева във Фейсбук.

"Много съм ядосана на член на предишния комитет, който дава по време на курс съчетание на Таня за това, че й липсва артистичност. Това повлия твърде много на кариерата й. Не се прави така! Понятието "артистичност" в художествената гимнастика е все още непонятно на голяма част от съдиите. Но това е друга тема. Това повлия твърде много в отрицателна посока на Таня. Последното й състезание беше клубното държавно. Тази уникална топка Таня направи след него. Любителите няма да имат привилегията да го видят на живо. Гимнастиката губи една изключителна гимнастичка - обожавана, отричана .  .  ., но твърде ярка и впечатляваща. Не само с единствените по рода си пируети в света, а със своята чистота и прецизност в изпълнението", добави президентът на БФХГ.

"Таня преживя трудни моменти, но не позволи да ги показва и споделя. Силно момиче . . . много интелигентна, умна и възпитана. Таня учи сериозно в НСА и иска да стане треньор. Ще изнася и мастър класове в чужбина. Вече има покана за първия. Тя ми е много специално момиче. Винаги ще й помагам, ще си гледам понякога съчетанията й. С усмивка и топлина ще си спомням топката на "Принцеса Анастасия" и бухалките на "Тоска". Ние си знаем защо. А когато говоря или си спомням за гимнастичката Таня, до нея винаги ще стои Силвия Стойнева. Блестящ тандем. Огромен принос има и Бранимира Маркова. А сега, на всичките й критици само ще кажа: твърде сте малки, за да коментирате класата на Таня! Обичам те, невероятна моя! Знам, че ще успееш във всичко! Винаги можеш да разчиташ на мен! Респект, Таня!", завърши Раева



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
бягане на 10000 метра

Ясна Петрова 28-а на 10 000 метра на европейското

Ясна Петрова финишира на 28-мо място в бягането на 10000 метра на Световното първенство по лека атлетика, което се провежда в Рим. Българката пресече финалната линия за 34:56.89 минути. Надя Батоклети стана шампионка в тази дисциплина. Италианката завърши за 30:51.32 минути и постигна нов национален рекорд. Батоклети спечели златен медал и..

публикувано на 11.06.24 в 23:35
Тихомир Иванов

Тихомир Иванов раздели шестото място в скока на височина в Рим

Тихомир Иванов завърши на шестото място във финала в скока на височина на Европейското първенство по лека атлетика в Рим. Иванов приключи надпреварата с резултат от 222 см, като раздели шестата позиция с представителите на домакините Стефано Сотиле и Мануел Ландо, както и с поляка Норберт Кобиелски, които завършиха същия резултат...

публикувано на 11.06.24 в 23:22
Александър Димитров

Младежите приключиха 0:0 при гостуването си в Баку

Младежкият национален отбор на България по футбол до 21 години (във формация U20) завърши наравно 0:0 при гостуването си на Азербайджан (U21) в контролен мач. В Баку в рамките на срещата селекционерът Александър Димитров даде игрови минути на всички налични футболисти.  Първата по-сериозна опасност в мача дойде пред българската врата в..

публикувано на 11.06.24 в 22:05
Хосе Луис Ачиари

Берое започна подготовка с двама нови и петима юноши

С група от 21 футболисти Берое започна подготовка за новия сезон. Точно в 19:00 часа старши треньорът на заралии Хосе Луис Ачиари изведе играчите за първо занимание за новата кампания, което се състоя на спортна база "Берое".  Подготовка с отбора започнаха двама нови футболисти - Хуан Карлос Пинеда, който играе по фланговете, и Алберто..

публикувано на 11.06.24 в 20:44
Валентин Илиев

Валентин Илиев: Ще разчитаме на младите за достойно представяне в Европа

Старши треньорът на футболния ЦСКА 1948 Валентин Илиев говори пред медиите на старта на подготовката на "червените", които ще участват в Лигата на конференциите. Специалистът очаква столичани да бъдат в пълен състав до няколко дни и за пореден път заяви, че отборът ще разчита предимно на млади футболисти.  Основната цел пред отбора е..

публикувано на 11.06.24 в 20:39
Елица Василева-Атанасиевич

Елица Василева-Атанасиевич преминава във Фенербахче

Елица Василева-Атанасиевич преминава във Фенербахче, потвърдиха агентите на българската волейболистка в социалните мрежи. Договорът на бившата българска националка с клуба от Истанбул е за един сезон. 34-годишната Василева ще играе заедно с българката Христина Вучкова. Двете са бивши съотборнички в състава на България. Фенербахче спечели титлата..

публикувано на 11.06.24 в 19:27
Александър Зверев

Зверев отказа участие на турнира в Щутгарт

Водачът в схемата на турнира по тенис в германския град Щутгарт от сериите АТП 250 Александър Зверев се отказа от надпреварата. Финалистът от Откритото първенство на Франция обяви окончателното си решение днес. Мястото на германския тенисист ще бъде заедно от 37-годишния французин Ришар Гаске. Той влиза директно във втория кръг на турнира като..

публикувано на 11.06.24 в 19:02