Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стара Загора - първата у нас водородна долина?

| Интервю

Ще бъде ли Стара Загора първата у нас водородна долина и какво стои зад тези амбиции? Хората от старозагорско посрещат темата с голям скептицизъм и недоверие. Много от тях не разбират как това ще е по-ефективно от въглищните централи, а други се страхуват, че нуждата от водни ресурси ще затрудни водоснабдяването в региона и няма да доведе до търсения екологичен ефект. Темата за възможностите за трансформация на въглищния регион около комплекса "Марица изток" коментираха в предаването "Хоризонт до обед" проф. Дария Владикова и Петко Ковачев. 

Проф. Дария Владикова - председател на българската асоциация "Водород, горивни клетки и съхранение на енергия" и ръководител на направление "Водородни технологии и енергийни системи" в Институт за устойчив преход и развитие към Тракийския университет, заяви пред БНР, че е обезпокоена от мнението на гражданите, защото то не отговаря на реалностите. Тя смята, че именно хората са тези, които трябва да взимат решенията, но те трябва да са и добре осведомени.

"Водородът представлява един ограничен склад на възобновяема енергия и той е важна суровина за индустрията. България произвежда 5% от водорода, който се използва в ЕС за индустрията". 

По думите й при проекта за водородна долина е имало голяма конкуренция. ЕС отпусна 200 млн. евро за построяването на водородни долини, подчерта проф. Владикова. 

"На първия конкурс се борихме 8 проекта. Това е първият проект в бившата източна част на Европа и у нас сега гледат като на експеримент дали ще се справим". 

"Проектът е в Стара Загора. В града ние ще произвеждаме 200 тона годишно водород, което означава 600 кг. водород на ден. 10 литра вода за 1 кг. водоров, т.е. за един ден ще ни трябват 6 кубика. Едно четиричленно семейство дневно изразходва 1 кубик. Значи ние ще имаме дневен разход, равностоен на разхода на вода на 6 четиричленни семейства", обясни тя във връзка с притесненията на хората и отбеляза, че в момента ТЕЦ-ът използва много повече вода

Проф. Владикова бе категорична, че проектът няма да замени "Мариците". Според нея обаче може да промени енергийната картина в старозагорския регион

"Това не значи, че ТЕЦ-овете ще бъдат затворени до 0, ще има постепенно намаляване. Една такава долина се гради също постепенно".

Тя подчерта, че този проект ще създаде 7000 нови работни места

Според изпълнителния директор на Института за зелена политика Петко Ковачев, проектът за водородна долина е една много добра визия и идея за комплекса, но е много далече от реализацията му сега

"Дали ние не се опитваме в момента да се снабдим с един космически  завод за ракети в пустинята? България, както и всички останали страни, са в много начален етап на такива мащабни проекти".

Според него са необходими серия от действия от държава, инвеститори и общество

Той приветства предвидените хиляди нови работни места, но попита: 

"Имаме ли подготвени инженерни кадри, работници, проектанти, целия необходим персонал, които да се включат към този проект, или тепърва ще трябва такова обучение? Според хората, с които съм говорил не само в България - това е нещо, което предстои". 

Ние нямаме в световен мащаб борсова цена на водорода, в същото време проектът е силно ориентиран към износ, коментира Ковачев и попита също: "Кой би инвестирал в проект, за който не може да се направи финалната инвестиционна оценка?". 

Той призова хората зад този проект да дадат повече публичност. Водородът е част от бъдещия зелен микс и не е добре той да започва с недобра информираност и съпротива, смята експертът. 

По думите му районът е избран заради "Марици"-ите. Той посъветва ТЕЦ-овете да не се включват в проекта. Но препоръча хората, които работят там, отсега да се обучават. Според него технологиите, които трябва да преминат първи на водород, са в тежката индустрия. 

Според него имаме много лоша политика на управление на водите:

"Няколко институции дърпат водите към себе си, което е много лоша практика. Докато тя не се реши, всички проекти за водород ще имат този проблем. Очакваните климатични промени също не допринасят за намаляване на напрежението сред хората. Водата трябва да е първо за нуждите на хората, след това за екологичните нужди, след това за земеделие и изхранване и чак след това за всички останали". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
За да се получи еко сертификат „Син флаг“ един плаж трябва не само да има чиста вода, но също така да отговаря на още 32 критерия относно чистотата, управлението на околната среда и организация, образование и информация за околната среда, безопасност за посетителите и услуги, както и за защита на природата, на брега и крайбрежната зона.

465 плажа в Италия получиха "син флаг"

465 плажа в Италия получиха син флаг тази година, който е най-разпространеното и общопризнато международно отличие за качеството на крайбрежните зони в целия свят Отличени са 14 италиански морски курорта. Син флаг ще се развява на 465 плажа, принадлежащи на 236 общини - един рекорд в сравнение от преди 3 години, когато тези плажове бяха само 201...

публикувано на 18.05.24 в 19:22
Пропалестинска демонстрация в Лондон, архив.

Голяма пропалестинска демонстрация в Лондон

В Лондон е в ход голяма пропалестинска демонстрация, която съвпада с отбелязването на 76-тата годишнина от "Накба" - дума на арабски, която означава "катастрофа" и се използва от палестинците, за да опишат възникването на Израел.  Кампанията за палестинска солидарност (PSC), която организира протеста, заяви, че походът, започнал близо до сградата на..

публикувано на 18.05.24 в 19:07
Саломе Зурабишвили

Президентът на Грузия наложи вето върху спорния Закон за чуждестранното влияние

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили наложи вето върху спорния Закон за чуждестранното влияние, който беше приет на фона на масови протести. Ветото обаче има по-скоро символичен характер предвид съотношението на силите в парламента. В телевизионно изявление Саломе Зурабишвили обясни, че е наложила вето на закон, който противоречи на..

публикувано на 18.05.24 в 18:54

Кораб потъна край румънския бряг на Черно море

Кораб, плаващ под флага на Танзания, потъна край румънския бряг на Черно море; осем души са спасени, трима са изчезнали. Корабът е потънал тази сутрин в Черно море на 26 морски мили от село Сфънту Георге, окръг Тулча, съобщи Румънската служба за корабоплаване, цитирана от Аджерпрес. На борда на плавателния съд е имало 11 души. В спасителната..

публикувано на 18.05.24 в 18:41

Германски политици с критики към екоактивистите, блокирали летището в Мюнхен

Политици от различни партии в Германия реагираха с остри критики на блокадата на летището в Мюнхен от екоактивисти днес. Рано сутринта група протестиращи проникнаха на летището и създадоха проблеми на трафика. 60 полета от и до летище Мюнхен бяха отменени или се забавиха днес заради протестната акция на екоактивисти от движението "Последното..

публикувано на 18.05.24 в 18:07
Унищожена при израелски въздушен удар къща в бежански лагер в Рафах, 27 февруари 2024 г.

Израел ликвидира в Рафах един от командирите на "Ислямски джихад"

Израелската армия ликвидира при въздушен удар един от командирите на "Ислямски джихад" в източната част на град Рафах, съобщи военната пресслужба. 28 палестинци, сред които жени и деца, са били убити при друг въздушен удар по градчето Бейт Лахия в северната част на Газа.  От Тел Авив заплашиха с още по-твърди действия спрямо "Хамас", след като бяха..

публикувано на 18.05.24 в 17:53
Роберт Фицо

Словашкото правителство с положителна прогноза за възстановяването на премиера Фицо

От словашкото правителство дадоха положителна прогноза за възстановяването на премиера Роберт Фицо, който беше прострелян на 15 май и вчера отново беше опериран в болницата в Банска Бистрица. Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо Същевременно беше подчертано, че състоянието на Фицо остава сериозно.  Роберт Фицо отново е опериран,..

публикувано на 18.05.24 в 17:32