Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"По Източния фланг на НАТО страните трябва да изградят определени способности"

Ген. Съби Събев: Трябва да има еднопосочни действия на държавата при това изостряне на средата за сигурност

"Проектът за нова национална отбранителна стратегия дефинира основната заплаха за страната, която досега мъгляво се представяше в нашите стратегически документи – Руската федерация"

| Интервю
ген. Съби Събев
Снимка: БГНЕС

Русия е главната заплаха за България, Черноморския регион, ЕС и НАТО. Ще продължи да бъде такава и след края на войната в Украйна. Това са част от основните изводи в Проекта за нова национална отбранителна стратегия. Тя е публикувана на Платформата за обществено обсъждане.

Ген. Съби Събев посочи пред БНР, че тази стратегия е документ, който е създаден в точното време. 

"Той е основополагащ и стратегически. Новото ръководство на МО реагира сравнително бързо и представи такъв проект за обществено обсъждане".

Има доста нови неща, отбеляза ген. Събев.

"Има два нови раздела - "Изграждане на устойчивост“ и "Управление на риска“, както и нова категоризация на въоръжените сили – с висока степен на готовност и с по-ниска степен на готовност. По функционално значение много ясно са определени като сили за въздържане и сили за отбрана. Новата стратегия отчита конкретната среда и рискове за нашата сигурност и отбрана. Има ясна амбиция за изграждане на въоръжените сили в нашата страна по стандартите на НАТО".

Ясно е дефинирана основната заплаха за страната, която досега мъгляво се представяше в нашите стратегически документи – това е Руската федерация, подчерта той. 

"Възпирането е сред основните задачи на въоръжените сили - да не се допусне агресия или навлизане на Руската федерация на територията на страни членки на НАТО. За изграждането на способности за възпиране - това вече е по-висока амбиция – по Източния фланг на НАТО страните трябва да изградят определени способности, най-вече с далекобойни средства за поразяване"

Имаме национален план за повишаване на отбранителните разходи до 2%, каза ген. Събев. 

"В новата стратегия ясно са формулирани мисиите и задачите на въоръжените сили". 

Той не открива проблеми в стратегията. Ген. Съби Събев посочи, че една от задачите, поставени в нея, е да се подобри състоянието на доброволния резерв.

"Досега имахме голям проблем с доброволния резерв. Ще има промени в кадровата политика, при рекламиране на военната служба, във финансовите стимули. Това е един подчертан приоритет в тази отбранителна стратегия".

Във всички случаи, в които имаме изостряне на средата за сигурност и повишаване на заплахите, трябва да има реакция от страна на правителството, обясни още той в предаването "12+3". 

"За съжаление, досега Консултативният съвет по национална сигурност при президента не  е свикан. Съветът за сигурност при премиера трябва да набележи мерки. По закон Консултативният съвет по национална сигурност трябва да се събира на три месеца. Това обаче не става и затова останалите институции в България поемат инициативата, най-вече Съветът за сигурност. Трябва да има еднопосочни действия от страна на държавата в тази ситуация – на война в Украйна и в Израел. 

Цялото интервю на Снежана Иванова с ген. Съби Събев може да чете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Плевен подеха кампания срещу електрическите тротинетки в пешеходни зони

В Плевен подеха кампания срещу придвижването с електрически тротинетки в централната пешеходна зона и на забранените други места, определени с Наредба на Общинския съвет.  По време на съвместна акция с полицията са проверени 230 лица, предимно тийнейджъри на възраст до 17 години.  Превенцията приключи и сега за всяко нарушение ще се налагат..

публикувано на 24.06.24 в 15:13
Християн Мицкоски

Мицкоски заяви, че докато е премиер, българите няма да бъдат вписани в конституцията на РСМ

Избраният късно снощи за премиер на Република Северна Македония Християн Мицкоски прие длъжността от служебния министър-председател на страната Талат Джафери. Мицкоски заяви, че промените в Конституцията, с които българите трябва да бъдат вписани в нея, няма да бъдат приети, докато той е на поста. Парламентът на РСМ гласува новото правителство на..

публикувано на 24.06.24 в 15:05

Съюз на военноинвалидите: Военната подготовка да е задължителна, но не наборна служба в казарма

Военна подготовка трябва да е задължителна, но не трябва да е в рамките на наборна казарма. Това казаха от Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите. От Съюза отново припомниха, че редица законови промени пречат техни членове да получават по-високи пенсии.  Според председателя на Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите..

публикувано на 24.06.24 в 14:45

Черешовата реколта в Кюстендилско пред провал

Черешовата реколта в Кюстендилско е пред провал поради липса на изкупуване и трудно наемане на берачи, казаха земеделски производители от района.  При прибирани в предишни години около 7000 тона череши сега няма да се наберат и 5000 тона от плододаващи около 20 000 декара масиви, прогнозира дългогодишният директор на Института по земеделие в..

публикувано на 24.06.24 в 14:37
Мария Симеонова

Мария Симеонова: Отношенията на Тръмп с някои европейски лидери могат да подкопаят единството на ЕС

" Притеснителното за европейците е  възможността да се институционализира сътрудничеството между лидери като Доналд Тръмп и Виктор Орбан или Качински и т.н., в Европа. Този национализъм, за който говори Тръмп в САЩ, да се институционализира и в отношенията му с някои европейски лидери. Това е опасно, защото,  ако Тръмп се настани в Белия дом и..

публикувано на 24.06.24 в 14:24
Отляво надясно: Кирил Петков, Румен Радев, Николай Денков

ПП-ДБ потвърди пред президента, че остава в опозиция

Президентът Румен Радев се срещна представители на коалицията "Продължаваме промяната- Демократична България". Това е третият разговор на държавния глава в рамките на консултациите с парламентарно представените партии. "Лесно е да се свали правителство, трудно е ново да се направи. ГЕРБ получи 6 пъти мандати, това е 7-ият и нито един път не успя..

публикувано на 24.06.24 в 14:16

Райна Асенова: Управляващите в РСМ са заявили евроинтеграция на думи, нищо не предприемат като действия

Премиерът на РСМ Християн Мицкоски продължава политиката на Никола Груевски. В парламента направи изказване, което имаше два момента. Когато положи клетва, използва конституционното име на РС Македония и използва прилагателното "срамно" Северна. И заяви, че докато е премиер, няма да има конституционни промени под български диктат...

публикувано на 24.06.24 в 14:08