Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Шеф Алекс Иванчев: Обичам да готвя от малък

2
Алекс Иванчев
Снимка: Мария Петрова

Със сигурност имам най-сладката работа, но в тази професия има много труд и отговорности, много стрес, дълги часове работа, разказа в "Нощен Хоризонт" шеф Алекс Иванчев. 

Шеф Алекс Иванчев е печелил титлата "Най-добър сладкар" на България. Учил е сладкарство в ресторант в класацията на Мишлен, работил е в Катар, а сега е преподавател по сладкарско изкуство в Кулинарна академия HRC и консултант. 

Векове са били нужни на сладкишите да стигнат до нашата трапеза. За тях, разбира се, е необходима захар, а първоначално захарта се е използвала единствено в аптеката, за да смекчи горчивия вкус на лекарствата. 

Веднъж опитали нейната сладост, европейците я превръщат в изкуство, познато ни като сладкарство. 

Алекс Иванчев
За сладкарство се правят големи конкурси, където водещи майстори сладкари мерят сили в това да уловят окото и да възхитят вкусовите рецептори със своите сладки шедьоври. 

"На мен лично израстването в професията ми костваше много. Аз исках много бързо да израсна, отдадох се напълно в начален стадий, защото аз вярвам, че когато човек се отдаде напълно в начален стадий, силата ти да учиш, когато не си обременен, е много по-голяма и се развиваш много по-бързо. 

Тогава работех по 18 часа, иначе обичах да готвя от малък. Сладкарството го избрах може би случайно, докато учех в кулинарната академия имах ежедневни проблеми, когато правехме сладкиши - всеки ден беше трагедия...

На стажа в Катар трябваше да избера дали студена кухня, или сладкар. Избрах сладкарството, за да познавам и тази материя добре и да имам по-добър контрол над цялата кухня. Обучаваше ни французин на много високо ниво и той ми показа колко по-необятно е сладкарството от готвенето и ме запали за секунди, разказа още за "Нощен Хоризонт" шеф Алекс Иванчев. 

Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Даниела Христова се нуждае от помощ, за да изгради отново дома си

12 август е ден, който Даниела Христова никога няма да забрави. Пожар изпепелява къщата на семейството и с двете деца остават без дома си в плевенското село Горна Митрополия. Приятели, познати и непознати и помагат да се справи с трудностите и да се върне към нормален живот. Открита е и дарителска сметка за подкрепа на Даниела Христова..

публикувано на 07.09.25 в 07:35
Бетина Филипс

Бетина Филипс: Когато човек си намери място, където може да цъфти, той ще има успехи

В "Закуска на тревата" ви срещаме с една млада австрийка, която е запленена от красотата на българския език и това не е мимолетно увлечение.   Бетина Филипс учи българска филология и германистика в един от най - престижните университети в Европа - Виенския университет . По - известен сред австрийците като "Главният университет"...

публикувано на 06.09.25 в 09:57
Лияна Панделиева в ролята на Недялка Шилева

Панделиева: Горда съм, че години наред бях в ролята на Недялка Шилева - голямоконарската Райна княгиня

Какво е написала на страницата си в социалните мрежи на Лияна Панделиева : " Беше огромна чест години наред да бъда в ролята на Недялка Шилева , надживяла с десетилетия ролята на жените в обществото ни. Беше огромно вълнение да нося знамето на спектакъла. Зад нас стояха политиците, които и да бяха те, пред нас беше строена армията и в центъра на..

публикувано на 06.09.25 в 08:00
Роксана Кирилова

Мисис България Роксана Кирилова на Монблан: стъпка по стъпка за живота на едно момиче

Роксана Кирилова – носителка на титлата Мисис България 2018 и основател на Фондация „С любов към теб“ – изкачи най-високия връх в Западна Европа, Монблан (4810 м). Тя посвети постижението си на благородна кауза – подкрепа за едно смело момиче, което се бори с тежка диагноза. „Монблан беше мечта, която носех в себе си много дълго време – след..

публикувано на 03.09.25 в 12:46

Фестивал на динения маджун се проведе в село Смилец

В Силистренското село Смилец времето сякаш е спряло върху една сладка и топла традиция – варенето на динен маджун. Тази година тя бе отбелязана по особен начин – с десетото, юбилейно издание на Фестивала на маджуна. Диненият маджун е спомен, запазен от предците, пренесен през поколенията и възроден в съвремието. През 2015 година идеята за..

публикувано на 01.09.25 в 17:08

Празник на рибената чорба в село Попина

В силистренско село Попина за трета поредна година кипна аромат и веселие – празникът на рибената чорба събра жители и гости от близо и далеч. На самия бряг на Дунава майстори приготвяха прочутата чорба, подправена не само с тайните на добруджанската кухня, но и с много настроение и народна музика. Фестивалът не е само за вкусната рибена..

публикувано на 01.09.25 в 17:03

Студенти представиха проект за обновяване на парк „Академик“

Прeз сeдмицатa сe състоя прeдставянeто нa идeйния проeкт зa обновяване нa парк ,,Акадeмик”. Слeд мeсeци работа, срeщи с институции и доброволчeски акции, Инициативният комитeт за спасяване на парка показa своятa визия зa модeрно, зeлeно и достъпно пространство зa спорт, отдих и културни събития. Каузатa e подкрeпeнa от над 4000 подписa срeщу..

публикувано на 01.09.25 в 13:39