Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът за сигурност на ООН ще гласува резолюция за насилието в Близкия изток

Снимка: БГНЕС

Съветът за сигурност на ООН се събира днес, след като Русия и ОАЕ свикаха спешна среща на Съвета за сигурност на ООН след смъртоносния удар срещу болница в Ивицата Газа, в която вероятно са убити около 500 души, предаде АФП.

"Русия и ОАЕ свикаха спешна среща на Съвета за сигурност на 18 октомври сутринта заради удара срещу болница в Газа", съобщи заместник-посланикът на Русия в ООН Дмитрий Полянский.

В понеделник Съветът за сигурност вече отхвърли руска резолюция, осъждаща спиралата от насилие в Близкия изток.

Делегатите отказаха да подкрепят текста, който не се изтъква изненадващата атака на "Хамас" срещу Израел, довела до 1400 убити.

Вместо това Съветът планира да гласува втори текст, предложен от Бразилия, който еднозначно осъжда ислямисткото движение и който изглежда има широка подкрепа. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Огромна част от пожарите в сухи треви и храсти се дължат на човешка дейност

Само 2 процента от пожарите в сухи треви и храсти се дължат на природни явления, останалите са причинени от дейността на хората. Това показва направеният от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ анализ, съобщиха от ОДМВР в Перник. От началото на годината в Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на..

публикувано на 13.06.24 в 19:36

На 24 юни БНБ провежда аукцион за тригодишни ДЦК за 200 млн. лева

На 24 юни Българска народна банка ще проведе аукцион за продажба на лихвоносни съкровищни облигации  за 200 млн. лева със срочност три години, съобщава БНБ. Книжата са от отворен тип с фиксиран лихвен процент от емисия с номер BG 20 300 24 116/17.04.2024 г. с падеж 17 април 2027 г. при 3 на сто годишен лихвен процент. Това е петият аукцион,..

публикувано на 13.06.24 в 19:34
Централната банка на Руската федерация, Москва, архив.

В Русия борсовият курс юан-рубла ще задава траекторията и за другите валутни двойки

Московската борса прекрати всякакви търгове с щатски долари и евро, след като попадна под новия пакет от американски и британски санкции. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков увери, че Централната банка на Русия може да осигури стабилността на валутните пазари. На Московската борса спират да работят с щатски долари и евро На фона на новите..

публикувано на 13.06.24 в 19:31

Цветелина Димитрова: Районът на Ботевград не е защитен от градушки

Районът на Ботевград не е защитен от градушки, обясни Цветелина Димитрова - ръководител на главната дирекция "Технически оперативни дейности" в Изпълнителната агенция за борба с градушките: "Нито с ракети, нито със самолети защитаваме Ботевград. След Ботевград облакът стана мощна суперклетка. В момента точно на юг от Ловеч е много тежко положението...

публикувано на 13.06.24 в 19:00

"Хизбула" атакува с дронове и ракети Северен Израел

Подкрепяната от Иран ливанска групировка "Хизбула" обяви, че е обстрелвала днес с ракети и с дронове шест израелски военни обекта едновременно - най-мощното нападение от октомври миналата година, когато избухна войната в ивицата Газа между Израел и палестинската групировка "Хамас". С "ескадрони от дронове камикадзе", се казва в съобщението на "Хизбула",..

публикувано на 13.06.24 в 18:50
В Атина, 13 юни 2024 г. Температурите остават много високи в цяла Гърция на 13 юни, на много места надвишаващи 40°  по Целзий.

Горещата вълна в Гърция продължава, на о-в Крит температурата надвиши 44°C

Горещата вълна в Гърция Продължава и днес . На остров Крит температурата премина 44 градуса. Гореща вълна в Гърция Африкански прах с много високи температури покри днес Гърция. На Крит, Спарти, Тива високите температури създадоха задушлива атмосфера с влошено качество на въздуха. Властите взеха изключително строги мерки по опазване здравето на..

публикувано на 13.06.24 в 18:43

Москва достави учебни ядрени снаряди за руско-беларуското учение

В рамките на съвместно учение военни от Русия и Беларус доставиха учебни ядрени снаряди в пунктовете за съхранение на ракетна бригада и на летище на щурмовата авиация. Това съобщиха от министерството на отбраната в Москва. Във вторник беше дадено началото на втория етап от руско-беларуското учение, по време на което военните отработват готовността за..

публикувано на 13.06.24 в 18:39