Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИСС: Приемането на еврото е разумният и ефективен изход от валутния борд

Бързото приемане на еврото е единствено възможният, разумен и ефективен изход от режима на валутен борд, обяви Икономическият и социален съвет.

В резолюцията се обръща внимание, че положителните аргументи за въвеждане на единната европейска валута в България все още са извън вниманието на гражданското общество. Налице е широка неинформираност, регистрирана в многобройни проучвания на фона на интензивни страхове, насаждани сред отделни части на обществото, като се подчертава, че на фона на честите смени на правителства и противопоставяне гражданите имат изключително ниско доверие в държавните институции и правовия ред, които се пренасят към нагласите за присъединяване към Еврозоната.

От Съвета изразяват готовност да ангажират експертния потенциал на организацията за широкообхватна и ефективна информационна кампания,

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

След бурята... Община Нова Загора обяви бедствено положение

Община Нова Загора обяви бедствено положение, след снощната буря, придружена с градушка и силен вятър. Днес е и неучебен ден за училищата и детските градини в общината, обяви кметът Галя Захариева.  Тежка ситуация в Нова Загора Ледените късове са начупили прозорци, има щети по покриви и сгради. Пострадали са и землищата на няколко села..

публикувано на 14.06.24 в 08:31
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Хората не вярват в "експертен кабинет"

Изборните резултати не са изненада . Мнението е на политолога Марая Цветкова. "Беше ясно, че някоя от тези формации ще бъде "пробутана" в Народното събрание . Някои говореха за партията на Радостин Василев МЕЧ, други – "Синя България" или "Солидарна България". Трети допускаха, че това може да бъде "Величие" - тези хора олицетворяват..

публикувано на 14.06.24 в 08:28
Бурята в София

Среднощна буря в София, екипи отстраняват счупени клони и паднали дървета по улиците

Екипи на дирекция "Аварийна помощ и превенция" на Столичната община премахват счупени клони и дървета от пътните платна след бурята и силния вятър през нощта, съобщи директорът Красимир Димитров. Получените сигнали от тел. 112 са 43, като през нощта са отработени 19 от тях. Най-много сигнали за щети са подадени от районите Кремиковци, селата..

публикувано на 14.06.24 в 08:03

"За половин час всичко се помля." Погром от градушката в град Шипка

Пороен дъжд с градушка с големина на яйце връхлетя град Шипка снощи около 18.30 часа. "Всяка къща почти има щети. Масово автомобилите са без стъкла. Керемиди счупени, прозорци счупени. Реколта никаква не остава. Пълен апокалипсис . Взехме решение да обявим частично бедствено положение . Безсънна нощ беше за цялото население", разказа пред БНР..

публикувано на 14.06.24 в 08:00

Няма щети след силната буря в Русе в четвъртък

Силната гръмотевична буря, която премина снощи над Русе, не е нанесла щети.  Падналият дъжд е 10,5 литра на квадратен метър при среднодневна норма за месец юни от 7 литра на кв.м. Дъждът беше придружен от гръмотевици и шквал, който е достигал скорост от 86 километра в час.  За 29 минути по време на бурята температурите са спаднали с..

публикувано на 14.06.24 в 08:00

Избраните от два района заявяват в ЦИК от кой да бъдат обявени за депутати

Днес е срокът, в който кандидате за народни представители, избрани в два многомандатни района, трябва да заявят пред Централната избирателна комисия в коя листа желаят да останат избрани.  ЦИК оповести, че това са общо 25 кандидати, сред които лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателите на ДПС Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. ЦИК..

публикувано на 14.06.24 в 07:57

САЩ, Франция и Израел ускоряват усилията за намаляване на напрежението между Тел Авив и "Хизбула"

Лидерите на страните от Г-7 ще продължат годишната си среща на върха. Въпросът за прекомерния индустриален капацитет на Китай и подкрепата на Пекин за Русия, както и растящата нелегални миграция, ще бъдат центъра на разговорите днес. В първия ден от срещата на върха водеща тема беше Украйна. Съединените щати, Франция и Израел са се договорили..

публикувано на 14.06.24 в 07:54