Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден хаос в здравеопазването и бум на изборния туризъм - акценти от седмицата

Снимка: БГНЕС

Отминаващата седмица бе белязана от поредния хаос в здравеопазването, този път с електронните рецепти, от бум на изборния туризъм преди местния вот, от отражението на войната между Израел и "Хамас", която според родните политици е страшна, но ние сме повече от готови и от загрижеността на властта да даде на българите евтина храна в условията на пазарна икономика с частни хранителни вериги.

Седмицата започна със заседание на поредния съвет по сигурността - този път към Министерския съвет, свикан от премиера Николай Денков. Обсъдени бяха предизвикателствата и заплахите заради събитията в Израел и Ивицата Газа.

На същото това заседание стана ясно, че българските служби проверяват достоверна ли е информацията, тиражирана от „Уолстрийт джърнъл“, че сред заложниците на „Хамас“ има и български гражданин.

След съвета стана ясно, че страната ни не знае колко са българските граждани в Ивицата Газа и колко от тях желаят да напуснат територията. Но засега няма опасност от повишаване на миграционния поток към България, заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел:

Електронните рецепти, които влязоха в сила в началото на седмицата бързо скараха лекари и фармацевти, а пациентите за пореден път тръгнаха на обиколки из аптеките в опит да се снабдят с предписаното лекарство. На втория ден от отпадането на хартиената рецепта за антибиотици и антидиабетни лекарства от Българския лекарски съюз поискаха незабавно прекратяване на издаването на електронни рецепти за антибиотици.

Куриозите преди местните избори в България са много - справка на ГРАО, разпространена от регионалното министерство, показва как къщи и апартаменти на един адрес, дори голо поле, приютяват стотици обитатели, които ще гласуват на 29 октомври.

Най-фрапантният случай е от Стамболийски, където една къща по документи е обитавана от 652 души. В Горна Оряховица пък на адрес живеят 138 избиратели, въпреки че сграда няма, а е поле. Апартамент в столичния квартал „Люлин” подслонява 99 гласоподаватели.

Това ще са шестите избори, на които ще гласуваме с машина, а през седмицата Централната избирателна комисия показа образците на хартиената и електронната бюлетини. Най-широки са бюлетините за общински съветници, а най-тесни - за кмет на кметство. Най-дълги са хартиените бюлетини за избор на общински съветници в София и Варна. Те са с дължина 60 см.

Подробности за тези и други от най-важните теми от отминаващата седмица чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Асоциацията на екскурзоводите ще обжалва становище на КЗК

Ще обжалваме становището на Комисията за защита на конкуренцията , обяви пред БНР Никола Миндов от Асоциацията на екскурзоводите относно  документ на КЗК, според който нормативната уредба, регулираща дейността на екскурзоводите, съдържа ограничение на конкуренцията. В становището се казва, че всеки може да направи подробно проучване на..

публикувано на 29.05.24 в 12:36

Присъдите на обвинените за измами във Великобритания българи се очакват в четвъртък

Петимата български граждани, обвинени в една от най-крупните измами със социални помощи в Обединеното кралство, се явиха днес в лондонския съд в Ууд Грийн. Присъдата се очаква да стане известна в четвъртък. Очакват се присъдите на 5-мата българи, обвинени в измама във Великобритания Стоян Стоянов, Галина Николова, Цветка Тодорова и Патриция..

публикувано на 28.05.24 в 18:54
Стилияна Николова, Боряна Калейн и Елвира Краснобаева

Грациите благодариха за подкрепата: Усещането в залата беше сякаш сме пред родна публика

" Усещането в залата беше сякаш сме пред родна публика. Имаше повече български знамена, отколкото унгарски.  Благодарни сме на всички, които ни подкрепиха на живо и на тези, които ни стискаха палци пред телевизорите. Искаме да им кажем, че ги обичаме".  Това сподели пред БНР  Боряна Калейн, част от грациите в Националния ни отбор по..

публикувано на 28.05.24 в 14:01

Експеримент: Кози предпазват горите от пожари, пасат в рисковите зони под тях

Състоянието на горите у нас не се е подобрило особено в последните няколко години . Тяхното стопанисване през активна лесовъдска намеса е силно снижено. Тази оценка направи в интервю за БНР доц. Георги Костов, преподавател в Лесотехническия университет и бивш заместник-министър на земеделието. По подбалканската линия изсъхват иглолистни..

публикувано на 28.05.24 в 07:55
проф. Иван Желев

Проф. Иван Желев: Проправя се пътят на митрополит Николай към поста патриарх

"Има църковна политика. Стремят се някои хора да си създават лоби. Фракцията, която ръководи митрополит Николай, се увеличи от вчера с още един негов поддръжник, което му проправя пътя евентуално да бъде избран за патриарх." Това заяви пред БНР богословът проф. Иван Желев след избора на новия Сливенски митрополит. По думите му, митрополит..

публикувано на 27.05.24 в 09:41

Д-р Борис Асьов: Много хора излизат за гъби без никаква подготовка

" Когато завалят продължителни дъждове, много хора хващат раниците и излизат да берат гъби, като много често това се прави без никаква подготовка. А гъбите са изключително опасно хоби и трябва да се подхожда с много голямо внимание ".  Това предупреди от ефира на БНР д-р Борис Асьов от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към..

публикувано на 27.05.24 в 09:28

Украйна във фокуса на Парламентарната асамблея на НАТО в София

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристига в София за последния ден от пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. Два дни 400 парламентаристи от 32 държави членки на НАТО и от 25 страни партньори и парламентарни организации обсъждаха позиции, които ще бъдат представени за одобрение и на срещата на върха във Вашингтон пред..

публикувано на 27.05.24 в 08:11