Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остър недостиг на медици в общественото здравеопазване в Италия

В Университетската болница Policlinico, Катания, Италия, архив.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Общественото здравеопазване в Италия е в затруднено положение - не достига медицински персонал.

В  материал под надслов "Лекарите бягат от болниците" ежедневникът "Република" представя този проблем за общественото здравеопазване на Апенините.

Изданието посочва данни на синдикатите на лекарите, които напускат или не избират общественото здравеопазване - заради ниски заплати, нечовешки условия на работа и несигурност.

През миналата година са го напуснали 4000 души, през тази вече са към 5000. Италианските медици предпочитат частното здравеопазване или чужбина, или предварително пенсиониране.

Изтъква се като организационна грешка, натрупана в годините,  че няма равновесие между излезлите в пенсия и новоприетите лекари. В болниците не достигат 15000, като най-голям е недостигът на персонал в отделенията на "Бърза помощ".

Семейните лекари също намаляват, което доведе до обслужване само на един от тях на до 1800 пациенти.

За  планински махали и селца в област Лигурия например няма желаещи и за визити, а нуждаещите се ползват специален телефонен номер.

От синдиката на медиците смятат, че увеличението на заплатите, обещано от правителството, едва ли ще подобри положението, тъй като трудно ще компенсира голямото натоварване и интензивния темп на работа. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министърът на земеделието д-р Георги Тахов (на снимката) е уверил, че земеделските стопани ще получат цялата предвидена държавна помощ от 325 млн. лева

Земеделските производители остават в протестна готовност, чакат среща с министър Петкова

Заради забавените плащания по втория транш от т.нар. украинска помощ, земеделските производители запазват готовността си за протести. Правителството отпусна 200 млн. лв. от договорените средства, но остават още 125 млн. лв., за които има към момента само уверение от министъра на земеделието и храните Георги Тахов, че ще бъдат изплатени до края на..

публикувано на 07.10.24 в 20:34

Възпоменатална церемония в софийската синагога за годишнината от нападението на "Хамас" срещу Израел

С възпоменателна церемония в централната софийска синагога и призиви за мир беше отбелязана първата годинина от терористичната атака на палестинската групировка "Хамас" в Южен Израел. Инициативата е на организацията на евреите в България "Шалом" и посолството на Израел. Председателката на Народното събрание Рая Назарян, служебни министри,..

обновено на 07.10.24 в 20:28
Снимката е илюстративна.

Огнище на шарка по овцете е било открито в района на Серес в Гърция

Огнище на шарка по овцете е било открито в района на Серес, съобщават гръцките медии. Според Дирекцията по ветеринарна медицина в граничещата с България област Централна Македония заразата е потвърдена в община Емануил Папас. Изолирани са две зони - в радиус от 3 и от 10 километра от фермата, в която е установена заразата, както и допълнителна..

публикувано на 07.10.24 в 19:50
Държавен фонд

ДФ "Земеделие" утвърди близо 2 млн. лв. за компенсиране на щети от пожари

Управителният съвет на Държавния фонд "Земеделие" е утвърдил финансов ресурс в размер на 1 милион и 922 000 лева по помоща de minimis за компенсиране на щети, които са понесли 184-ма земеделски стопани от пожарите през лятото. Помощта е за частична компенсация за близо 3400 засегнати от огъня площи с трайни насаждения и полски култури, за над 850 пчелни..

публикувано на 07.10.24 в 19:48

Русия и Украйна си размениха удари с ракети и дронове

На днешния 7 октомври ракетни и дронови удари си размениха и Русия и Украйна - с различна успеваемост. На 72-ия рожден ден на Владимир Путин във Воронеж беше осъден 72-годишен американец, защото се сражавал като наемник на украинска страна. А руските държавни телевизия и радио бяха подложени на хакерска атака, за която неофициално отговорност пое Киев...

публикувано на 07.10.24 в 19:36
Военнослужещ от израелската армия.

"Хизбула" обяви, че продължава с ударите по въздуха срещу израелския град Хайфа

Ливанската групировка "Хизбула" обяви втори за деня ракетен залп срещу израелския град Хайфа - на по-малко от 20 километра от ливанско-израелската граница. Информация за поражения и жертви засега няма. Израел не съобщава нищо за "големия", както твърди "Хизбула", залп. Информацията на израелската армия към момента е, че са неутрализирани 120 ракети..

публикувано на 07.10.24 в 19:27

Проверка на служебния премиер и министри: По оградата на границата няма компрометирани участъци

Няма компрометирани участъци на оградата по границата ни с Турция. Това е установила проверка на служебния премиер Димитър Главчев, служебните министри на вътрешните работи Атанас Илков и на отбраната Атанас Запрянов, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и директора на "Гранична полиция" главен комисар Антон Златанов.  Служебният премиер..

публикувано на 07.10.24 в 19:19