Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Очевидно има търкания в правителството"

Георги Кадиев: В енергетиката вървят процеси на преструктуриране и "Лукойл" е най-голямата хапка

"Зад всичко прозира идеята да се намали цената на рафинерията"

| Интервю
Георги Кадиев
Снимка: Борислава Борисова

Финасистът Георги Кадиев не очаква сумите, които правителството иска от "Лукойл", да влязат в хазната. 

"Първо са тези 500 милиона корпоративен данък, които според изявленията на господин Пеевски, "Лукойл“ трябва да внесе до седмица. След като изтегли една коригираща декларация, с която се пренася загуба от 500 милиона лева от предни години в тази. Дори да се откажат от това пренасяне, те за тази година вече са платили данък, който е в размер на 18 милиона лева. Няма да влезе нито един лев по тази линия. Дори и всичко да беше наред, те просто щяха да увеличат данъчната основа с 500 милиона лева и дължимият данък щеше да е 50 милиона – 10%. 

За прословутия милиард, който трябва да влезе във Фонда за енергийна сигурност, заради разликата в цената на руския петрол, сега разбираме от министъра на икономиката, че законът не е влязъл в сила. Дори и да влезе, той няма да има действие назад". 

Очевидно има търкания в правителството, отбеляза Кадиев.

"Започват да се надцакват, а "Лукойл" е топката, с която се замерятНай-вероятно зад всичко това прозира идеята да се намали цената на рафинерията. С дерогация тя струва повече, отколкото без дерогация. Има логика да я продадат. Въпросът е в цената". 

В енергетиката вървят процеси на преструктуриране и "Лукойл" е най-голямата хапка , посочи финансистът.    

"Лукойл - Нефтохим" е около 20% от икономиката на държавата. Ако той мине в други ръце, има тектонично разместване в енергетиката. По ПВУ се разпределят 1 милиард и 70 милиона лева за батерии. Те очевидно трябва да отидат в определени фирми, които трябваше да отговарят на много нелогични изисквания".

Първо трябва да следим дали ще влязат някакви пари в бюджета, обясни Георги Кадиев. 

"Да видим дали ще оттеглят дерогацията, ако това не стане, което автоматично означава увеличение на цените на горивата в България и риск да няма достатъчно. В един момент може да се окаже не само, че са станали 4 лева, но няма и откъде да си ги купи човек".

Цялото интервю на Людмила Железова с Георги Кадиев може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жълт код за силни валежи в 7 области

Жълт предупредителен код за силни валежи е обявен за седем области -  Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас. Очакват се гръмотевични бури и градушки, предупредиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Въздушната маса ще е неустойчива. Още преди обяд в Северна и Западна България, а след обяд и в..

публикувано на 29.05.24 в 07:12

Зеленски предупреди, че е важно светът да не се умори от войната в Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че е много важно международната общност да не се умори от войната в Украйна. Белият дом увери, че администрацията на САЩ не се стреми към ескалация на конфликта в Украйна под каквато и да е форма. Същевременно руските удари срещу украински градове продължават, съобщава се за загинали и ранени хора...

публикувано на 29.05.24 в 07:06
Университетска спешна болница

КНСБ не е съгласна заплатите в здравеопазването да останат същите за една година

От КНСБ не са съгласни с идеята на здравното министерство - размерът на основните заплати на лекари, сестри и санитари да бъде запазен за още една година.  От синдиката настояват това запазване да действа няколко месеца, до подписването на нов колективен трудов договор.  Съгласие за такъв все още не е постигнато, а работодателските..

публикувано на 29.05.24 в 06:55

В Плевен ще реализират 4 мащабни проекта, сред тях - приют за бездомни животни и спортна зала

От години плевенчани очакват изграждането на приют за бездомни животни и на многофункционалната спортна зала. Сега започва реализацията на четири мащабни проекта , сред които са приютът и залата. Има осигурено финансиране. Областният управител на Плевен Николай Абрашев и кметът д-р Валентин Христов подписаха договор, с който се..

публикувано на 29.05.24 в 06:50

Планова техническа профилактика на предавател

На 29 май ще бъде извършена планова техническа  профилактика от 9 до 17 часа на предавателя на ултракъси вълни ГАБРОВО 4  на честота 103.2 MHz, излъчващ програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg и на 100.9 MHz.

публикувано на 29.05.24 в 06:00

ЕК и Кипър започват диалог за справяне със сушата на острова

Европейската комисия и Кипър започват диалог за намиране на подходящи мерки за справяне с проблема с продължаващата суша на острова, съобщи правителствената пресслужба след завършилия във вторник в Брюксел Съвет на земеделските министри от Евросъюза. Най-голямата организация на фермерите в Кипър заяви, че щетите, причинени от недостига на вода, не могат..

публикувано на 29.05.24 в 04:31

Промяна в организацията на движението при 16-и км на АМ "Струма" в посока София заради ремонти

От 8.00 ч. на 29 май, се променя организацията на движението при 16-и км на АМ "Струма" в посока София за всички автомобили. Заради ремонтни дейности по авариралата на 28 април подпорна стена се ограничава движението в дясната активна лента, като трафикът ще преминава по лявата активна лента и изпреварващата лента. Скоростта на движение се намалява..

публикувано на 28.05.24 в 21:48