Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждат ветото на президента върху промените в Закона за енергетиката

Снимка: БГНЕС

За днес е насрочено извънредно заседание на парламентарната Комисия по енергетика, която трябва да обсъди ветото на президента върху промените в Закона за енергетиката, приет на 5 октомври тази година.

От ГЕРБ настояха и за извънредно заседание на парламента в петък, което доведе до скандал в управляващата коалиция.

Президентът Румен Радев наложи вето върху последните промени в закона за енергетиката, които предвиждат либерализация на пазара на електрическа енергия за битовите потребители. Според президента приетият закон се е отдалечил от целите на социалната държава, а неговото приемане не е придружено с пълнoценна oценка на въздействието, както и не са направени необходимите модели и прогнози. Скандал в управляващата коалиция обаче породи насочването на извънредното заседание в петък. Oт ПП-ДБ  се обявиха против заседанието, защото е възможно да се използва за предизборна трибуна.

"Няма никаква пречка това нещо да се случи първият ден след втория тур", каза Атанас Атанасов. 

"След втория тур да поработим по тези важни въпроси. Ние трябва да съберем данъците от "Лукойл", трябва да се опитаме да върнем парите обратно при хората, но това трябва да се направи не на коляно не за един ден", посочи Кирил Петков.

Отговор на тези аргументи даде и депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

"От това заседание ще си проличи кои парламентарни групи са на хранилката. Тези, които не дойдат да защитят интереса на българските граждани, които трябва да започнат да получават по 73 стотинки от следващия вторник. Очевидно не мислят за хората мислят за интереса на една частна компания", коментира той.

В спора се включи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Трябва да им кажа, че ако те не дойдат ветото на президента ще го отложим за друг ден. А какъв е този страх за "Лукойл"? Каква е тази подкрепа, неистова? Включително са готови да се скараме", заяви той.

Ако се проведе пленарно заседание в петък ще се внесе и допълнителна точка, която има за цел да се отнеме монопола на "Лукойл Нефтохим" върху складовете за горива и той да бъде прехвърлен върху държавния резерв без "Продължаване промяната" и "Демократична България", защото не може да бъде преодоляно, тъй като са нужни 121 гласа, а ГЕРБ–СДС и ДПС събират 105 гласа. 

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев

Не са водени разговори за служебен вътрешен министър с главния секретар на МВР

Главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев и директорът на бургаската полиция Емил Павлов заявиха, че с тях не са водени разговори за бъдещ служебен министър на вътрешните работи. И двамата са категорични, че не биха приели поста. "Моят избор е да бъда полицай",  каза директорът на Бургаската полиция старши комисар Емил Павлов: "С мен..

публикувано на 25.08.24 в 12:39

Месеци наред безводие - жители на Павелско блокираха пътя Смолян - Пловдив

Жителите са на село Павелско, които страдат от безводието вече месеци наред. Проблемът е от години. Те са на централния път Смолян-Пловдив и са на разклона за село Павелско. "Първо, искам да поднеса моите извинения към потърпевшите от нашия протест. Протестът е организиран от Инициативния комитет на село Павелско, на който съм председател..

публикувано на 25.08.24 в 12:32

Жители на Кочериново на втори протест заради безводието за седмица

Десетки жители на Община Кочериново излязоха на втори за тази седмица протест заради безводието. Те блокираха единствения път за Рилския манастир при разклона за село Стоб. Движението в двете посоки беше пускано на всеки 5-10 минути и регулирано от полицията, но някои от пътуващите влязоха в остро пререкание с част от блокиралите пътя...

публикувано на 25.08.24 в 12:08

Близо 40 родителски организации подкрепят промените в Закона за предучилищно и училищно образование

Близо 40 родителски организации от цялата страна подкрепят промените в Закона за предучилищно и училищно образование, които бяха приети  с голямо мнозинство в Народното събрание. Промените забраняват пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата и детските градини. Родителските организации се позовават на Конституцията на..

публикувано на 25.08.24 в 11:30
Въоръжените сили на Украйна предприеха офанзива в руската Курска област на 6 август 2024

WSJ: Сухопътната операция на Украйна Курска област е осъществена без знанието на САЩ

Сухопътната операция на украинската армия в руската Курска област е осъществена  без знанието на Съединените щати, които  до момента избягват да обсъждат въпроса. Това пише Wall Street Journal, позовавайки се на високопоставени източници. Според американския вестник, с настъпателните действия при Курск Володимир Зеленски е направил рискован..

публикувано на 25.08.24 в 11:26

Властите в Атина с призив към жителите: Ползвайте по-малко вода

Заради сухото време в Гърция, властите призоваха жителите на Атина да ползват по-малко вода. Сушата засили проблема с недостига на вода в Гърция. В Атина включиха извънредни резерви за захранване на столицата с вода и приканват населението да ограничи потреблението, съобщиха днес от компанията по водоснабдяване. Вече 14 области в страната са..

публикувано на 25.08.24 в 11:18

По-драстичен режим на водата – единствено краткосрочно решение за бедстващите свищовски села

Единственото възможно краткосрочно решение за бедстващите без вода свищовски села е въвеждането на още по-драстичен режим на водоподаване , заяви пред протестиращите от село Хаджидимитрoво заместник-управителят на водоснабдителното дружество Росен Трифонов. Хората, обаче са убедени, че това няма да реши проблема. Заедно с жителите на Горна..

публикувано на 25.08.24 в 11:06