Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Установени случаи на Covid–19 сред норки у нас

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 20 октомври 98 норки от общо 70 000 у нас са били позитивни за Covid–19. БАБХ е сигнализирала Световната организация за здраве на животните за установените случаи на заболяването, но не е съобщила това на широката общественост.

Това обясни пред БНР Стефан Димитров от гражданската организация "Невидимите животни".

От 2020 г. БАБХ има програма за контрол и превенция за Covid–19 сред норките, припомни той. 

Норките са сред малкото животни, способни както да се заразяват от хората, така и обратно – да заразяват хора, посочи Димитров.

Норки постоянно бягат от голямата ферма до старозагорското село Маджерито и са огромен проблем за местните хора, отбеляза активистът.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Румъния се очаква около 40% избирателна активност

В Румъния има изразена тенденция да се пропагандира връзката между ЕС и младите хора. Това каза в интервю за БНР журналистът Владимир Митев от Румънската редакция на Радио България. Около 1 милион млади гласоподаватели придобиват право да гласуват за първи път на сегашния евровот, уточни той. Би трябвало да има поне 40%..

публикувано на 09.06.24 в 14:07

8,3 на сто от избирателите в област Перник са гласували за Народно събрание към 11 ч.

8,3% от избирателите в област Перник са гласували за Народно събрание към 11 часа днес. Избирателната активност е с 1% по-ниска в сравнение с предсрочните парламентарни избори през април миналат година. За Европейски парламент са гласували 7,8% от гласоподавателите, като активността е сходна с предходните европейски избори. До обяд днес не са..

публикувано на 09.06.24 в 13:58

В Плевен избиратели срещат трудности да гласуват с машина и за НС, и за ЕП

В спокойна обстановка е започнал изборният ден в област Плевен. Две хиляди са избирателите, които могат да гласуват само за Народно събрание. Причината е, че нямат уседналост от три месеца, което се изисква при вота за Европейски парламент. От Районната избирателна комисия  са извършили п роверка в Кнежа. Секретарят Николай Яков каква е..

публикувано на 09.06.24 в 13:42
Руски тестови изтребители от 5-о поколение Т-50, чието ново название е Су-57, в полет на авиоизложението „МАКС 2017“ край Москва през юли 2017 г.

Украйна твърди, че е поразила Су-57 на летище в Южна Русия

Украйна съобщи, че е поразила изтребител Су-57, паркиран на летище в Южна Русия. Това е първата атака на Киев срещу най-новото поколение стелт самолети на Москва, предаде АФП. Украинските сили удариха за първи път руски изтребител от най-ново поколение "Сухой" - Су-57 във въздушна база в Русия, съобщи в неделя киевската разузнавателна агенция..

публикувано на 09.06.24 в 13:40

12,65% е активността в област Монтана към 11 часа

14 810 избиратели са гласували в област Монтана за Народно събрание. Това представлява избирателна активност от 12,65% към 11 часа. Около 1,5% по-малко са дали своя вот за Европейски парламент. Най-активни в първите часове на деня са живеещите в общините Георги Дамяново и Чипровци – над 20%. Причината е, че там броят на избирателите е..

публикувано на 09.06.24 в 13:39

Галъп: Избирателната активност към 13 часа е около 16%

Към 13 часа  избирателната активност  и за парламентарните, и за европейските избори е около 16 процента. Това съобщи пред БНР Светлин Тачев, социолог от "Галъп интернешънъл болкан". " Започва да забавя ход. В началото на деня вървеше почти равностойно на предишните избори. За парламентарни започва да изостава спрямо втори април..

публикувано на 09.06.24 в 13:39

Жалба за неправомерно участие в изборния процес в Смолян

В Районната избирателна комисия в Смолян е постъпила жалба от коалиция, в която се твърди, че има неправомерно участие в изборния процес на служители на държавната и общинската власт.  Предстои РИК да се произнесе по нея. В община Доспат всички кметове на населени места са пълномощници на партия, като организатори на изборите не могат да бъдат там,..

публикувано на 09.06.24 в 13:31