Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За войната в Близкия Изток на живо:

Коби Варон: Помагаме на журналистите не само с актуална, но и с пресята от фалшиви новини информация

"По-опасно е от всеки друг път да си на мястото на събитието"

2
Коби Варон
Снимка: Личен архив

Войната в Близкия Изток е водеща тема за медиите през последните 20 дни.  Единствено БНР има акредитирани кореспонденти в района. Какво е да отразяваш на живо война

Еднакво трудно да се пише по тема, за която липсва информация или специалисти, които да я коментират. Или, ако се давиш в огромни и противоречиви новини, разкази на очевидци, клипове, снимки. „Заливат“ ни от всички тукашни медии, но ние като Тома Неверни искаме да се уверим с очите си, да проверим многократно информацията. Ясно ни е, че тази война по-различна. Имаме опит с отразяване сражения и атентати, но изведнъж се почувствахме безпомощни. Благодарни сме на тези, с които сме работили и до войната, които бързо преустроиха дейността си на военен лад. За съжаление много говорители на важни ведомства сухо ни казват „ Напишете ни, кои сте и как можем да ви помогнем“ . Чакаме да ни отговорят. Май няма да го дочакаме. Затова сме благодарни на Коби Варон, заместник генерален директор в една от водещите фирми за комуникации и стратегии в Израел, разказва Искра Декало, кореспондент на БНР в Израел. Разказва и Коби Варон, който е с български корени:


"Преди войната консултирахме 170 фирми в работата им с медиите. Сега ни се наложи да помогнем на журналистите, не само с актуална, но и с пресята от фалшиви новини, информация. Имаме и телефони на специалисти от различни области, които могат да анализират факти от различен ъгъл. Особено в началото на войната , това беше важна помощ не само за чуждестранните, но и за местните журналисти.

Лично бях с първата група, която отразява как нашите медици оказват помощ на бежанците от Украйна на границата с Полша. Тогава почувствах какво е да си във вакуум, в непозната страна. За това се погрижих за тукашните журналисти- чуждестранни и местни, да преодолеят шока. Каквато и да е била специализацията им пред 7.10.23 г. - те вече са военни кореспонденти.

Опустошени сгради в град Газа, 10 октомври 2023 г.

Всичко е толкова динамично, че е трудно да се осмисли видяното. Все по рядко виждаме журналист да тръгне самостоятелно да събира целия материал. По-опасно е от всеки друг път да си на мястото на събитието. Журналистите се приближават максимално до мястото, от където могат да  видят повече и предават между сирените. Не само политици от цял свят посещават Израел, а и много специални кореспонденти. За тях това е непозната страна, с непознат начин на водене война и непознати начини да се отразява тази война. Посрещаме ги и им помагаме да преодолеят , първоначалното си объркване. Усещането е, че е трудно да се обхванат всички аспекти на случващото се. Ролята ни е да смъкнем от плещите на репортерите, паниката, че докато готвят материала си, са пропуснали други по-важни събития, които ежеминутно се случват. Всички се сражаваме на информационния фронт. Моят съвет е: не се борете със социалните мрежи за най-бързо подадена информация. По - важното е да се намерят подходящи събеседници за специфичната ви аудитория, които да осветлят събитията в дълбочина., разаказа за "Рано в неделя" Коби Варон.

Израелски бойци на позиция в южната част на страната, 10 октомври 2023 г.

И още:

"След нас възникнаха още организации, приели моя опит. Вече помагаме на колегите за намиране на събеседници не само на информационни материали , а и за проблемни. Тази война може да се наблюдава по мрежата в „реално време“, но заедно с това при нея проличават много недостатъци в бюрократичната система, в разпределянето на бюджетите и др.

 Противниковата страна също бомбардира социалните мрежи с истински или с фалшиви клипове. Всяка от двете страни има интерес тази информация да стигне до целия свят. Но тук е мястото на специалистите в отделните области, да помогнат на журналистите да отсеят случайното от закономерното, да покажат опасността войната да стане от локална в световна и да настрояват общественото мнение да не го допуска. 

Важен пример е как в една малка, миролюбива страна като България, хората са се преборили с масираната антисемитска пропаганда по време на Втората световна война. Моят дядо, Жак Варон, заедно със своите родители, е бил в двора на училището в Пловдив, готов за отвеждане във фашистките концлагери. Но митрополит Кирил не е позволил това да се случи. Един народ може да е герой, не само с оръжие в ръка. Да кажеш на всеослушание " Моят съсед, моят съученик, моят продавач са евреи и не са тези демони, които ги описват". Дядо ми пристига сравнително голям, на 26 години ,в Израел. И ми е оставил завещание, "обичай и уважавай този народ!" И тогава, както и сега, се водили медийни битки. Опитвали са се да припишат на евреите вината за случващото се в тежки, за световната икономика, времена. Радвам се, че тогава здравият разум надделява.  Надявам се, че и сега той е присъщ на българите. Че разбират, например, че не е някакъв жест на хуманност от страна на Хамас, да освободи 85- годишна жена от отвличане. Тя по принцип, не би трябвало да е заложница. А също и 9- месечното бебе, което е още в тунелите на Хамас", това сподели още за "Хоризонт" Коби Варон.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама арестувани при операция срещу наркоразпространението в София

Двама души са арестувани при операция на полицията в София. Акцията е насочена срещу разпространението на наркотици. Тя е проведена от екипи на Столичната дирекция на вътрешните работи в квартал "Христо Смирненски". По непотвърдена информация при операцията са задържани двама души мъж и жена, които са живеели на семейни начала. Източници..

публикувано на 02.10.24 в 11:08

По-евтини пътни такси по магистрали в Гърция

От този месец се намаляват пътните такси по две от основните магистрали, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. С до 3 евро пада цената на таксите по магистралата, пресичаща Централна Гърция. Например за отсечката Малиакос - Клейди настоящата цена от 16,5 евро намалява до 13,7 евро. От 6 октомври с 2,5 евро намалява и цената за пътуване..

публикувано на 02.10.24 в 11:00

Първа копка на втория надлез над Бакърена фабрика

Столичната община започва изграждане на втори надлез над Бакърена фабрика.  Той е важен за облекчаване на трафика и транспортна свързаност на районите Връбница, Надежда и Люлин, подчерта кметът Васил Терзиев

публикувано на 02.10.24 в 10:54
Снимката е илюстративна, архив.

Пожар изпепели сградата на старото училище в санданското село Враня

Пожар изпепели сградата на старото училище в санданското село Враня и няколко плевни. Най-вероятно огънят е тръгнал от запалени треви и храсти, но заради вятъра бързо се е пренесъл към овощни градини и близките сгради.  Пожарни екипи от Сандански и Петрич, както и десетки доброволци са успели да овладеят пожара късно снощи. Огънят е пламнал в..

публикувано на 02.10.24 в 10:37

ЕС призова за незабавно прекратяване на огъня между "Хизбула" и Израел

ЕС отново призова за незабавно прекратяване на огъня между "Хизбула" и Израел, заяви върховният представител за външната политика Жозеп Борел. Изстрелването на ракети и снаряди от "Хизбула", започнало на 8 октомври 2023 г., трябва да бъде прекратено, а суверенитетът и на Ливан, и на Израел трябва да бъде гарантиран, пише той в социалната мрежа Х...

публикувано на 02.10.24 в 10:17
Момчил Драганов

Момчил Драганов за предстоящите кино ленти

Вълнуващо кинолято изпратихме, зрителите сякаш вече окончателно се завърнаха към големия киносалон, готови да се потопят в магията на седмото изкуство.  Много филми пробудиха дискусии по различни теми, завърнаха се известни лица в киното, родиха се нови звезди.  За всичко, което се случи и онова, което предстои разказва киножурналистът..

публикувано на 02.10.24 в 10:16

Шарка по овцете е установена във ферма в Серес

Здравните власти регистрираха шарка по овцете в Серес, Северна Гърция. Наложени са строги мерки по контрол на заболяването. Затварят всички ферми за месец и проверяват животните в тях, съобщиха от здравната служба в Серес. Забранено е също да се извеждат на паша животните в района. Шарката по овцете е остра и тежко протичаща болест,..

публикувано на 02.10.24 в 10:06