Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК реши на предстоящите избори за местна власт да се гласува само с хартиени бюлетини

Машинното гласуване е отменено

Снимка: БГНЕС

ЦИК отмени машинното гласуване и на двата тура на изборите за местна власт.

В неделя, 29-и октомври, както и на втория тур на местните избори на 5-и ноември да се гласува само с хартиени бюлетини.

Това предложение одобри Централната избирателна комисия, въпреки че заместник-председателят Цветозар Томов поиска да се даде два часа срок на министъра на електронното управление да отговори дали ще има удостоверяване на изборните устройства.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова нарече решението на Комисията много трудно, но по думите ѝ е "важно доверието, което днес е било компрометирано, за което ЦИК няма никакво отношение по повод създадената "срамна ситуация".

В мотивите за решението, с което се отменя машинния вот тази неделя и следващата на балотажа, е записано, че е получена информация от ДАНС и от министъра на електронното управление в лична среща с него по-рано днес, а по-късно през деня от него е получено писмо относно удостоверяването на устройствата. Самото писмо на министъра гласи, че към настоящия момент няма решение за удостоверяване на машините. Това обаче е условие по Изборния кодекс, за да се гласува с машините.

Заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов обоснова мотивите на решението на местните избори да се гласува само с хартиени бюлетини:

"С оглед невъзможността за обезпечаване на избирателните секции с устройство за машинно гласуване, удостоверени по реда на чл.213, ал. 3 от Изборния кодекс и на основание чл. 57, ал. 1 от Изборния кодекс, предлагам Централната избирателна комисия да вземе следното решение: На изборите за общински съветници и за кметове на 29-и октомври 2023 г., както и на евентуален втори тур на изборите за кметове на 05-и ноември 2023 г., гласуването във всички избирателни секции да се произведе само със хартиени бюлетини".

ЦИК одобри с 12 глас "ЗА" в неделя да се гласува само с хартиени бюлетини, както и на балотажа на 5-и ноември следващата седмица.

Цветозар Томов използва отрицателен вот при гласуването. Той и Любомир Георгиев, който представлява същата политическа формация като Томов, гласуваха против, защото няма писмен доклад от Министерство на електронното управление за удостоверяването на машините.

Според Цветозар Томов проблемът не е толкова липсата на доклада, а че днес ЦИК е подчинила на волята си на различни политически формации:

"Проблемът не е дали ще отменим или няма да отменим машинното гласуване. Проблемът е в това, че в цялата тази днешна история ЦИК не се оказа арбитър на предизборния процес, а институция, която подчинява своите решения на волята на различни политически фактори. Това е нещо, което не мога да приема. Можехме да вземем решение само по отношение на първия тур на изборите и да изчакаме няколко дни, преди да вземем решение за втория тур".

От своя страна председателят на ЦИК Камелия Нейкова коментира, че Комисията е била поставена в тази ситуация в резултат на действия на други органи, но не ги назова. Тя отхвърли отправеното обвинение, че не е запознала членовете на ЦИК с доклада на ДАНС и заключи:

"За мен това беше едно много трудно решение, защото винаги съм подкрепяла машинното гласуване като начин на гласуване. Но смятам, че най-важно е да има доверие в изборния процес и всяко едно действие, независимо на кого, което формира недоверие и отблъсква избирателите от гласуване, трябва да бъде препятствано и именно с това решение ЦИК мисля, че успя да минимизира рисковете, пред които стоят избирателите да не отидат да гласуват. Надявам се за в бъдеще при следващи избори по никакъв начин ЦИК да не е изправена да взема решения в такава трудна ситуация".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пастор Даниел Хъл в съда в Сливен

Делото срещу пастора Даниел Хъл отново не тръгна

За пореден път не бе даден ход на делото срещу британския пастор Даниел Хъл, обвинен в педофилия и блудствени действия с 14 деца от кв. „Надежда“ в Сливен. Причината за това стана нов отвод на съдебния състав на Районния съд. Преди заседанието съда ограничи работата на медиите, като не позволи доближаването до вратата на съдебната зала,..

публикувано на 11.06.24 в 19:10

Събират средства за възстановяване на 120-годишна църква в берковското с. Мездрея

В берковското село Мездрея искат да възстановяват църква на над 120 години. Местните жители вече са събрали 10 000 лева Църквата "Света Троица" в Мездрея е построена през 1902 година и оттогава не е реконструирана. Преди време жителите на берковското село направили освежителен ремонт. Покривът обаче протекъл и вече 15 години е затворена, разказа..

публикувано на 11.06.24 в 19:05
Служебният министър-председател Димитър Главчев

Главчев: България ще подпомогне Украйна с износ на ток и на оборудване за енергодружествата ѝ

България ще подпомогне Украйна с износ на ток и на оборудване за енергодружествата ѝ, заяви служебният премиер Димитър Главчев, който представлява страната ни на конференцията в Берлин. Български фирми могат да помогнат и за възстановяване на жилищния фонд и пътищата в страната. Още две села в Източна Украйна са паднали в руски ръце, заявиха днес..

публикувано на 11.06.24 в 18:53
Хънтър Байдън напуска федералния съд  в Уилмингтън, Делауеър, 11 юни 2024 г.

Хънтър Байдън е признат за виновен по 3 обвинения за незаконно притежание на огнестрелно оръжие

Синът на американския президент Джо Байдън - Хънтър Байдън, беше признат за виновен от съдебни заседатели в Уилмингтън, щата Делауер, по всички три обвинения срещу него за незаконно притежание на огнестрелно оръжие.  Според прокурорите п рез 2018 година Хънтър Байдън е прикрил от властите, че употребява наркотици, за да закупи револвер. Това е..

публикувано на 11.06.24 в 18:51

Кметът на Берковица: Преминаването на тирове през Петрохан не е добро решение

Кметът на община Берковица Радослав Найденов е категоричен, че пускането на тежкотоварни автомобили през Петрохан не е добро решение. Очаква се от понеделник тировете за София да минават през прохода.  На среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството кметове и превозвачи обсъдиха вариантите на обходни пътища във връзка с..

публикувано на 11.06.24 в 18:47
Румяна Угърчинска

Румяна Угърчинска: Макрон нямаше друг избор, защото не може да игнорира резултатите от изборите

Макрон нямаше друг избор , защото не може да игнорира това, че е почти двойна разликата в резултатите на неговата партия и на партията на Льо Пен. Това каза пред БНР журналистката Румяна Угърчинска, която живее и работи във Франция, в коментар на решението на  Еманюел Макрон да разпусне Националното събрание на Франция и да насрочи..

публикувано на 11.06.24 в 18:39
Лидерът на

Нов политически трус във Франция, партия "Републиканците" е пред разделение

Лидерът на френската консервативна партия "Републиканците" Ерик Сиоти се обяви за предизборен съюз с крайнодесния "Национален сбор", който спечели най-много гласове в изборите за Европарламент преди дни. Франция пое към предсрочни парламентарни избори, Жордан Бардела е кандидат за премиер Румяна Угърчинска: Макрон нямаше друг избор, защото не..

публикувано на 11.06.24 в 18:24