Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хамас" е много повече от организация, тя е идеал. Израел няма как да промени съзнанието на палестинците"

Майкъл Милщайн: Не бива да пренебрегваме палестинския въпрос. Би трябвало да работим за отделни държави

Повторна окупация на Газа ще струва много на Израел, смята полковникът от резерва

| Интервю
Майкъл Милщайн
Снимка: Личен архив

Командването на израелската армия увеличава значително мащаба на действията на сухопътните сили в ивицата Газа, а също и на въздушните удари. И за палестинците, и за Израел предстоят кървави седмици. Още преди снощната ескалация премиерът Бенямин Нетаняху и израелската армия бяха вече под силен натиск към два противоположни по посока и равни по сила императива. От една страна източникът на терор "Хамас" трябва да бъде ако не премахнат, то поне съсипан, а от друга - животът на близо 230 заложници в ивицата Газа - да бъде спасен.

Заради заложниците, сред които има и американски граждани, Съединените щати останаха единственият съюзник на Израел, който настоява за забавяне, а не за отказ от пълномащабно нахлуване в Газа. Нетаняху обаче знае, че времето не е на негова страна - опитът показва, че в такива случаи непреклонната подкрепа на Вашингтон сравнително бързо омеква.

През 1973 година Октомврийската война, започнала на свещения за евреите Ден на изкуплението - Йом Кипур, е прекратена, когато израелците вече имат инициативата срещу египетската армия в Синай с прекратяване на огъня, наложено от Хенри Кисинджър. През 2006-а отново Вашингтон предизвиква край на израелската операция в Ливан преди тя да е постигнала набелязаните цели. Нетаняху притеснява съюзниците на Израел с това, че не дава с нищо да се разбере, че има ясен план какво ще се случи с Газа, ако и след като елиминира "Хамас", и дали и как Израел ще търси траен мир с палестинците.

Темата коментира пред БНР Майкъл Милщайн - полковник от резерва, оглавявал отдела за палестинските въпроси във военното разузнаване АМАН, сега анализатор в Центъра за близкоизточни и африкански изследвания "Моше Даян" към университета на Тел Авив.

Доктор Милщайн, в състояние ли е наистина Израел да унищожи "Хамас" - крайната цел на войната, както я формулира премиерът Нетаняху?

"Ще ви кажа честно, че тук, в Израел това за изкореняването на "Хамас" от Газа, или изтриването на "Хамас" от картата е по-скоро само лозунг - боен вик. И, разбира се, не е много реалистична цел. Според мен Израел трябва да се стреми да нанесе много тежко поражение на "Хамас", да елиминира лидерите й и да унищожи военната й инфраструктура. "Хамас" е много повече от организация. Тя е идеал. Израел няма как да промени съзнанието на палестинците. Затова би било реалистично да се стремим не да унищожим "Хамас", а да свалим режима й, да сринем основите му. Това е постижимо."

Ако предположим, че Израел успее да го постигне, какво би трябвало да си постави за цел да се случи след това с Газа?

"Това е основният въпрос от стратегическа гледна точка. Защото от военна е ясно, че се готви навлизане в Газа, сблъсък с "Хамас" там и унищожаване на военните й способности. Но след това ще се изправим пред четири възможни сценария и всички те са лоши. Първите два са даже много негативни. Единият от тях е повторна окупация на Газа и пряк контрол върху палестинското население там. Този сценарий обаче ще струва много на Израел - и военно, и икономическо отношение и в няколко други аспекти. Също толкова лошо би било израелската армия да навлезе в Газа, да съсипе "Хамас" и след това да бъде просто изтеглена. Резултатът ще е вакуум, който ще бъде запълнен от какви ли не - дори по-радикални от "Хамас" джихадистки организации. Местни или от други части на Близкия изток.

Останалите две алтернативи пък не изглеждат много осъществими. По-добри са от предишните, но около тях има твърде много въпросителни. Едната е да бъде убеден Абу Мазен - Палестинската автономна власт - да се завърне в Газа и да поеме управлението там. Палестинската власт обаче е много слаба. Тя едвам удържа контрола върху Западния бряг, пък камо ли да поеме и над 2 милиона души в Газа. Освен това май й липсва и мотивация в този момент.

Четвъртият сценарий, който мисля, че Израел би трябвало да приеме сериозно, е установяване на палестинска администрация, начело с местни кметове, кланови и племенни лидери и фигури от "Фатах" - с активна роля на Египет, Съединените щати и може би Саудитска Арабия. Този вариант, разбира се, не е идеален. Но не е чак толкова лош, колкото останалите."

Въпросът и тук е колко реалистично е това. Палестинците винаги са имали един изтъкнат лидер. Кой би могъл да бъде по-популярен от "Хамас" в Газа?

"В Газа определено има хора, които не подкрепят "Хамас". Да, тази групировка е доминиращата сила там в момента, но има и независими фигури, способни да бъдат лидери. Включително местни членове на "Фатах". Този сценарий не е много стабилен наистина и прогнозите не бива да са твърде амбициозни. Но наподобява случилото се в Ирак през 2003 година след свалянето на режима на Саддам Хюсеин - временно правителство, което с течение на времето да се утвърди и да стане стабилен елемент в палестинската общност. Определено обаче ще бъде трудно да се постигне това и ще отнеме време. Трябва да внимаваме да не излезем наивни."

Не е ли по-добра идеята, за която се застъпват доста изтъкнати фигури на Запад като бившия шеф на британското разузнаване (MI6) Джон Соуърс - за временна международна администрация в Газа, оглавявана от ООН например? Световната организация има вече такъв опит в Косово, Босна, Камбоджа, Намибия...

"Честно казано, не мисля, че това е сериозна идея. На първо място защото Израел има много лош опит с такива международни мисии. Например мисията в Ливан. Временните сили на ООН там имат почти нулев ефект върху "Хизбулла" - не могат да попречат с нищо на тази терористична организация. Освен това не смятам, че през 2023 година, когато вниманието на целия свят е ангажирано с войната в Украйна, ще има страни, които биха отделили войници, които да изпратят в Газа. Затова до каквото и решение да се стигне, то трябва да е с участието по-скоро на сериозните играчи в региона - разбира се, Израел, Египет, който има граница с ивицата Газа, Съединените щати и, както аз ги наричам, позитивните сили от Залива - Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия. В никакъв случай обаче Катар. Защото тази държава е твърде тясно свързана с "Хамас" и затова има много негативно влияние. Израел трябва да помисли как след войната да лиши Катар от роля на палестинската сцена."

Какви са шансовете на доминараната от "Фатах" Палестинска автономна власт да оцелее в този хаос? Рейтингът на Махмуд Абас - Абу Мазен - удря дъното. На практика вече 17 години той няма власт в Газа. А и финансовите им затруднения са тежки...

"Много е трудно да се отговори на този въпрос. Не знаем всъщност каква популярност има "Фатах" в ивицата Газа. Тази фракция е разцепена там на поддръжници на Абу Мазен и на конкурента му Мохамад Дахлан, който е в изгнание в Абу Даби. Най-благоприятният сценарий би бил враждуващите лагери във "Фатах" да се обединят и в деня, когато войната свърши, да се окажат способни да поемат контрола поне върху социалните въпроси и обществения ред в Газа. Както и, разбира се, да гарантират спирането на терора срещу Израел."

Кой палестинец би бил приемлив партньор на Израел в бъдещи преговори за трайно помирение?

"Отново труден въпрос. Една от най-важните поуки за нас, в Израел след 7 октомври е, че не бива да избягваме и да пренебрегваме палестинския въпрос. Както и да си въобразяваме, че може наистина да нормализираме отношенията си с арабския свят, да преговаряме дори със Саудитска Арабия, без да има сериозен диалог и с палестинците.

Към момента изглежда, че Абу Мазен е приемливият партньор. Той, разбира се, не е съюзник на Израел. Определено за нас той не е много позитивен фактор. Но в сравнение с "Хамас" например той е далеч по-добър вариант. Надявам се, че след войната срещу "Хамас" ще можем заедно с Палестинската автономна власт да стигнем до дълготраен мир."

Президентът на Съединените щати Джо Байдън отправи важно послание към израелското правителство тази седмица - че няма да може да се върне към статуквото преди 7 октомври и че ще трябва, с помощта на градивните международни фактори, да работи за осъществяването на идеята за "две държави за два народа". Осъществима ли е тази обезсмислена през последните години цел?

"Трудно е да се каже. Принципът сам по себе си все още е приложим. Но идеята, както беше формулирана през 1993 година, може би е неприложима вече. Първо защото реално има две отделни палестински общности - в Газа и на Западния бряг. А и на Западния бряг демографските и географските условия са доста променени. През 1993-а там имаше около 100 000 заселници. Днес те са половин милион. Затова мисля, че трябва да заменим "двете държави за двата народа" с две отделни държави. Според мен най-лошият сценарий - кошмарен за Израел - би бил сливането в едно на нашата държава със Западния бряг. Това би било ужасно.

Ако си дадем сметка, че след 7 октомври двете общности не можем да живеем заедно и че съвместното ни съществуване е възможно само като съседи, би трябвало да работим за отделни държави. Много е важно, според мен, да има граници между нас и палестинците."

Рано е може би да се мисли за това, но е важно - какви отстъпки би бил готов да направи Израел на палестинците в името на мира?

"В момента всички израелци са концентрирани върху битката срещу "Хамас", но съм сигурен, че когато войната свърши, обществото ни ще насочи вниманието си върху сериозните и дълбоки въпроси за бъдещето на Израел и палестинците. И ще осъзнае, че само контролирана икономическа помощ за палестинците няма да е достатъчна. Хората ще настояват за решения - стратегически и исторически."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гунди - легенда за любовта

В очакване на "Гунди - легенда за любовта"

"Звук  и картина се стовариха върху мен. Усетих такова присъствие, че сърцето ми щеше да спре" . Това сподели пред БНР Величка Маркова, съпруга на Георги Аспарухов – Гунди, по повод лентата за живота на футболната легенда, която ще излезе по кината на 18 октомври 2024 година. Маркова  е консултант на "Гунди - легенда за любовта". "Чела съм..

публикувано на 10.05.24 в 18:37
Емил Йотовски

Емил Йотовски: Ние сме малка пионка на геополитическата дъска, която разиграват чрез продажните ни елити

Ние сме малката пионка на геополитическата дъска, която разиграват чрез продажните ни политически елити. Това заяви пред БНР Емил Йотовски, журналист, сценарист, писател и лекар. Той представи най-новота си книга - "Технология на унищожението".  Премиерата й ще бъде в понеделник – 13 март, от 18.30 часа в  Гранд хотел София.  "Книгата..

публикувано на 10.05.24 в 14:03

Границата при Малко Търново изглежда толкова сива и грозна, сякаш влизаш в третия свят

Километричните опашки по границата ни с Турция на ГКПП "Малко Търново" след празниците разгневиха кмета на общината Илиян Янчев. В социалната мрежа той написа: "И понеже скоро стана въпрос колко годишна е тази битка за разширяването на ГКПП Малко Търново и говорихме за подкрепата на колегите кметове от Бургаска област - това да се превърне в..

публикувано на 10.05.24 в 10:01

Предупреждение: Таванът на търговската надценка за хляба е опасен прецедент

Всяка намеса на пазара, която регулира и фиксира цени и надценки, влияе както на предлагането, така и на търсенето. Целият пазар би могъл дългосрочно да се изкриви , когато интересите по веригата не са балансирани. Това заяви в интервю за БНР Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия, във връзка с приетия от..

публикувано на 10.05.24 в 08:58

Арх. инж. Стоян Тодоров: Застраховането "Професионална отговорност" у нас не работи

"Когато един чужденец дойде в България, първото нещо, с което той се сблъсква, е реалността, а именно безпорядъка, който цари в нашите населени места . Това е тема, която касае всеки – качеството на живот". Това коментира пред БНР арх. инж. Стоян Тодоров, председател на Алианса за висока строителна култура, който вчера проведе конференция за..

публикувано на 09.05.24 в 12:13

"За Земята": Агенцията по околна среда крие доклад за системата за мониторинг на въздуха

Изпълнителната агенция по околна среда отказва да предостави доклад за състоянието на системата за мониторинг на качеството на въздуха, поискан по реда на Закона за достъп до информация, алармират от екологичното сдружение "За Земята". Агенцията, заедно с МОСВ, не могат да финализират повече от година и половина въпросния анализ. От..

публикувано на 09.05.24 в 10:45
Сергей Бойко

Сергей Бойко: Хората в Русия, които подкрепят режима на Путин, не са толкова много

Хората в Русия, които подкрепят режима на Путин, не са толкова много. Това заяви в интервю за БНР руският опозиционер Сергей Бойко - бивш координатор на щаба на покойния опозиционер Алексей Навални в Сибир и бивш общински съветник в Новосибирск. Според него, режимът на Владимир Путин може да остане на власт още дълго време. "Не бих..

публикувано на 07.05.24 в 09:53