Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В нормална обстановка протича местният вот в община Перник

Снимка: Елена Тамакярска

В нормална обстановка протича местният вот в община Перник. 

Напрежение има само в кв. "Църква", където снощи протестираха заради липсата на вода. Протестите продължават и днес с блокада на входа на квартала. Не се очаква недоволството на жителите на този етап да попречи на изборния процес.

Между седем кандидати избират кмет днес перничани. 254 са кандидатите за общински съветници, а мандатите са само 37. В град Батановци и в 14 села се  избират и кметове на населени места. Като цяло се наблюдава по- висока активност.

Само в първия час в ръководената от нея секция бяха гласували над 20 избиратели. При предходните избори упражнилите правото си на вот не са били повече от петима.

141 са секциите в общината. В секциите с по- голям брой избиратели са осигурени допълнително паравани при евентуално струпване на повече хора.

27 процента избирателна активност е отчетена към 11 часа в най-малката община в Пернишко Ковачевци. Над 370 от близо 1400 избиратели вече са упражнили вота си в отворените в общината 10 секции .

Висок е процентът на гласувалите и в общините Земен, където бюлетини са пуснали 19 на сто от гласоподавателите. В община Брезник са гласували 18 процента, а в община Радомир - 17.5 процента. В Трън избирателната активност е 14 процента.

С най-бавни темпове засега върви вотът в най- голямата община Перник. Там до урните в първите четири часа на изборния ден са отишли  малко над 12 процента.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руската авиация бомбардира центъра на Харков

Руската авиация бомбардира центъра на украинския град Харков, предава "Ройтерс". Един местен жител е загинал, а други 8 са били ранени в резултат на попадение на управляема бомба. Сред ранените е и 8-месечно бебе. Причиненият от боеприпаса пожар е обхванал няколко сгради и автомобили. Руската армия настъпи към Харков в началото на май, но беше спряна на..

публикувано на 30.06.24 в 18:10

Президентът към патриарх Даниил: Този избор идва при изпитания и смут. Гледаме към Вас с надежда

Президентът Румен Радев отправи приветствие към новия патриарх по време на церемонията по интронизацията на новия български патриарх Даниил.   "Вярвам, че във вашата високоотговорна мисия и служение вие ще бъдете воден от любовта си към хората и към Бог. Пожелавам ви да отстоявате единството на православието, да въздигате авторитета и достойното място..

публикувано на 30.06.24 в 17:30
Вселенският патриарх Вартоломей

Вселенският патриарх Вартоломей: Вземаме лично участие във вашата радост, което открива нова епоха

" Повтаряме настойчиво , дори и с риск да бъдем сметнати за голословни, че отговорностите на Константинополската църква са установени от Светите Вселенски събори , което ще рече от самия Все свят Дух и от Богоносните Отци, които са се вслушали в неговия деликатен и боготворчески полъх и са описали неизменния опит на Църквата , каза Вселенският..

публикувано на 30.06.24 в 17:15
Общината в Бобошево

Частично бедствено положение в общините Рила, Кочериново и Бобошево заради недостиг на вода

Частично бедствено положение се обявява в общините Рила, Кочериново и Бобошево, считано от 10 ч. на 1 юли 2024 г. според заповед на областния управител на Кюстендил инж.Александър Пандурски. Това се налага поради сериозните проблеми с водоснабдяването в землищата на с. Смочево, община Рила; на с. Мурсалево, община Кочериново и на с. Слатино,..

публикувано на 30.06.24 в 17:01
Патриаршеска катедрала

Защо историята на църквата ни е от съществено значение?

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов български патриарх. На провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанският митрополит Григорий - 66. Пряко от патриаршеската катедрала Мелнишкият епископ Герасим разказа част от историята на Българската православна църква в словото си преди интронизацията на новия патриарх. Богословът..

публикувано на 30.06.24 в 15:52
Ловчанският митрополит Гавриил

Кой е Ловчанският Митрополит Гавриил?

Ловчанският митрополит Гавриил е роден със светското име Цветан Методиев Динев на 16 юли 1950 г. в София. Ловчанският Митрополит Гавриил е човекът, под чиято инициатива и помощ е построен катедралният храм "Св. св. Кирил и Методий"  – най-големият в страната за последните десетилетия. Няколко години семейството му живее в Чехословакия,..

публикувано на 30.06.24 в 15:38