Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олга Керелска: Правилата на Етичния кодекс се отнасят и за поведението на магистратите в социалните медии

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Вчера ВСС прие два кодекса за етично поведение – на съдиите и на прокурорите и следователите. Те са изготвени като следствие на промени в Закона за съдебната власт.

Олга Керелска, член на Съдийската колегия на ВСС и председател на Етичната комисия, обясни пред БНР какви са били стъпките при изготвяне на тези промени.

"Преди да се приемат измененията в Закона за съдебната власт имаше организирано обсъждане, на което присъстваха представители на всички магистратски гилдии и там се изказаха различни становища. Общото впечатление беше, че по-голямата част от съдиите считат, че има сериозни аргументи за това кодексите да бъдат два

Основният аргумент се изразяваше в това, че дейността на съдиите е по-различна от тази на прокурорите и следователитеОт друга страна – преобладаващото мнение на прокурорите и следователите беше, че не е необходимо Етичния кодекс да се разделя на два, защото моралните и етичните категории са едни и същиТе касаят представителите и на трите гилдии". 

Сравнителен анализ как са уредени нещата в другите държави членки на ЕС и специално в тези, които членуват в Европейската мрежа на съдебните съвети, показва, че правилата за етично поведение на прокурори и следователи, там, където са отделени,  са доста по-строги, обясни тя в предаването "Преди всички".

"Това произтича и от спецификата, че в някои от държавите членки прокурорите не са в съдебната власт, а са в рамките на изпълнителната"

И по мнение на колегите от Комисията по професионална етика към съдийска колегия, и по мнение на съдилищата като цяло, досегашният Кодекс на етично поведение очертава в необходимата степен рамката от етични правила, които съдиите трябва да спазват, отбеляза Керелска.

"Досега действащият кодекс беше отправната точка, от която тръгнахме при решаването на това как ще изглежда този, който касае единствено българските съдии. Отстранени бяха недостатъците, които сме забелязали в досегашния Етичен кодекс. Отстранени бяха и текстове, които вече не кореспондират с действащото законодателство".

В принципа за конфиденциалност, където се гарантира правото на съдиите да изразяват мнение по различни въпроси, е добавено това да включва не само тяхното участие в различни предавания, но също и в социалните мрежи, отбеляза Керелска.

"Казахме, че правилата на Етичния кодекс се отнасят и за поведението на магистратите в социалните медии". 

Етичната комисия е поискала от съдилищата искахме да получат техните предложения за промени в действащия кодекс, но реакцията била доста умерена, обясни още тя.

Личното мнение на Карелска е, че това е крачка към реформата, заложена и в конституционните промени, за отделяне на съдиите в отделен съвет, а на прокурорите и следователите в друг.

Цялото интервю на Силвия Великова с Олга Керелска може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Редакцията на в.

Вашингтон пост: Руската офанзива в Харковска област свари украинците неподготвени

Втората руска офанзива в Харковска област свари украинците неподготвени, пише "Вашингтон пост" седмица след началото на битката. Зеленски: Цялата "Харковска операция" е опит да бъдат отслабени нашите сили В навечерието на руското нападение една единствена украинска териториална бригада е трябвало да следи движенията на руснаците по..

публикувано на 17.05.24 в 22:59
Президентът на Украйна Володимир Зеленски

Зеленски: Цялата "Харковска операция" е опит да бъдат отслабени нашите сили

Настъплението на руснаците в Харковска област цели да отслаби позициите на украинската армия по цялата линия на фронта. Това заяви във вечерното си видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от Униан. По думите на Зеленски, Русия иска да покаже, че именно тя определя какво ще става по-нататък във войната:  "Фактически..

публикувано на 17.05.24 в 22:38
Кириакос Мицотакис

Мицотакис предупреди Скопие, че "пътят към Европа ще остане затворен", ако не спазва Преспанския договор

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис предупреди Северна Македония, че "пътят ѝ към Европа ще остане затворен", ако новото правителство в Скопие не спазва Преспанския договор от 2018 година. По силата на документа името на бившата югославска република беше променено от Македония на Северна Македония. Вчера потенциалният македонски..

публикувано на 17.05.24 в 22:01

Въоръжено нападение в Афганистан отне живота на трима туристи и местен жител, ранени са още 7 души

Трима чуждестранни туристи и гражданин на Афганистан са били убити от въоръжени мъже в централната афганистанска провинция Бамян.  Това предаде Ройтерс, като се позова на афганистанското министерство на вътрешните работи. Четирима чужденци и трима афганистанци са били ранени.  Във връзка с въоръженото нападение са задържани четирима души...

публикувано на 17.05.24 в 21:54

Путин: Разходите ни за отбрана са 8,7% от БВП, а по времето на СССР са били 13%

Русия може да поддържа високите разходи за офанзивата си в Украйна, смята руският президент Владимир Путин, цитиран от АФП.  Той сравни настоящото равнище на разходите за отбрана - 8,7 на сто от брутния вътрешен продукт, с времето на Съветския съюз от 80-те години на миналия век, когато те са били 13 на сто. Руската икономика расте четвърто..

публикувано на 17.05.24 в 21:49
Служебният премиер Димитър Главчев (вляво), финансовият министър Людмила Петкова (в центъра) и председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова (вдясно)  -  17 май 2024 г.

Университетите може да бламират новата учебна година

Университетите заплашват да бламират новата учебна година, ако в следващия парламент политиците не поставят акцента върху висшето образование. Това стана ясно след извънредното заседание на Съвета на ректорите.  По-рано, след среща, в която участваха и служебният премиер, и министърът на финансите, беше анонсирано, че протестните действия, организирани..

публикувано на 17.05.24 в 20:26
Ракия

Каква е културата на пиене на българина

В България има хора, които пият по половин литър ракия на ден. Това отбеляза пред БНР журналистът Иван Бакалов. Той посочи, че у нас "куцо, кьораво и сакато вари домашна ракия". "Във Франция има лицензиран пътуващ казанджия. Хората си заявяват и специалист им вари ракията". Бакалов напомни в предаването "РадиоТочка", че..

публикувано на 17.05.24 в 20:11