Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма официален онлайн правописен речник на българския език

| Интервю
Снимка: архив

Няма официален онлайн източник за правописа на българския език, предупреждават специалисти от платформата "Как се пише" в навечерието на Деня на будителите, 1 ноември. 

Правописът ни все още е аналогов и не е осведомен за съществуването на интернет, пишат те. 

Много ми липсва силен авторитет зад българския език, заяви пред БНР д-р Павлина Върбанова - създател на платформата "Как се пише". 

"Толкова много години минаха от издаването на последния официален правописен речник през 2012 г. Липсват лица, гласове от официалните институции, които са призвани да се грижат за българския език и да определят неговата нормативност, които да ни казват на всички нас какво е правилно към днешна дата, как ние да продължаваме да бъдем грамотни и да се развиваме и това нещо да се популяризира и да стига до хората. Грамотността е двупосочен процес", коментира тя.

По думите й интернет дава възможност официалният правопис да бъде непрекъснато обновяван и допълванНе е добре обаче основни правила да се променят всяка година, допълни д-р Върбанова в интервю за предаването "Хоризонт до обед". Тя обясни, че тревогата й не е за това, че последният правописен речник е от преди повече от 10 години, а за това, че го няма онлайн. 

Д-р Павлина Варбанова и Доротея Николова; Снимка: Ирина Недева
Неграмотността е много широко понятие и ние я виждаме на всички равнища и в много области, отбеляза Доротея Николова, която е учител по български език. 

"В политическата култура на нашите видни общественици, личности също прозира тази обща неграмотност. Ако нещо ми липсва в чисто езиково отношение, това са ярките послания, запомнящите се думи, липсва ми интонацията, от която да личи, че тези хора наистина искат да направят нещо и са способни да го направят".

В интернет пространството липсва пълен официален правописен речник, категорични са двете събеседнички. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чавдар Николов: Сега Борисов много желае ротация – Радев да е премиер, а той - президент

Мечтаната ротация от Борисов е Радев да стане премиер, а той да е президент. Това каза пред БНР карикатуристът от "Прас-прес" Чавдар Николов и коментира: "Сега Бойко Борисов много желае ротация. Румен Радев да си направи партия, да спечели изборите и да стане премиер, а той да застане на неговото място на "Дондуков" 2. Това е мечтаната ротация от..

публикувано на 13.06.24 в 18:06
Ивелин Михайлов и Николай Марков с водача на листата във Варна проф. Юлиана Матеева и водача на листата в Стара Загора Красимира Катинчарова

Йоан Запрянов: "Величие" ще бъде държана "на трупчета"

"Величие" ще бъде държана "на трупчета" , заяви пред БНР журналистът от Капитал Йоан Запрянов.   " В момента "Величие" ще бъде оставена да говори радикално , да предлага радикални законопроекти, но когато трябва те да отсъстват от зала, да гласуват по конкретен законопроект или да подкрепят правителство в някой парламент, това ще бъде..

публикувано на 13.06.24 в 13:37

Внимание: Хакери дебнат банковите карти

Компаниите не оповестяват хакерските пробиви, за да не бъдат подвеждани под отговорност под българското и европейското законодателство , казва Симеон Нгуен, който е етичен хакер и част от обучителния екип на Европейския цифров иновационен хъб "Тракия". Той обучава безплатно фирмите как да се защитават от хакери. По думите му ежедневно..

публикувано на 13.06.24 в 11:24

Битката за педиатри - решим ли е проблемът?

Няма достатъчно обучителни практики. Има обаче млади хора, които искат да специализират , твърди доц. д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. " Желаещи има. Проблемът е решим , но ще отнеме време." Детските болести да са по-широко застъпени в специализацията по обща медицина, призова..

публикувано на 13.06.24 в 10:37

Тодор Червенков: Това бяха най-мъчителните избори

" Това бяха най-мъчителните избори откакто се занимавам с избори в Лион - от 5-7 години, поради много причини, но главно поради самата сложност на изборния процес , заложена в Кодекса, и поради някои непредвидени обстоятелства на местна почва, които се появиха". Това мнение изказа пред БНР Тодор Червенков – председател на секционна..

публикувано на 12.06.24 в 10:54
Християн Пендиков

Маринела Величкова: Делото за побоя над Християн Пендиков върви изключително бавно

Делото за побоя над Християн Пендиков върви изключително бавно, с изключително много отлагания, понякога доста смешни. Това коментира пред БНР кореспондентът на БТА Маринела Величкова преди поредното заседание по делото в Охрид, което на няколко пъти се отлага заради невъзможност двамата свидетели да бъдат призовани. Тя напомни, че..

публикувано на 12.06.24 в 09:40
Юлияна Николова

Юлиана Николова: Крайнодесните показаха, че не могат да постигат общи цели

Пространството в ЕП е изместено вдясно, но не чак толкова крайно, колкото се очакваше преди изборите. Това заяви пред БНР Юлиана Николова, директор на портал "Европа". "Ако погледнем общия пейзаж в ЕП, както че ли се набива на очи, че крайнодясното засилва своето присъствие. Има около 100 депутата, които все още не са се..

публикувано на 11.06.24 в 15:29