Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И двамата кандидати за кмет на София имат резерви за балотажа в неделя, смята преподавателят

Димитър Вацов: Сглобката е под въпрос, но няма да се разпадне

"Ако има размествания, те няма да настъпят веднага след местните избори"

| Интервю
Снимка: Силвия Великова

Сглобката в известен смисъл е поставена под въпрос. От предстоящите местни избори зависи доколко ще се препотвърди символното съотношение на партиите, които участват в нея.

Това мнение изрази в интервю за БНР проф. Димитър Вацов, преподавател по философия и социология.

Ако ПП се провалят в неделя, те символно ще бъдат доста разклатени и е възможно Борисов да потърси друга формула на управление на страната, посочи той. Според него най-важно е "доколко уязвими ще бъдат ПП-ДБ и самото правителство на Денков" след изборите.

"Сглобката изглежда нестабилна. На сегашните избори се премерва наново тежестта на отделните нейни компоненти. Компонентът "Пеевски" се опитва да се държи като кил на кораба, да поддържа сглобката. Пеевски, доколкото представлява ДПС, а това се вижда отвсякъде, е част, макар и останала под водата, на сглобката. Той има интерес сглобката да просъществува. На ДПС им трябва време, за да могат да се покажат като евро-атлантическа партия."

Сглобката няма да се разпадне. Ако има размествания, те няма да настъпят веднага след местните избори, прогнозира преподавателят.

Вацов е "известен скептик доколко ПП и ДБ ще успеят да натиснат своите коалиционни партньори за реформа в службите".

И двамата кандидати за кмет на София имат електорални резерви за балотажа, коментира Димитър Вацов в предаването "Преди всички". Той вижда резервите на Васил Терзиев в 8-те процента разлика с листата за общински съветници за ПП-ДБ.

"Тези 8% са най-вероятно хората, които са недоволни от неговата родствена връзка с ДС и не са пожелали на първи тур да преглътнат тази емблема, която стои зад кандидата. Вероятно обаче ще го подкрепят на втори тур."

Резервите на Ваня Григорова са по-значими на пръв поглед, каза Вацов и посочи, че тя може да очаква подкрепа от  БСП, "Възраждане", ИТН, донякъде и от електората на ГЕРБ, както и "известна флуктуация на гласове" от хората на Вили Лилков.

Терзиев и Григорова като че ли са иконични емблеми – на ефективния мениджър и на народния трибун, отбеляза проф. Вацов. По думите му обаче "тези имиджови образи леко се пропукват, защото има множество пробойни в тях и не са толкова лесно продаваеми на целокупно множество".

Лявото се обитава от много играчи и навлизането в него на нов играч като Ваня Григорова, с нов проект, както често се спекулира, няма да разшири това пространство, коментира Димитър Вацов относно предположенията, че Ваня Григорова може да се превърне в новия лидер на лявото.

По темата за проваления дебат между Григорова и Терзиев преподавателят изтъкна, че "Ваня Григорова, която е по-добра в надприказването, по-лесно стига до по-широка, по-простонародна публика", а Терзиев, "който има по-експертно говорене", се е опитал да наложи колективна формула на дебата.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марк Галеоти

Марк Галеоти: Арестите в Русия не отстраняват основните проблеми на системата

Украйна и съюзниците ѝ с право могат да бъдат притеснени от правителствените промени, предприети от Владимир Путин в началото на петия му президентски мандат. Промените ще направят руската военна машина по-ефективна в близките месеци, но нито те, нито арестите на висши военни и бюрократи от министерството на отбраната изтръгват из корен..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

"Затворник №1 съм." Защо националната програма за достъпна среда не помага на хора с увреждания?

Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност за хора с увреждания се оказва трудна или неприложима за някои от потенциалните ѝ бенефициенти. 76-годишният Кольо Колев от Ловеч живее затворен в апартамента си . За да излезе навън, съпругата му и приятели го изнасят на ръце в инвалидната му количка. "В блоковете..

публикувано на 30.05.24 в 10:55
Ирина Манушева

Ирина Манушева: Да скъсаме с масовото и задължително кандидатстване с външни оценявания!

Националното външно оценяване разтваря изключително много ножицата между училищата . Това заяви в интервю за БНР Ирина Манушева, бивш учител и граждански активист. " Образованието трябва да отваря врати, а не да затваря, както е в момента ", смята тя. Според нея е необходимо " да скъсаме с масовото и задължително кандидатстване с външни..

публикувано на 30.05.24 в 07:59

Асоциацията на екскурзоводите ще обжалва становище на КЗК

Ще обжалваме становището на Комисията за защита на конкуренцията , обяви пред БНР Николай Миндов от Асоциацията на екскурзоводите относно  документ на КЗК, според който нормативната уредба, регулираща дейността на екскурзоводите, съдържа ограничение на конкуренцията. В становището се казва, че всеки може да направи подробно проучване на..

публикувано на 29.05.24 в 12:36

Присъдите на обвинените за измами във Великобритания българи се очакват в четвъртък

Петимата български граждани, обвинени в една от най-крупните измами със социални помощи в Обединеното кралство, се явиха днес в лондонския съд в Ууд Грийн. Присъдата се очаква да стане известна в четвъртък. Очакват се присъдите на 5-мата българи, обвинени в измама във Великобритания Стоян Стоянов, Галина Николова, Цветка Тодорова и Патриция..

публикувано на 28.05.24 в 18:54
Стилияна Николова, Боряна Калейн и Елвира Краснобаева

Грациите благодариха за подкрепата: Усещането в залата беше сякаш сме пред родна публика

" Усещането в залата беше сякаш сме пред родна публика. Имаше повече български знамена, отколкото унгарски.  Благодарни сме на всички, които ни подкрепиха на живо и на тези, които ни стискаха палци пред телевизорите. Искаме да им кажем, че ги обичаме".  Това сподели пред БНР  Боряна Калейн, част от грациите в Националния ни отбор по..

публикувано на 28.05.24 в 14:01

Експеримент: Кози предпазват горите от пожари, пасат в рисковите зони под тях

Състоянието на горите у нас не се е подобрило особено в последните няколко години . Тяхното стопанисване през активна лесовъдска намеса е силно снижено. Тази оценка направи в интервю за БНР доц. Георги Костов, преподавател в Лесотехническия университет и бивш заместник-министър на земеделието. По подбалканската линия изсъхват иглолистни..

публикувано на 28.05.24 в 07:55