Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без сериозни нарушения, но ниска избирателна активност във Видин

Снимка: Ани Петрова

Без сериозни нарушения, но при ниска избирателна активност преминава изборният ден във Видин. 

2000 души по-малко са гласували до 11.00 часа във Видин в сравнение със същия час на първия тур от местните избори, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Даниел Боянов: 

"По данни, към 11.00 часа избирателната активност в община Видин е 5603 човека гласували, което е 10,68% от имащите право на глас. В момента на балотажа забелязваме известно забавяне в избирателната активност".

За опит за купуване на гласове съобщиха от предизборния щаб във Видин. Твърди се, че са предлагани по 150 лева на човек за гласуване в полза на определен кандидат. Сигналът е изпратен в районната прокуратура. 

С изцяло подменен състав е една от секционните избирателни комисии във видинския квартал "Нов път", където на първия тур от местните избори беше заснето видео как един и същи избирател гласува на няколко пъти:

"Изборният ден протича нормално, няма никакви проблеми. Хората са спокойни, гласуват. Всичко е наред".

В избирателната секция нямат притеснения от инциденти, след като миналата неделя в помещението за гласуване е нанесен побой на представител на Комисията, който е заснел видеото:

"Има достатъчно полиция и охрана, така, че не очакваме да има проблеми".

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава подписката за запазването на стадион "Белите орли" в Плевен

В Плевен продължава подписката за запазване на стадион "Белите орли". Граждани ще внесат възражение в Общината и ще настояват да се запази статутът и предназначението на имота. Подписката, която се събира до петък в центъра на Плевен, ще бъде внесена в общинската администрация като възражение. "Поредната подписка в защита на..

публикувано на 29.05.24 в 08:34

Сунак и Джонсън продължават да са в напрегнати отношения

Британският премиер Риши Сунак заяви, че наскоро е разговарял с Борис Джонсън за „риска“, който Киър Стармър, лидерът на лейбъристите, представлява за страната. В ексклузивно интервю за „Дейли телеграф“, министър-председателят отказа да коментира дали Джонсън ще води кампания за него. В обширното интервю Риши Сунак призна, че е..

публикувано на 29.05.24 в 08:25

Последни сме в Европа по очаквана продължителност на живот, първи сме по смъртност

Продължителността на живот в България се е увеличила с година и половина , показват последните данни на НСИ. Изследването е за периода 2021 - 2023 г. спрямо 2020 - 2022 г. В сравнение с преди 10 години обаче има намаление на средната продължителност на живот и при жените, и при мъжете. Оказва се, че хората в градовете живеят повече от 3 години..

публикувано на 29.05.24 в 08:09
Адриан Николов

Адриан Николов: Юлската оценка за еврозоната ще е негативна

Ако ставаше дума за 3%, щяхме да имаме шанс да покрием критерия за инфлацията. Става дума за отстояние от трите държави в еврозоната с най-ниска инфлация – в момента Литва, Финландия и Италия, с около 0,7-0,8%. В последните 12 месеца сме с трайно по-висока инфлация от тези три страни. Това обясни пред БНР икономистът от Института за..

публикувано на 29.05.24 в 07:58

Верижна катастрофа с 4 тира затвори пътя Велико Търново - Русе

Верижна катастрофа с четири товарни автомобила затвори главния път Велико Търново - Русе.  Инцидентът станал около 7 часа в сряда  в участъка между Велико Търново и село Самоводене. Пострадали няма, съобщиха от полицията във Велико Търново. Леките автомобили се отклоняват по обходен маршрут през село Първомайци, Горна Оряховица и..

публикувано на 29.05.24 в 07:57

76 години по-късно: Пренасят тленните останки на цар Фердинанд в България

Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България, траурната церемония ще се състои в царския дворец "Врана", съобщиха от Фонд "Цар Борис и Царица Йоанна". Траурната церемония започва в 15:30 ч. и е отворена за граждани. Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени от град Кобург в София с военен самолет. Ковчегът ще бъде..

публикувано на 29.05.24 в 07:41
Мястото на израелското нападение в Рафах.

Израелската армия отрече да е обстрелвала палатков лагер край Рафах

Израелската армия отрече да е обстрелвала палатков лагер, намиращ се западно от град Рафах. Здравните власти в Газа съобщиха, че при обстрела там са били убити над 20 души. Израелски танкове навлязоха в центъра на Рафах По-рано, въпреки призива на Международния съд, израелски танкове стигнаха до центъра на града, за първи път след..

публикувано на 29.05.24 в 07:30