Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Петър Чипев: За да имаме добър сън, трябва да спазваме режим на съня

Д-р Петър Чипев - специалист по медицина на съня, европейски сомнолог
Снимка: Пламена Бачийска

"Смяната на часовника оказва влияние върху циркадния ни ритъм, биологичния ни ритъм, пречи на съня ни, като това оказва по-неблагоприятно влияние върху хората с хронични заболявания, разказа в "Нощен Хоризонт" д-р Петър Чипев, специалист по медицина на съня, европейски сомнолог.

"За да имаме добър сън, трябва да спазваме режим на съня. Не есенната, а пролетната смяна на часовниците е проблемна за хората и от медицинска гледна точка не би трябвало да пипаме часовника, защото това ни разстройва и стресира организма.„

Нарколепсията е неврологично рядко заболяване на съня, то е свързано с прекомерна дневна сънливост и с внезапни заспивания през деня, които наричаме сънни атаки.

В България от няколко години се диагностицират малко по-прецизно пациентите с това заболяване, за което има лечение, но нужните лекарства не се внасят у нас, а те са много скъпи.

В момента тези хора се лекуват с режим на съня, с малки планирани подремвания през деня, но пък тези хора не са работоспособни като останалите и за разлика от тях, хората с нарколепсия будуват по-често през нощта.

Прилагат им се поведенчески реакции, за да успеят да се адаптират и да се справят години наред така, а ако имахме медикаментите бихме могли да поддържаме този тонус, без да се налага да се извеждат социално тези хора от обществото, поясни още д-р Чипев.

 По думите му за жалост заболяването не е добре разпознаваемо дори сред невролозите

Диагностицирането на тези пациенти дори в Западна Европа може да се забави с 10 години, поясни още д-р Чипев. 

Д-р Петър Чипев

Д-р Петър Чипев завършва Медицински университет – София през 2012 година. От 2013 до 2017 година специализира пневмология и фтизиатрия в Клиниката по белодробни болести на ВМА-София, под ръководството на проф. Коста Костов.

През 2015 година преминава успешно изпита за сертификат по медицина на съня на European Sleep Research Society в Барселона и е удостоен с титлата „специалист по медицина на съня, европейски сомнолог”.

През 2019 година д-р Чипев полага успешно най-престижния изпит по пулмология в Европа – HERMES – изпитът за диплома по пулмология на European Respiratory Society.

Член е на Управителния съвет на Българското Дружество по Сомнология и Фондация “InSpiro”.

Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
НАСА сонда Осирис астероид Бену

Между научното и комерсиалното използване на ценни материали на астероидите

Чаена лъжичка черен прах зарадва в края на миналата година учените. Причината е, че тя може да разкрие повече подробности за произхода на Земята. Но може да бъде и първата крачка към използването на метеоритите за добив на ценни метали и вещества. Бизнесът оказа се поне в САЩ, вече има идеи и събира капитали. Преди осем месеца на..

публикувано на 18.05.24 в 07:05
Емблематичният за града Рачо Ковача в карнавална премяна

Време е за традиционния габровски карнавал

Днес е денят на Габрово, а утре - традиционният карнавал . Веселият празник е символ на града на хумора. За мащабното събитие габровци се готвят цяла година, а карнавалният екип държи под око политиците , чийто кукли задължително дефилират пред погледите на зрителите. Сюжетите тази година са събрани под мотото "Правете карнавал, а не..

публикувано на 17.05.24 в 07:12

Поляците - добронамерени, но не знаят много за България. Как се привличат туристи?

Три български общини - Дългопол, Провадия, Долни чифлик, ще бъдат рекламирани на полския пазар по проект за подпомагане на черноморските общини. Проектът се нарича "Открий миналото, преживей настоящето". През лятото на миналата година у нас са почивали полски туристи от всички възрастови групи , като най-много са били семействата с деца. От..

публикувано на 16.05.24 в 07:04

Географски рекорди и невероятни факти за планетата на Фестивала на науката

ХІV Софийски фестивал на науката е към своя край, но в последния му ден можете да се удивите на каква възхитителна планета живеем с презентацията на гл. ас. д-р Калоян Цветков от СУ "Св. Климент Охридски" . Калоян се включва във фестивала за първи път, инак е изпечен географ, пътешественик и преподавател. В "Изотопия" той разкри в аванс..

публикувано на 12.05.24 в 14:53

Николай Петков представя българския път към Еверест

; Кения (5199 м), по премиерен „Български път“ по южната стена на Батиан, от 7-а категория (UIAA), 18 – 20 декември 1991 г., заедно с Иван Масларов; Уаскаран (6768 м), Кордилера Бланка, Анди, през 1996 г., заедно с Кирил Тафраджийски и Господин Господинов; Транго Тауър (6257 м), или Безименната кула в Каракорум по Словенския маршрут през 1998 г.,..

публикувано на 12.05.24 в 06:00

Музеите в Израел отвориха безплатно врати за посетителите

45 години хиляди музеи по света вземат участие в инициативата „нощ или ден на музеите“. Винаги е през май и „хранителите на световната култура„ отварят безплатно врати за милиони посетители, които обичат да скитат из галериите им или за пръв път прекрачват прага им. В края на изминалата седмица бе „Денят на музеите в Израел“ (тази година е..

обновено на 12.05.24 в 04:59
Андрей Арнаудов

Андрей Арнаудов: Няма тема, по-важна от демографията!

Потенциалът от българи в чужбина, които могат да се върнат в страната, е огромен. Това заяви в интервю за БНР Андрей Арнаудов, създател на платформата "Bulgaria wants you"/"България те иска". 81% от българите, живеещи в Берлин, обмислят завръщане в страната – сочат резултатите от онлайн анкета, проведена на кариерен форум там през..

публикувано на 09.05.24 в 09:51