Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експлозии и въздушни удари срещу болници в Ивицата Газа

Снимка: АП/БТА

Палестински източници съобщават за множество експлозии и въздушни удари срещу болници в Ивицата Газа, както и за голям брой жертви и ранени. Това става на фона на обявените от Израел 4-часови паузи в бойните действия срещу "Хамас". 

Световната здравна организация потвърди съобщенията, че най-голямата болница в ивицата Газа - "Аш Шифа", е била бомбардирана. 

"Получаваме данни за все повече болници, които спират дейност. Последната ми информация е за 20 здравни заведения, които вече не функционират", заяви още говорителката на СЗО Маргарет Харис. 

Палестински източници съобщиха и за обстрел срещу още две болници в Газа като около тях са забелязани танкове. 

Около 50 души са загинали при удари и по училище, съобщи директорът на болница "Аш Шифа", където са били откарани пострадалите. Израел твърди, че нанася удари по болниците, тъй като под тях има тунели на "Хамас". 

По-рано в Тел Авив и околностите прозвучаха предупредителни сирени на фона на изявлението на "Хамас", в което се казва, че изстрелва ракети дълбоко във вътрешността на Израел. Групировката определи обстрела като отговор на нарастващия брой цивилни жертви в Ивицата Газа.

В същото време израелските военни подчертаха, че 4-часовите прекъсвания в офанзивата са тактически и локални с цел облекчаване на положението на мирните жители и не става дума за цялостно примирие в настъплението срещу "Хамас". 

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Опашка за гласуване в Брюксел

Дълга опашка се изви пред постоянното ни представителство в Брюксел, където се намират две от секциите за гласуване за Европейски и национален парламент. Много белгийски граждани чакат също пред своите секционни комисии, за да дадат вота си, освен за европейски, и за федерален и регионален парламент на кралството. За белгийците вотът е..

публикувано на 09.06.24 в 17:10

Сигнал за агитация на майчин език в силистренската община Главиница

Към 16 часа избирателната активност в Силистренско е 23% за български представители в Европейския парламент и 22% за Народно събрание, съобщиха от Районната избирателна комисия. Подаден е сигнал за агитация на майчин език в населени места от община Главиница.  Направена е проверка, като няма потвърждение на сигнала.

публикувано на 09.06.24 в 16:57

Увеличават се сигналите за нарушения на изборното законодателство, подадени в МВР

Увеличават се сигналите за нарушения на изборното законодателство, подадени в МВР. От вътрешното министерство уточняват, че от началото на предизборната кампания до 16:00 часа днес в Столичната дирекция на вътрешните работи и Областните дирекции на МВР в цялата страна са получени вече 524 сигнала за нарушаване на изборното законодателство. До..

публикувано на 09.06.24 в 16:57

В област Русе: Ниска избирателна активност, без нарушения и 36,7°C

С ниска избирателна активност и без нарушения преминава изборният ден в Русенско. В града обаче беше отчетена рекордна температура на въздуха от 36,7 градуса. Вяло, но и без нарушения тече изборният ден в Русенска област. Преди обед активността на гражданите беше малко над 8%, като най-стриктни към задължението си да гласуват и на тези избори, са..

публикувано на 09.06.24 в 16:49

Без сигнали за нарушения и при рекордно ниска активност протича вотът в Ямболска област

Без сигнали за нарушения и при рекордно ниска активност протича изборният ден в Ямболска област. През последните няколко часа и пред най-големите ямболски секции липсват избиратели:  "Към момента много слабо се наблюдава желание за гласуване. Дали хората са разочаровани или нямат избор, не можем да кажем, но за съжаление, следобед е много слабо". От..

публикувано на 09.06.24 в 16:48

Калоян Велчев: Очаквам в рамките на следващия парламент да имаме редовен кабинет

" Най-голяма е интригата кой ще успее да прескочи 4 – процентната бариера за влизане в парламента. Това може да доведе до сериозни промени в разпределението на силите",  обясни пред БНР политологът Калоян Велчев. Партиите, които се борят за второ, трето и четвърто място, ще успеят да мобилизират твърдите си ядра , прогнозира той. "Струва ми..

публикувано на 09.06.24 в 16:43

DIA: Младите хора се интересуват от политика все повече

Младите хора се интересуват от политика все повече – такива са впечатленията на младата етно певица DIA. Пред БНР тя декларира, че ще даде своя вот на днешните избори 2 в 1. "Забелязвам, че наистина има интерес от младите хора към политиката, особено когато почувстваш, че има нужда нещо да се промени. Например – не искаш да караш по тези..

публикувано на 09.06.24 в 16:37